Πολιτική

Μητσοτάκης: Η καθημερινότητα στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας

Μητσοτάκης: Η καθημερινότητα στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ" ΤΟΥ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Αποδίδουν τα μέτρα για περιορισμό του πληθωρισμού τροφίμων για τρίτο συνεχή μήνα και τον Ιούλιο, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

“Η σημερινή ανασκόπηση είναι η τελευταία του καλοκαιριού, καθώς θα ακολουθήσει μια σύντομη ανάπαυλα. Όμως έχω και σήμερα ‘μεγάλες’ και ‘μικρές’ κυβερνητικές δράσεις να σας παρουσιάσω και ελπίζω κάποια από αυτές να σας ενδιαφέρει», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του.

Ξεκινά με έναν γενικό απολογισμό των κυβερνητικών δράσεων του 7μήνου, αναφέρεται ειδικά στο πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού και στο πρόγραμμα εξοικείωσης ατόμων με αναπηρία και ενηλίκων άνω των 65ετών με τις νέες τεχνολογίες. Προχωρά σε θέματα οικονομία και τη νέα έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσεις του Αυγούστου. Επίσης αναφέρεται στα θετικά νέα από την ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία αλλά και στο μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας 8 δημοσίων επιχειρήσεων «που επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ζωή μας και οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών».

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι παράλληλα «κάνουμε κάτι που δεν συνηθίζεται στην ελληνική διοίκηση. Πέφτουν τίτλοι τέλους για δυο οργανισμούς που συγχωνεύονται πλέον υπό το Υπερταμείο. Αναφέρομαι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το ΤΑΙΠΕΔ, δύο οργανισμούς που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης και υποστήριξαν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός σε μια «σημαντική παρέμβαση με έντονο κοινωνικό πρόσημο και αναπτυξιακό χαρακτήρα»: στο εξής το 50% των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών θα επανεπενδύεται για την αναβάθμιση λιμανιών, κάτι που θα συμβάλει και στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών. Ακόμη αναφέρεται στη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Περνά ακολούθως στο μέτωπο των τιμών τονίζοντας ότι «αποδίδουν τα μέτρα για περιορισμό του πληθωρισμού τροφίμων για τρίτο συνεχή μήνα και τον Ιούλιο, με τον δείκτη να κινείται στο 1,4% ενώ η Ευρωζώνη είναι στο 2,3%. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, σε 13 κατηγορίες προϊόντων στα σούπερ μάρκετ οι τιμές φέτος τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 ήταν μειωμένες κατά 1,56%».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται ακόμη στην τακτοποίηση μιας «εκκρεμότητας από το μακρινό 1836» καθώς την περασμένη Τετάρτη ορκίστηκαν οι 500 αρχιφύλακες και φρουροί του νέου σώματος που επιλέχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, με αυστηρά κριτήρια -15.000 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον- και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν για το έργο που θα επιτελούν. Οι ένστολοι θα επιδίδουν δικαστικά έγγραφα -απαλλάσσοντας την κανονική αστυνομία από αυτή τη δραστηριότητα ώστε να εκτελεί τα κανονικά της καθήκοντα για την ασφάλεια των πολιτών- θα εκτελούν τις αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων και θα αναλάβουν τη φρούρηση των δικαστηρίων.

Συμπληρώνει, πως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νέος αθλητικός νόμος, συγχαίροντας τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται στο Παρίσι «ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα με διατάξεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, την οργάνωση του χώρου αλλά και το νοικοκύρεμα στα οικονομικά των ομάδων».

Κλείνοντας την ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στον Μίκη Θεοδωράκη επισημαίνοντας πως «με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2025 ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ‘Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη’. Ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτήν την πολυσχιδή προσωπικότητα, τον συνθέτη, τον αγωνιστή, τον πολιτικό, τον στοχαστή, τον πολίτη, τον Μίκη όλων των Ελλήνων που όταν έφυγε ‘συνειδητοποιήσαμε πως ήταν θνητός’».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments