Policy Briefs

Βουλγαρία: Προς τις έβδομες εκλογές σε μια τριετία

Βουλγαρία: Προς τις έβδομες εκλογές σε μια τριετία

Πηγή Φωτογραφίας: The Guardian Nigeria News

Ο ρυθμιστικός ρόλος του μικρού κόμματος ΙΤΝ.

Το μικρό κόμμα There Is Such a People (ITN) της Βουλγαρίας επέστρεψε στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αφού απέτυχε στη συγκρότηση σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού, γεγονός που θέτει τη Βουλγαρία και πάλι σε τροχιά πρόωρων εκλογών για έβδομη φορά κατά την τελευταία τριετία.

Το ITN ήρθε έκτο στις εκλογές της 8ης Ιουνίου και εξασφάλισε μόλις 16 έδρες στην 240μελή βουλή. Έλαβε την εντολή στις 29 Ιουλίου, αφού το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ και το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (PP) απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε κοινούς στόχους…επιστρέψαμε ανεκπλήρωτη την εντολή», δήλωσε στον πρόεδρο Ράντεφ ο επικεφαλής του ITN Τόρσκο Γιορντάνοφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας θα πρέπει τώρα θα διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος θα προκηρύξει εκλογές, τις έβδομες από το 2021, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα δύο μηνών.

«Ο φαύλος κύκλος των ατελέσφορων εκλογών συνεχίζεται…και δεν προκαλεί μονάχα εκνευρισμό, αλλά επίσης απελευθερώνει σειρά καταστροφικών διαδικασιών», είπε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Το κύμα διαδηλώσεων κατά της ενδημικής διαφθοράς το 2020 προκάλεσε την ανατροπή του υπό το κόμμα Gerb κυβερνητικού συνασπισμού.

Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετείχε το GERB, που κατείχε την εξουσία κατά σχεδόν ολόκληρη την προηγούμενη 15ετία, και το PP.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments