Διεθνή

Μέση Ανατολή: Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο μετά την ιρανική ΝΟΤΑΜ

Μέση Ανατολή: Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο μετά την ιρανική ΝΟΤΑΜ

Πηγή Φωτογραφίας: Smoke rises following Israeli strikes in Gaza, October 9, 2023. REUTERS/Saleh Salem

Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» στελεχών της Χαμάς - Ευθείες απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Την ώρα που έγιναν γνωστές οι εκτιμήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν για ιρανική επίθεση εντός 48ωρών εναντίον του Ισραήλ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Και όλα αυτά την ώρα που το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Μάλιστα νωρίτερα τη Δευτέρα ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «σκάβει τον τάφο του» με τις ενέργειές του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρήσει το Ισραήλ», τονίζει μια άλλη ανακοίνωση της Τεχεράνης. Μάλιστα στην ιρανική πρωτεύουσα έπειτα από την επίσκεψη του Ιορδανού ΥΠΕΞ βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ενώ προχωρούν στη μεταφορά μαχητικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ασκούν πιέσεις στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έτσι ώστε ο τελευταίος να ενισχύσει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με εκτιμήσει η εκεχειρία θα μπορούσε να αποτρέψει την κλιμάκωση, αφού η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα.

Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» στελεχών της Χαμάς

Στο μεταξύ οι IDF συνεχίζουν τις «εκκαθαρίσεις» στελεχών της Χαμάς. Έτσι λοιπόν λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια χτυπήματος στη Γάζα σκοτώθηκε ο υπουργός Οικονομίας της Χαμάς, Αμπντ αλ-Φατάχ αλ-Ζαρίι. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ισραηλινό στρατό, ο Αλ-Ζαρίι έπαιζε σημαντικό ρόλο στην εσωτερική λειτουργία της Χαμάς, καθώς επέβλεπε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και διαχειριζόταν αγορές που τελούσαν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης.

Σενάριο για προληπτικό χτύπημα

Την ίδια ώρα ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews, στο Τελ Αβίβ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει προληπτικό χτύπημα στο Ιράν. Το παραπάνω προκύπτει από έκθεση η οποία παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους επικεφαλείς όλων των δομών ασφάλειας, πολιτικών και στρατιωτικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments