Τσίπρας: Το σχέδιο για επανάκαμψη και η προτίμηση για Γερουλάνο
Πηγή Φωτογραφίας: [368712] 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
Στους τουριστικούς οδηγούς, η Τήλος περιγράφεται ως ένα νησί που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας την αίσθηση ότι περπατάς για λίγο στα μονοπάτια της Ιστορίας. Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε αυτό το απομακρυσμένο νησάκι των Δωδεκανήσων. Ίσως ήθελε να απολαύσει την ηρεμία της Τήλου, αλλά ταυτόχρονα να σκεφτεί τον ρόλο του στο νέο πολιτικό σκηνικό, επιδιώκοντας να αφήσει πίσω του αρκετές πτυχές της προσωπικής του ιστορίας.
Είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ιστορικής σημασίας, και κατανοεί ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις διαθέσεις της κοινωνίας και τα μηνύματα των καιρών. Γι’ αυτό και πέρυσι το καλοκαίρι αποφάσισε να αποσυρθεί από το προσκήνιο, να κάνει μια πολιτική παύση και με προσεκτικά βήματα να αποκαταστήσει την πληγωμένη εικόνα του. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως rebranding, περιλάμβανε και αρκετές παραδοχές λαθών σχετικά με τη διακυβέρνησή του, όπως για το ζήτημα της Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες. Έτσι, επιδίωξε να κερδίσει χρόνο. Ωστόσο, στην πολιτική, τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα όπως τα σχεδιάζεις.
Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να φανταστεί τα όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Από την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών που είχαν ταυτιστεί επί χρόνια με τον χώρο, μέχρι τα φαινόμενα πλήρους απαξίωσης του κόμματος που καταγράφονται σχεδόν εβδομαδιαία. Τα γεγονότα φαίνεται να καλούν ξανά τον κ. Τσίπρα, όπως δείχνουν και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ μια τελειωμένη υπόθεση. Δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με το κόμμα του οποίου υπηρέτησε ως πρόεδρος για 15 χρόνια, και πολύ περισσότερο με τον κ. Κασσελάκη. Οι προσβλητικές δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με την ύπαρξη «μαύρων» ταμείων κατά τη διάρκεια της θητείας του αποτέλεσαν την αφορμή που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο κ. Τσίπρας παραμένει τυπικά μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και η εσωκομματική αντιπολίτευση, γνωστή ως «87» (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Βασιλειάδης, Σπίρτζης, Νοτοπούλου, Φλαμπουράρης κ.ά.), λειτουργεί υπό την πολιτική του καθοδήγηση. Πριν από περίπου ένα μήνα, πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη σύσκεψη στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Αμαλίας, όπου ενοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατά του κ. Κασσελάκη.
Σε μεγάλο βαθμό, ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτές αφορούν την απομάκρυνση του Κασσελάκη είτε την πιθανή αποχώρηση περίπου 20 βουλευτών. Ταυτόχρονα, εστιάζει και στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι το πρόσωπο που θα εκλεγεί έχει μεγάλη σημασία. Ιδιαίτερα, τον ενδιαφέρει αν ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να εντάξει το κόμμα στις συζητήσεις για τη μεγάλη Κεντροαριστερά.
Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθεί να σχηματίσει μια εικόνα για τα κεντρικά πρόσωπα. Με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχει προσωπική σχέση, ούτε υπάρχει χημεία μεταξύ τους. Ωστόσο, αναμένει να δει πώς θα κινηθεί στο πεδίο των συμμαχιών αν επανεκλεγεί, κάτι που φαίνεται να θεωρεί ως το πιο πιθανό σενάριο. Όσον αφορά τον Χάρη Δούκα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει συναντηθεί μαζί του τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν, αν και οι συνεργάτες του δεν επιβεβαιώνουν αυτή την πληροφορία.
Σε πρόσφατη αξιολόγησή του, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει ότι ο κ. Δούκας δεν είναι ακόμη σε θέση να αναλάβει κάποιον πιο σημαντικό ρόλο. Όσον αφορά την Άννα Διαμαντοπούλου, αν και αναγνωρίζει τα ηγετικά της χαρακτηριστικά, δεν την τοποθετεί στην πλευρά της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκλίνουν, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να προτιμά τον Παύλο Γερουλάνο, θεωρώντας ότι το προφίλ του μπορεί να συμβάλει καλύτερα στην ένταξη του ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις για ένα ευρύτερο σχήμα της Κεντροαριστεράς.
Από τις συγκεντρωμένες πληροφορίες προκύπτει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί την αρχή του νέου έτους ως σημείο εκκίνησης για ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις. Αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο την Κεντροαριστερά, αλλά και την κυβέρνηση. Είναι ενήμερος για το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο, καθώς και για τις πληροφορίες που επιδιώκει να συγκεντρώσει ο πρωθυπουργός σχετικά με τις δικές του προθέσεις και αυτές της κ. Διαμαντοπούλου. Συνοψίζοντας, το σχέδιο του κ. Τσίπρα, το οποίο είναι προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο, φαίνεται να έχει τη μορφή μιας «ομπρέλας», στην οποία θα ήθελε να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον ένα σημαντικό τμήμα του, οι περίπου 20 βουλευτές που θα αποσκιρτήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, καθώς και η Νέα Αριστερά (η οποία συνεργάζεται με το κόμμα του κ. Κόκκαλη), πιθανόν χωρίς τους (πρώην) «53», δηλαδή τους κ. Σκουρλέτη, Φίλη κ.ά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας