Πολιτική

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός για τη ΔΕΘ

Ο  κυβερνητικός προγραμματισμός για τη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [363232] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου.

Η «αυλαία» στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες έπεσε την Παρασκευή με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία εξέτασε το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη της θερινής ανάπαυλας για το πολιτικό σύστημα, παρά την έντονη αντιπαράθεση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση επίσης επιβραδύνει τους ρυθμούς της, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει πλέον στον προγραμματισμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Ωστόσο, οι υπουργοί έχουν στο νου τους τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ότι «τα μέτρα για την καθημερινότητα δεν πηγαίνουν διακοπές».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν ο Σεπτέμβριος να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, τόσο για το προγραμματισμένο κυβερνητικό σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή, όσο και για τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη δράση των υπουργείων, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος είναι να αρχίσει να αλλάζει η εικόνα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις. Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί όταν οι πολίτες αρχίσουν να παρατηρούν στην καθημερινότητά τους τις αλλαγές που φέρνουν τα μέτρα και οι πολιτικές που έχουν προγραμματιστεί σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, καθώς και η οικονομία και η αγορά.

Οι πρώτοι δύο μήνες του φθινοπώρου είναι κρίσιμοι και για έναν επιπλέον λόγο. Με την επαναλειτουργία της Βουλής και την επιστροφή της πολιτικής δραστηριότητας από τον Σεπτέμβριο, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα επανέλθουν στις εσωτερικές τους διαδικασίες. Η Κουμουνδούρου θα προχωρήσει σε ένα ακόμη σημαντικό συνέδριο, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη θα εισέλθει στην τελική φάση για την εκλογή νέας ηγεσίας. Αυτή η συγκυρία δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην πραγματικότητα και τα προβλήματα, και λιγότερο στην πίεση της αντιπολίτευσης, γεγονός που αυξάνει τις ευθύνες της για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τον επόμενο χρόνο. Ο σχεδιασμός θα στηρίζεται σε δύο παραμέτρους: την επιλογή πολιτικών που θα διατηρήσουν το μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό και την επιλογή πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν διαρκή «ανοιχτά» ζητήματα και προβλήματα της καθημερινότητας.

Σε ένα περίπλοκο διεθνές πλαίσιο, όπου τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι ευνοϊκά ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση εστιάζει, όπως είναι φυσικό, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης, η ενίσχυση των επενδύσεων και η μείωση της ανεργίας παραμένουν οι κύριες προτεραιότητες των πολιτικών επιλογών, με στόχο τη συνέχιση της αύξησης των εισοδημάτων, που έχει αναδειχθεί σε κεντρικό στόχο της τετραετίας για την κυβέρνηση. Αυτός ο στόχος αναμένεται να επαναληφθεί από το βήμα της ΔΕΘ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει νέες πολιτικές που θα επικεντρώνονται στη στεγαστική κρίση, την υγεία, το δημογραφικό ζήτημα και την επιδοματική πολιτική.

Εκτιμάται ότι κατά την επόμενη τριετία, οι πόροι που θα διατεθούν για την υλοποίηση της προγραμματισμένης στεγαστικής πολιτικής θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω τεσσάρων προγραμμάτων: του «Σπίτι μου 2», το οποίο θα επεκτείνει τα ηλικιακά κριτήρια για να συμπεριλάβει άτομα 40-50 ετών, του προγράμματος «Κάλυψη», του «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» και του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή», που έχουν ως κύριο στόχο την κάλυψη των αναγκών ευάλωτων πολιτών και οικογενειών.

Η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η ουσιαστική εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες περιλαμβάνονται στις επικείμενες ανακοινώσεις, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για το δημογραφικό ζήτημα. Παράλληλα, η αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την κάλυψη κενών θέσεων ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και η ανακαίνιση των υποδομών, αναδεικνύονται ως βασικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και την ενέργεια, με τα αρμόδια υπουργεία να επανεξετάζουν τις διαθέσιμες δυνατότητες από το φθινόπωρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments