Πολιτική

Η δύσκολη μάχη της κυβέρνησης με την ακρίβεια

Η δύσκολη μάχη της κυβέρνησης με την ακρίβεια

Πηγή Φωτογραφίας: [371086] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε Λερναία Ύδρα εξελίσσεται ο αγώνας κατά της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τον πληθωρισμό εξελίσσεται σε μια δύσκολη μάχη, παρόμοια με αυτήν της Λερναίας Ύδρας, και νέα μέτρα βρίσκονται υπό εξέταση. Ενώ φαίνεται ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, ο οποίος ανήλθε στο 1,4% τον Ιούλιο, ελέγχεται, νέες αυξήσεις στην ενέργεια έχουν οδηγήσει τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στο 3%, από 2,5% τον Ιούνιο.

Είναι προφανές ότι αυτή η μάχη θα έχει συνέχεια, με το Μαξίμου να αναγνωρίζει ότι η πορεία των τιμών είναι το κύριο πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα δύο ταχυτήτων: πρώτον, σε έκτακτες παρεμβάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως συνέβη με την ενέργεια, και δεύτερον, σε μόνιμα μέτρα που θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει εστιασμένη στην καταπολέμηση της ακρίβειας. Έκανε ειδική αναφορά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και στις ενέργειες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να παρέμβει όταν παρατηρούνται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη που δεν δικαιολογούνται από τη φυσιολογική λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε συνάντηση με εκπροσώπους σούπερ μάρκετ, βιομηχανιών τροφίμων και πολυεθνικών, όπου αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται. Το υπουργείο επικεντρώνεται στην επέκταση των ελέγχων, στην ενίσχυση της ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού και στη συνεργασία με τις περιφέρειες για τη συμμετοχή τους στους ελέγχους. «Η προσπάθεια για την καταπολέμηση της ακρίβειας είναι συνολική για την κυβέρνηση: το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για τη μείωση των επιτοκίων των τραπεζών, το Υπουργείο Ενέργειας για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το Υπουργείο Ναυτιλίας για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο κυβερνών κόμμα έχουν ήδη ξεκινήσει συσκέψεις σχετικά με το πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο στόχος είναι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα” και ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη θα είναι κοστολογημένα, αποφεύγοντας την παροχολογία.

Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν το ποσό που μπορεί να διατεθεί για πρόσθετα μέτρα το 2025. Κλειδωμένα θεωρούνται μέτρα όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ έρχεται και νέα αύξηση συντάξεων (που πιθανότατα θα κυμανθεί από 2.5% μέχρι 3% ανάλογα και με τις επιδόσεις της οικονομίας).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments