Οικονομία

Sell off στις παγκόσμιες αγορές- Εξαϋλώθηκε σχεδόν όλη η άνοδος του 2024 στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Sell off στις παγκόσμιες αγορές- Εξαϋλώθηκε σχεδόν όλη η άνοδος του 2024 στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Sell off στις παγκόσμιες αγορές- Εξαϋλώθηκε σχεδόν όλη η άνοδος του 2024 στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το αρνητικό κλίμα και το "ξεπούλημα" των μετοχών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Στη δίνη του παγκοσμίου sell-off βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το αρνητικό κλίμα και το “ξεπούλημα” των μετοχών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε από εκτίναξη του τζίρου, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγορά μειώθηκε σήμερα κατά 5,938 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες 6,27%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.320,77 μονάδες (-7,70%).

Η σημερινή υποχώρηση περιόρισε τα ετήσια κέρδη του Γενικού Δείκτη στο 3,72%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 235,07 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 54.356.506 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,26%.

«Μαύρη Δευτέρα» στις διεθνείς αγορές

Την ίδια ώρα, το ξεπούλημα των μετοχών σε χρηματιστήρια ανά την υφήλιο συνεχίζεται. Και αυτό διότι κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την προαναγγελθείσα επίθεση Ιράν και Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, την πρωτοφανή ακροδεξιά βία στη Βρετανία, αλλά και την επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Ο πρόσθετος φόβος ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται πίσω από την καμπύλη με την πολιτική υποστήριξη για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στέλνει τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν περισσότερο από 6% και τα συμβόλαια του S&P 500 υποχώρησαν περισσότερο από 3%.

Στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας οι δείκτες Topix και Nikkei έκαναν βουτιά πάνω από 13%. Ο δείκτης αναφοράς στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν είχε τη χειρότερη μέρα που έχει καταγραφεί, ενώ ένας δείκτης ασιατικών μετοχών κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX χάνει 2,37% και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 2,61%, στις 7.056 μονάδες.

Οι απώλειες στη Βρετανία και τον FTSE φτάνουν το 2,18%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 είναι στο -1,8%, ενώ ανάλογες πτώσεις σημειώνονται στη Μαδρίτη (2,8%) και στο Μιλάνο (1,7%).

Το ξεπούλημα των μετοχών στα χρηματιστήρια τροφοδοτήθηκε από τα στοιχεία της Παρασκευής, που έδειξαν την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ και ενώ ο πλανήτης διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την πιθανότητα γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς Ιράν και Χεζμπολάχ ετοιμάζουν αντίποινα κατά του Ισραήλ και τη Βρετανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες ταραχές από το 2011.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments