Γεωπολιτικά

Οι ΗΠΑ βοηθούν τις Φιλιππίνες να εκσυγχρονίσουν τον στρατό τους

Οι ΗΠΑ βοηθούν τις Φιλιππίνες να εκσυγχρονίσουν τον στρατό τους

Πηγή Φωτογραφίας: Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr., tengah, menyambut Menteri Luar Negeri AS Antony Blinken, kiri, dan Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin di istana kepresidenan Malacanang di Manila, Filipina, 30 Juli 2024. (Basilio Sepe via REUTERS)

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μια νέα “σύγκλιση ” ασιατικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Φιλιππίνων, αναδιαμορφώνει το περιβάλλον ασφαλείας του Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αυτή την εβδομάδα.

“Μπορούμε να δούμε αυτή τη νέα σύγκλιση ακριβώς εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Φιλιππίνες και οι άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας επιχειρούν από κοινού πιο υπομονετικά και ικανά από ποτέ και εργαζόμαστε μαζί για να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή”.

Ο Όστιν δεν είπε “ενάντια στην απειλή της Κίνας” -αλλά δεν χρειαζόταν. Οι εντάσεις μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας αυξάνονται κατακόρυφα και το νησιωτικό έθνος προσβλέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να το βοηθήσουν να αναπτύξει στρατιωτικές ικανότητες για την αποτροπή της κινεζικής επιθετικότητας. Ο Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκαν τις Φιλιππίνες αυτή την εβδομάδα για να ανακοινώσουν επίσημα ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν τον στρατό των Φιλιππίνων να αναπτύξει τις θαλάσσιες ικανότητές του, συγκεκριμένα τις πληροφορίες, την επιτήρηση και την αναγνώριση για τον καλύτερο εντοπισμό και έλεγχο των απειλών στα ύδατά του.

Το 2016, ο τότε πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ήρθε δημόσια σε ρήξη με την Ουάσινγκτον, αποκαλώντας τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα “γιο μιας πόρνης” λόγω της κριτικής που άσκησε στον Ντουτέρτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ντουτέρτε προσπάθησε επίσης να ξεπαγώσει τις σχέσεις με την Κίνα και αναζήτησε κινεζικές επενδύσεις στη χώρα του μέσω της κινεζικής πρωτοβουλίας μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (Belt and Road). Αλλά αυτό δεν λειτούργησε όπως είχε προγραμματιστεί.

Το 2020, μεγάλος αριθμός κινεζικών αλιευτικών σκαφών άρχισε να εμφανίζεται κοντά στο νησί Thitu και τον ύφαλο Whitsun, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων. Οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι πολλά από αυτά φαίνονταν να είναι πολιτοφυλακή μεταμφιεσμένη σε αλιευτικά σκάφη, καθώς ήταν ακίνητα και δεν ψάρευαν στην πραγματικότητα. Ο Ντουτέρτε αναγκάστηκε να αποκαταστήσει τους δεσμούς ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021.

Ωστόσο, η ένταση συνέχισε να αυξάνεται και οι αλληλεπιδράσεις έγιναν πιο εχθρικές. Το 2023, τρεις Φιλιππινέζοι ψαράδες σκοτώθηκαν όταν το σκάφος τους συγκρούστηκε με κάτι που οι αρχές των Φιλιππίνων περιέγραψαν μόνο ως “ξένο σκάφος”. Την ίδια χρονιά, ο Φερδινάνδος Μάρκος Τζούνιορ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και επιτάχυνετις προσπάθειεςγια την αποκατάσταση των δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μέλη της κινεζικής ακτοφυλακής επιτέθηκαν σε μέλη του ναυτικού των Φιλιππίνων με τσεκούρια και άλλα αιχμηρά όπλα, καθώς το ναυτικό επιχειρούσε αποστολή ανεφοδιασμού του BRP Sierra Madre, ενός αποβατικού σκάφους του ναυτικού με σημαία Φιλιππίνων, το οποίο προσάραξε το 1999 στην αβαθή Second Thomas Shoal στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά παρέμεινε επανδρωμένο και σε λειτουργία.

Η Κίνα διεκδικεί ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα ως έδαφός της, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη στέλνουν τακτικά ναυτικά σκάφη μέσω της υδάτινης οδού σε παραστάσεις υποστήριξης και ελευθερίας ναυσιπλοΐας. Ενώ η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία που επιτρέπει την επανάληψη των αποστολών ανεφοδιασμού, αυτό μπορεί να αλλάξει σχεδόν ανά πάσα στιγμή, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν για το τι επιτρέπει η συμφωνία. Έτσι, ενώ επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός ορισμένων ειδών, η Κίνα μπορεί να αντιταχθεί στον προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή στα όπλα που θα φτάσουν στο πλοίο.

Ο Γκίλμπερτ Τεοντόρο, υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων, δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο: “Σχετικά με την ουσία των συνομιλιών που έγιναν με την Κίνα… αρκεί να δηλώσουμε ότι θα διεξάγουμε τακτικές και συνήθεις αποστολές ανεφοδιασμού σύμφωνα με τα καθήκοντά μας βάσει του Συντάγματος των Φιλιππίνων και τις ευθύνες μας έναντι της χώρας μας”.

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος που επιδιώκουν να διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες; Ένα μεγάλο μέρος των 500 εκατομμυρίων δολαρίων της ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης θα πάει για να βοηθήσει το ναυτικό των Φιλιππίνων να ενισχύσει τις θαλάσσιες ικανότητές του. Συγκεκριμένα, τα χρήματα θα αγοράσουν περισσότερα μη επανδρωμένα συστήματα και δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης για την επίγνωση του θαλάσσιου τομέα, για να βοηθήσουν τη χώρα να παραμείνει μπροστά από την ευρεία ποικιλία απειλών που μπορεί να θέσει η Κίνα, από κακόβουλα στοιχεία της ακτοφυλακής που κρατούν τσεκούρια μέχρι αλιευτικά σκάφη της πολιτοφυλακής και όχι μόνο, δήλωσαν αξιωματούχοι της άμυνας στο Defense One.

“Μια επένδυση αυτής της κλίμακας πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα για τις προσπάθειες της Μανίλας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, και θα το χαρακτήριζα ως επένδυση γενιάς στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας στο παρασκήνιο.

Η μέθοδος του εκσυγχρονισμού διευκρινίζεται σε έναν οδικό χάρτη που υπογράφηκε το Σαββατοκύριακο, μια προσπάθεια “σχεδιασμένη για να διασφαλιστεί ότι οι δύο χώρες μας έχουν την ίδια αντίληψη για τις απαιτήσεις των Φιλιππίνων και ότι οι δυνατότητες θα χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά και οι δυνατότητες που θα υποστηρίξουν πιο αποτελεσματικά τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Ο στρατός των Φιλιππίνων βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την Κίνα, λένε αξιωματούχοι. Ο στρατός “επικεντρώθηκε κυρίως στις προκλήσεις εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις εσωτερικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε σχέση με την τρομοκρατία”, δήλωσε ο αξιωματούχος της άμυνας. Η μετατόπιση είναι να “επικεντρωθούν τώρα περισσότερο στην εξωτερική άμυνα, και ιδίως σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας. Και αυτό σίγουρα, εν μέρει, οφείλεται στον εξαναγκασμό και τη διεκδικητικότητα που αντιμετωπίζουν από τη ΛΔΚ”.

Οι επενδύσεις θα βοηθήσουν τις Φιλιππίνες να συνεργαστούν στενότερα και αποτελεσματικότερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διευκολύνοντας τη μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο αυτού που το Πεντάγωνο αποκαλεί Γενική Συμφωνία Ασφάλειας Πληροφοριών.

“Μπορείτε να περιμένετε ότι οι υπουργοί θα στοχεύσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την ανταλλαγή πληροφοριών μας και θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη μεταφορά αμερικανικής αμυντικής τεχνολογίας και πληροφοριών”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τα χρήματα δεν είναι απλώς ένα δώρο προς την κυβέρνηση των Φιλιππίνων, τόνισαν οι αξιωματούχοι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν επίσης πολλά μέσα από την αυξημένη συνεργασία -ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση σε πιθανές εγκαταστάσεις συντήρησης πλοίων.

“Ορισμένα από τα κυριότερα σημεία θα περιλαμβάνουν τομείς όπου το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών επωφελείται από τις ευκαιρίες συντήρησης, επισκευής και γενικής επισκευής στο εξωτερικό, οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές, ακόμη και όταν η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη διασφάλιση ότι έχουμε πολύ ισχυρές … ναυπηγικές δυνατότητες στην πατρίδα μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επίσης πολύ σημαντικό να έχουμε ευκαιρίες να μπορούμε να κάνουμε συντήρηση και γενική επισκευή και στην περιοχή”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση των Φιλιππίνων υπέγραψαν το 2012 μια Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας ή EDCA, η οποία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρόσβαση σε βασικές τοποθεσίες του ναυτικού των Φιλιππίνων για να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν με τον στρατό των Φιλιππίνων.

“Πέρυσι προσθέσαμε τέσσερις επιπλέον στρατηγικές τοποθεσίες – στις πέντε ήδη υπάρχουσες”, δήλωσε ο αξιωματούχος, συμπεριλαμβανομένων τριών νέων τοποθεσιών στην περιοχή Luzon, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και μιας στο νησί Palawan. “Το υπουργείο έχει προτείνει την επένδυση 128 εκατομμυρίων δολαρίων σε βελτιώσεις υποδομών στις τοποθεσίες που περιλαμβάνει η Συμφωνία ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας (EDCA. Αυτός ο αριθμός, 128 εκατομμύρια δολάρια, θα υπερδιπλασιάσει σε ένα μόνο έτος το ποσό που έχουμε επενδύσει στις υποδομές EDCA τα τελευταία 10 χρόνια”.

Οι Φιλιππίνες αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στον συντονισμό των ασκήσεων με άλλους εταίρους στην περιοχή, όπως η Αυστραλία και η Ινδονησία. “Βλέπουμε τους εταίρους να κάνουν όλο και περισσότερο μαζί όλο και περισσότερα για τη στάση των δυνάμεων, για ασκήσεις και επιχειρήσεις, όσον αφορά την άμυνα, τη συνεργασία με βάση τη βιομηχανία. Και όλα αυτά καθιστούν απολύτως τις χώρες πιο ικανές ατομικά, αλλά και πιο συλλογικά, και αυτό συμβάλλει απολύτως στην αποτροπή”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Μανίλα επιδιώκει επίσης να συνάψει περισσότερες συμφωνίες με άλλες χώρες. “Είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα στο βαθμό που πρόσφατα υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης με την Ιαπωνία. Έχουν ήδη μία με την Αυστραλία… Πρόκειται για συμφωνίες που θα τους δημιουργήσουν ευκαιρίες πρόσβασης στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του άλλου και θα δημιουργήσουν κάποιου είδους συνεργασία”.

Αλλά υπάρχουν όρια σε αυτή τη συνεργασία. Το θέμα της Ταϊβάν, και συγκεκριμένα η αμοιβαία άμυνα της Ταϊβάν, εξακολουθεί να είναι πολύ ευαίσθητο. Η Μανίλα έχει δεσμευτεί στην πολιτική της Κίνας “Μία Κίνα”, η οποία αναγνωρίζει τις αξιώσεις της Κίνας επί της Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν επίσης αυτή την πολιτική, αλλά ήταν πιο άμεσες λέγοντας ότι οι αλλαγές στο status quo -προσπάθειες για επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα- δεν πρέπει να γίνουν μονομερώς ή με τη βία.

Ο ρόλος που θα έπαιζαν περιφερειακοί εταίροι όπως οι Φιλιππίνες σε μια στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την απόκρουση μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν είναι ασαφής.

Όταν το Defense One ρώτησε τον ανώτερο αμυντικό αξιωματούχο αν οι ξένες στρατιωτικές επενδύσεις των ΗΠΑ στον στρατό των Φιλιππίνων θα επέτρεπαν στις Φιλιππίνες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην άμυνα της Ταϊβάν, ο αξιωματούχος απάντησε: “Νομίζω ότι υπάρχει μια ευρύτερη στρατηγική για να διασφαλιστεί … ότι η βοήθεια ασφαλείας μας επικεντρώνεται στις απαιτήσεις προτεραιότητας των ίδιων των εταίρων καθώς εξετάζουν τις επιχειρησιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Θα το αφήσω σε αυτό”.

Πηγή: Defense One

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments