Οικονομία

Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια στην Ελλάδα και διεθνώς

Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια στην Ελλάδα και διεθνώς

Πηγή Φωτογραφίας: L' Express

Στο βαθύ κόκκινο το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Διευρύνεται το sell-off στα χρηματιστήρια σε όλο τον πλανήτη, υπό τον φόβο ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ για τις θέσεις εργασίας απογοήτευσαν τους οικονομολόγους καθώς οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα κατά πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν. Η ανεργία την ίδια στιγμή σημείωσε αύξηση, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 4,3%.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας τα χρηματιστήρια στο Τόκιο, τη Σεούλ και την Ταϊβάν επηρεασμένα από τα αρνητικά αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε με βουτιά 12,82%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του. Ο δείκτης Topix έχασε 10,49% στις 2.271,33 μονάδες, στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημείωσε πτώση κατά 8,43% στις 19.813,83 μονάδες, ενώ ο KOSPI στη Σεούλ υποχώρησε 8,09%.

Στο βαθύ κόκκινο βρέθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης οι αμερικανικοί δείκτες. Ο Dow Jones έχασε 1.179 μονάδες ή 2,7%, με τον Nasdaq να υποχωρεί 4,7% και με τον S&P 500 να διαμορφώνεται 3,5% χαμηλότερα.

Στο επίκεντρο των πωλητών παραμένουν μετοχές από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ “αρνητικοί” πρωταγωνιστές με τις χειρότερες απώλειες είναι τίτλοι από τον κλάδο της τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η μετοχή της Nvidia υποχωρεί κατά 9,6%, με τη μετοχή της Apple να σημειώνει απώλειες πάνω από 5% σε συνέχεια της είδησης ότι ο Warren Buffett πούλησε το ήμισυ της συμμετοχής του στον τεχνολογικό κολοσσό.

Απώλειες άνω του 10% σημειώνει η μετοχή της Tesla, ενώ η Broadcom και η Super Micro Computer χάνουν 7% και 12% αντίστοιχα.

Sell off και στην Αθήνα

Στη δίνη του παγκόσμιου sell off βρέθηκε σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το αρνητικό κλίμα και το «ξεπούλημα» των μετοχών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε από εκτίναξη του τζίρου, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 5,938 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες 6,27%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.320,77 μονάδες (-7,70%).

Η σημερινή υποχώρηση περιόρισε τα ετήσια κέρδη του Γενικού Δείκτη στο 3,72%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 235,07 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 54.356.506 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,26%.

Ανησυχίες για υποχώρηση της οικονομίας των ΗΠΑ

Τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενη διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση ενέτεινε έκθεση της Παρασκευής για πολύ ασθενέστερη του αναμενομένου απασχόληση τον Ιούλιο, με τα χρηματιστήρια να αποτιμούν σχεδόν στο 70% την πιθανότητα η Fed όχι μόνο να «κόψει» τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης.

Μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, εν μέσω σεναρίων «υπερθέρμανσης» στις μετοχές μετά το ράλι που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και εκείνες αναφορικά με τα επιτόκια σε Αμερική, Αυστραλία και ΕΕ, η ατμομηχανή της οποίας, η Γερμανία, ασθμαίνει, εντείνουν τον προβληματισμό και βάζουν «φρένο» στα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments