Οικονομία

Παγκόσμιο «ξεπούλημα» μετοχών -«Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια, βυθίζεται και το ΧΑ

Παγκόσμιο «ξεπούλημα» μετοχών -«Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια, βυθίζεται και το ΧΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Παγκόσμιο «ξεπούλημα» μετοχών -«Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια, βυθίζεται και το ΧΑ

Στροφή των επενδυτών σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σημειώνεται την Δευτέρα, καθώς το ξεπούλημα των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύθηκε

Στροφή των επενδυτών σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σημειώνεται την Δευτέρα, καθώς το ξεπούλημα των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύθηκε, μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Η απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας υποκίνησε τους φόβους των επενδυτών ότι η Federal Reserve έκανε λάθος την περασμένη εβδομάδα όταν διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα και ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδεύει προς ύφεση.

Παγκόσμιο sell-off

Το sell-off των μετοχών έχει επίσης επιδεινωθεί από την επιθετική στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία οδήγησε σε εικασίες ότι το δημοφιλές γιεν “carry trade” έχει καταρρεύσει σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Ένα “carry trade” λαμβάνει χώρα όταν ο επενδυτής δανείζεται σε ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, όπως το γιεν, και επανεπενδύει τα έσοδα σε ένα νόμισμα με υψηλότερο ποσοστό απόδοσης.

Το πρωί της Δευτέρας, το ελβετικό φράγκο  ενισχύθηκε 1,2% έναντι του δολαρίου για να διαπραγματευτεί στο 0,847 έναντι του δολαρίου το ισχυρότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Ομοίως, οι αποδόσεις των ομολόγων επέκτειναν την πτώση τους σε ένα χαμηλό επίπεδο ενός έτους. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά περισσότερες από οκτώ μονάδες βάσης στο 3,7099%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαπραγματεύτηκε τελευταία στο 3,7315% μετά από πτώση κατά περίπου 14 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιαπωνίας υποχώρησε επίσης στο 0,204%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού κινούνται ανοδικά 0,38% στα 2.479,2 δολάρια ανά ουγγιά.

Η μεγαλύτερη πτώση του Nikkei από το 1987

Οι αγορές έχουν “αναστατωθεί”με τις πωλήσεις που παρατηρήθηκαν στα χρηματιστήρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν νωρίς τη Δευτέρα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones Industrial Average να υποχωρούν κατά περίπου 600 μονάδες έως τις 4 π.μ. ή περίπου 1,5%.  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 και Nasdaq-100 μειώθηκαν κατά 2,8% και 4,9%, αντίστοιχα.

Οι ιαπωνικές μετοχές επιβεβαίωσαν την πτώση της αγοράς στην Ασία τη νύχτα. Η απώλεια 12,4% του Nikkei — η οποία τον οδήγησε στο κλείσιμο στις 31.458,42 μονάδες — σηματοδότησε τη χειρότερη μέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Η απώλεια 4.451,28 μονάδων στον δείκτη ήταν επίσης η μεγαλύτερη πτώση από πλευράς μονάδων στην ιστορία του.

Στην Ευρώπη,  Stoxx 600  ήταν 2,34% χαμηλότερος, με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα περιφερειακά χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν έως και 5%. Οι μετοχές της εξόρυξης σημείωσαν επίσης απώλειες 3,65%, ενώ οι τράπεζες σημείωναν πτώση 3,22%.

Ο Τεντ Αλεξάντερ, επικεφαλής επενδύσεων στην BML Funds, είπε ότι η τρέχουσα αστάθεια στις αγορές «διαφαινόταν εδώ πολύ καιρό» και ότι δεν ήταν λόγος πανικού.

«Όλοι το περίμεναν εδώ και καιρό», είπε στο CNBC μέσω email, προσθέτοντας ότι το “ξεπούλημα” μπορεί να φέρει πίσω τους επενδυτές εάν οι μετοχές προσφέρουν καλύτερη αξία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει παρασυρθεί από την παγκόσμια περιρρέουσα και σημειώνει πτώση 4,75%.

Πηγή: newmoney.gr//Βασίλης Καλτσάς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments