Οικονομία

Πιτσιλής για φοροδιαφυγή: Ξέρουμε ποια πόρτα χτυπάμε και γιατί την χτυπάμε

Πιτσιλής για φοροδιαφυγή: Ξέρουμε ποια πόρτα χτυπάμε και γιατί την χτυπάμε

Πηγή Φωτογραφίας: [370539] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΤΕΛΩΝ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τι είπε για τις επιστροφές φόρου, αλλά και για την διασύνδεση των ταξί με POS

Για το «πάρτι» φοροδιαφυγής στη Μύκονο, για τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και για τις αντιδράσεις των οδηγών ταξί για την διασύνδεση με POS μίλησε σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕΓιώργος Πιτσιλής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ αρχικά αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις τονίζοντας ότι: ολοκληρώθηκε και φέτος η διαδικασία της υποβολής για τα φυσικά πρόσωπα. Τα νομικά πρόσωπα έχουν λίγες μέρες ακόμα. Τα νούμερα δείχνουν διπλό ρεκόρ, δείχνουν το μεγαλύτερο πλήθος δηλώσεων στο συντομότερο χρόνο την τελευταία οκταετία».

«Ξεκινήσαμε πέρυσι μια διαδικασία τακτικότητας στις επιστροφές. Πέρυσι είχαμε επιστρέψει περίπου το 80% των επιστροφών, όταν τελείωσε η διαδικασία των δηλώσεων. Φέτος είμαστε κοντά στο 90% των επιστροφών που προκύπτουν από δηλώσεις είτε έχουν επιστραφεί απευθείας. Κοντά στο 60% έχουν πάει στην τράπεζα. Το υπόλοιπο 30% έχει γίνει συμψηφισμός με άλλες οφειλές τους και τα υπόλοιπα τα έχουν κάνει οι εφορίες. Έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά και τα στατιστικά μας είναι εκεί. Υπάρχει κόσμος που έχει κάνει τη δήλωση την Τρίτη και έχει πάρει την Πέμπτη τα χρήματά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει πάρει ακόμη την επιστροφή του.

«Αν κάποιος έχει μια οφειλή στον ΕΦΚΑ ή κάτι άλλο, πολλές φορές μια επιστροφή δεν διεκπεραιώνεται για λόγο που μπορεί να μην γνωρίζει ο πολίτης. Μπορεί να μην έχει κάνει μια δήλωση στο παρελθόν. Μπορεί να πάρει τηλέφωνο στα τηλεφωνικό μας κέντρα, στα κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.)».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των οδηγών ταξί για τη διασύνδεση με POS, o διοικητής της ΑΑΔΕ είπε ότι: «οι κλασικές ταμειακές μηχανές είναι ήδη σχεδόν στο σύνολό τους διασυνδεδεμένες πλέον. Τι μένει; Μένουν οι διασυνδέσεις με τα λεγόμενα ERP, με λογισμικά, δηλαδή με ειδικά λογισμικά, σαν πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης που είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία. Έχουμε δώσει μια προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου γι’ αυτό. Ταυτόχρονα, έχουμε δώσει μια προθεσμία η οποία εξέπνευσε την προηγούμενη εβδομάδα, να αντικατασταθούν κάποιοι μηχανισμοί σαν αυτούς που είδατε στην επιχείρηση Χάρτινος Δράκος. Αυτό το σχήμα απάτης χρησιμοποιεί τέτοιους τους μηχανισμούς που έχουμε ζητήσει να αντικατασταθούν, οι οποίοι οι οποίοι αφήνουν ανοιχτή πόρτα για κάποιο πρόγραμμα να μπει και να μειώνει τα δεδομένα που έρχονται σε εμάς. Αυτοί λοιπόν οι μηχανισμοί πρέπει να αντικατασταθούν. Όσοι δεν το έχουν κάνει ας εκμεταλλευτούν τις επόμενες ημέρες».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι υπήρξαν ανάλογα vouchers για χρηματοδότηση.

«Τα ταξί μπήκαν στην υποχρέωση να έχουν POS στις αρχές του χρόνου (…) και η προθεσμία που τους δόθηκε οδήγησε και εμάς στο να αρχίσουμε να κάνουμε ελέγχους. Δημιουργήσαμε αρκετούς ελέγχους και διαπιστώσαμε με λύπη σε ορισμένες περιπτώσεις ότι ενώ οι περισσότεροι έχουν βάλει το POS, για διάφορους λόγους αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν και αρνούνται να πάρουν ακόμη και πελάτες επικαλούμενοι βλάβη του POS, έλλειψη διασύνδεσης», ανέφερε.

«Ο πελάτης έχει δικαιώματα. Πρώτο, έχει δικαίωμα να μην πληρώσει αν δεν λάβει την απόδειξη. Και δεύτερον δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει με μετρητά. Τα ταξί έχουν υποχρέωση να έχουν κάρτα και έχουν υποχρέωση να δέχονται την πληρωμή» δήλωσε στη συνέχεια ο διοικητής της ΑΑΔΕ τονίζοντας ότι θα «ενισχύσουμε και τους ελέγχους για να δούμε ότι αυτή η διαδικασία τηρείται» συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments