Διεθνή

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής Ισραήλ – ΗΠΑ

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής Ισραήλ – ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: NBC News

Σε στρατιωτική ετοιμότητα Ισραήλ και Ουάσιγκτον.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής και στρατιωτικής ετοιμότητας, με τη στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι «παρούσα» στη Μέση Ανατολή. Η χρονική στιγμή και η έκταση της ιρανικής «απάντησης» παραμένουν αβέβαιες, αλλά φαίνεται ότι πλησιάζουν, πιθανώς σε συντονισμό με τη Χεζμπολάχ. Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, όπως οι Χούθι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ Καταΐμπ στο Ιράκ, να επιτεθούν σε αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ως αντίποινα για την εξόντωση του Ισμαήλ Χανίγια στο ιρανικό έδαφος και του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Οι πολίτες του Ισραήλ έχουν κληθεί να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό, και να είναι έτοιμοι να καταφύγουν άμεσα στα καταφύγια των σπιτιών τους. Το ιατρικό προσωπικό έχει πραγματοποιήσει ασκήσεις για σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πλήρους κλίμακας πολέμου. Ιατρικά κέντρα στο βόρειο Ισραήλ έχουν προετοιμαστεί για την πιθανότητα μεταφοράς ασθενών σε προστατευμένους υπόγειους θαλάμους. Όλες οι δομές και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς το Ισραήλ και το Λίβανο, με αποτέλεσμα χιλιάδες Ισραηλινοί να αναζητούν πτήσεις για τον επαναπατρισμό τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία είναι μερικές από τις χώρες που προτρέπουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο έχει συμβουλέψει τους Αμερικανούς πολίτες «να κλείσουν οποιοδήποτε διαθέσιμο εισιτήριο». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, προέτρεψε τους Βρετανούς πολίτες να «φύγουν τώρα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής βοήθειας σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στον Λίβανο. Η σύσταση αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα, που ισχύει από τις 29 Ιουλίου, παραμένει σε εφαρμογή, όπως και η σύσταση της 15ης Οκτωβρίου 2023 για αποφυγή επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα ακολουθήσει παρόμοια στρατηγική, πιθανώς σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Δεν υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις σχετικά με το αν το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα προχωρήσουν σε συντονισμένη επίθεση ή θα δράσουν ανεξάρτητα. Κατά την κηδεία του Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανέφερε ότι «η απάντηση θα είναι είτε κλιμακωτή είτε ταυτόχρονη», προσθέτοντας ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα καθορίσει την κλίμακα της σύγκρουσης.

Για την ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ και ως μέτρο αποτροπής, τις τελευταίες ώρες έχει πραγματοποιηθεί ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή από την αρχή του πολέμου στη Γάζα. Στην περιοχή έχουν σταλεί επιπλέον καταδρομικά και αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού, ικανά να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποστείλει και μία επιπλέον μοίρα μαχητικών F-22. Το αεροπλανοφόρο «Abraham Lincoln» έχει φτάσει από τον ανατολικό Ειρηνικό στα Στενά του Ορμούζ, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τις ακτές, με σκοπό να αντικαταστήσει το «Theodore Roosevelt» στον Κόλπο του Ομάν σε δύο εβδομάδες.

Το τελευταίο 24ωρο, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν πύραυλο και έναν εκτοξευτή πυραύλων των Χούθι σε περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από το άλλο «πιόνι» της ιρανικής τρομοκρατίας. Οι Χούθι, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν στο εμπορικό πλοίο MV Groton στον Κόλπο του Άντεν και επιβεβαίωσαν την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου MQ-9 πάνω από την επαρχία Σάαντα, στα βόρεια της Υεμένης. Αυτές οι επιθέσεις είναι οι πρώτες που αναλαμβάνουν την ευθύνη οι Χούθι μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο λιμάνι της Χοντέιντα στις 20 Ιουλίου.

Η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς τις περιφερειακές τρομοκρατικές ομάδες να μην κλιμακώσουν τις συγκρούσεις. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προετοιμάζονται για «κάθε ενδεχόμενο», τονίζοντας ωστόσο ότι η αποκλιμάκωση είναι επιτακτική και ότι απαιτείται επειγόντως μια συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία, υπό τις νέες συνθήκες και παρά τις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες, έχει μπει σε αναμονή.

Στο μεταξύ, μια επίθεση με μαχαίρι στο Ισραήλ επαναφέρει μνήμες από παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος και προκαλεί νέους φόβους. Δύο Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν στο Χολόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, από Παλαιστίνιο κάτοικο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο οποίος εξουδετερώθηκε από την ισραηλινή αστυνομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments