Θα οδηγήσει η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Σομαλία σε σύγκρουση με τη Σομαλιλάνδη;
Πηγή Φωτογραφίας: President Recep Tayyip Erdogan met on Saturday with his Somalian counterpart Hassan Sheikh Mohamud (Turkish presidency)
Η Τουρκία παίζει ένα μακροχρόνιο πολυδιάστατο παιχνίδι στη Σομαλία και αλλού στο Κέρας της Αφρικής στο πλαίσιο της περιφερειακής και παγκόσμιας στρατηγικής της.
Παρά την πρόκληση σκληρών αντιδράσεων από την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης, η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Σομαλία είναι απίθανο να οδηγήσει σε περιφερειακή αντιπαράθεση.
Στις 27 Ιουλίου, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε εντολή που επιτρέπει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να στείλουν ναυτικές δυνάμεις στη Σομαλία για δύο χρόνια. Πριν από την έγκριση της εντολής στο τουρκικό κοινοβούλιο, η Σομαλιλάνδη προειδοποίησε την Τουρκία να μην αναπτύξει τις ναυτικές της δυνάμεις στα ύδατα μεταξύ της αποσχισθείσας περιοχής και της Σομαλίας.
Ωστόσο, η ναυτική παρουσία της Τουρκίας στη Σομαλία είναι απίθανο να προκαλέσει σύγκρουση, επειδή η Άγκυρα διατηρεί ένα σημαντικό στρατιωτικό απόσπασμα στο κράτος του Κέρατος της Αφρικής από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Και ενώ η Σομαλιλάνδη δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα για να αντιταχθεί στην Τουρκία, η τελευταία δεν σκοπεύει ούτως ή άλλως να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Σομαλιλάνδης.
Από τότε που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σομαλία το 2011, η Άγκυρα έχει αυξήσει την εμπλοκή της στη χώρα του Κέρατος της Αφρικής. Αρχικά η Τουρκία παρείχε επισιτιστική και ιατρική βοήθεια στην πληγείσα από την πείνα χώρα και στη συνέχεια επέκτεινε το αποτύπωμά της ανοίγοντας το 2017 τη μεγαλύτερη στρατιωτική εκπαιδευτική της εγκατάσταση στο εξωτερικό (TURKSOM) στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου.
Τον Φεβρουάριο, η Άγκυρα και το Μογκαντίσου υπέγραψαν τη συμφωνία-πλαίσιο αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας, η οποία επεκτείνει τη συνεργασία των δύο χωρών σε νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής υποστήριξης για τη δημιουργία ενός σομαλικού ναυτικού. Μια ενεργειακή συμφωνία τον Μάρτιο παραχώρησε στην Τουρκία το δικαίωμα να διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Οι συμφωνίες αυτές ήρθαν στον απόηχο της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης με έδρα τη Χαργκίζα, η οποία υπέγραψε συμφωνία με τη γειτονική Αιθιοπία, στην οποία η πρώτη θα εκμισθώνει εδάφη και λιμενικές εγκαταστάσεις στη δεύτερη με αντάλλαγμα τη διπλωματική αναγνώριση. Σε αντίθεση με τη γειτονική Πούντλαντ, η οποία διεκδικεί αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση στο Μογκαντίσου, η Σομαλιλάνδη επιδιώκει την ανεξαρτησία της.
Παρόλα αυτά, η αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στη Σομαλία είναι απίθανο να οδηγήσει σε σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, η εντολή αντανακλά την πολυδιάστατη προσέγγιση της Άγκυρας στο Κέρας της Αφρικής και τη θέση της περιοχής στις περιφερειακές και παγκόσμιες προοπτικές της Τουρκίας.
Η Σομαλία ως περιφερειακός, παγκόσμιος ακρογωνιαίος λίθος για την Τουρκία
Η Σομαλία κατέχει κεντρική θέση στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει πρωτοκαθεδρία στο σταυροδρόμι της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.
Σε ένα άρθρο του για το think tank Strasam με έδρα την Άγκυρα νωρίτερα φέτος, ο Εσάτ Αρσλάν, Τούρκος ταξίαρχος εν αποστρατεία, ιστορικός και σχολιαστής, υποστήριξε ότι η ιδιότητα της Σομαλίας ως παραλίμνιας περιοχής στον Κόλπο του Άντεν και η εγγύτητα στα στενά Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και την Ερυθρά Θάλασσα την καθιστούν ακόμη πιο κρίσιμη για μια παγκόσμια εμπορική δύναμη όπως η Τουρκία.
“Μαζί με την τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην ακρογωνιαία χώρα της Σομαλίας αποτελεί μια στρατηγική εμπροσθογενούς άμυνας”, δήλωσε στο Al-Monitor.
Στη βάση TURKSOM στο Μογκαντίσου, ο τουρκικός στρατός αποφοίτησε περισσότερους από 400 αξιωματικούς και 400 υπαξιωματικούς και εκπαίδευσε το ισοδύναμο 10 ταγμάτων πεζικού. “Αυτά τα στελέχη θα αποτελέσουν τη μελλοντική ασφάλεια της Σομαλίας”, δήλωσε ο Αρσλάν.
Αρκετές εκατοντάδες Σομαλοί στρατιώτες έλαβαν επίσης πρόσθετη εκπαίδευση καταδρομέων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά κάποιον τρόπο, βοηθώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας να δημιουργήσει στρατό και τώρα ναυτικό, η Τουρκία αναπαράγει τις δικές της εμπειρίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα, ο τουρκικός στρατός διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη μεταρρύθμιση του οθωμανικού αυτοκρατορικού κράτους και στη συνέχεια στη δημιουργία νέων κρατικών θεσμών -σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κτηνιατρεία, τράπεζες και βιομηχανίες- σε μια διαδικασία που επιταχύνθηκε με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σομαλικές αντιλήψεις για την Τουρκία
Για να ενισχύσει τον στρατιωτικό πυλώνα της πολιτικής της για τη Σομαλία, η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε τουρκικές και σομαλικές επενδύσεις σε υποδομές, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, γεωργία και κτηνοτροφία και προσέφερε υποτροφίες σε χιλιάδες νέους Σομαλούς για σπουδές στην Τουρκία.
Ο Αμπντουραχμάν Βαρσάμε, Σομαλός δημοσιογράφος που καλύπτει επίσης τους δεσμούς Τουρκίας-Σομαλίας, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι δεσμοί έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. “Όταν ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί το Μογκαντίσου το 2011, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου Τούρκοι στη Σομαλία και ελάχιστοι Σομαλοί που μιλούσαν τουρκικά”, δήλωσε στο Al-Monitor.
“Σήμερα, πολλοί Τούρκοι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται στο Μογκαντίσου και σε άλλα μέρη της Σομαλίας, ενώ πλούσιοι Σομαλοί από τη χώρα και τη διασπορά προτιμούν να επισκέπτονται την Τουρκία και να έχουν τα παιδιά τους να ζουν και να σπουδάζουν εκεί”.
Ο Βαρσάμε υποστήριξε ότι η Τουρκία “εκτιμάται” και ότι οι Σομαλοί έχουν “θετικά συναισθήματα” προς τους Τούρκους λόγω της στρατιωτικής και πολιτικής συνεισφοράς τους, ενώ δεν εμπλέκονται σε συγκρούσεις με τους ντόπιους ή άλλους διεθνείς φορείς.
“Αυτά τα θετικά συναισθήματα είναι ορατά και στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλιλάνδης και της Πούντλαντ”, πρόσθεσε. “Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συχνά αποκαλούν τις ενέργειές τους “φιλανθρωπία”, αλλά ήδη διεξάγεται ζωηρό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και αυτό θα επεκταθεί σημαντικά στο εγγύς μέλλον”.
Το εμπόριο Τουρκίας-Σομαλίας ήταν σχεδόν ανύπαρκτο στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλά έφτασε τα 424 εκατομμύρια δολάρια το 2023 (σχεδόν όλες οι τουρκικές εξαγωγές), σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου.
Διπλωματική οπτική γωνία
Οι σχέσεις Τουρκίας-Σομαλίας δεν λειτουργούν σε διμερές περιβάλλον. Οι δύο πλευρές πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την περίπλοκη εσωτερική και περιφερειακή πολιτική της Σομαλίας.
Εκτός από τις τριμερείς διαφωνίες μεταξύ Μογκαντίσου, Πούντλαντ και Σομαλιλάνδης για το έδαφος και την κυριαρχία, η Σομαλία αντιμετωπίζει απειλές από την Αλ Σαμπάαμπ και έναν πολωμένο πολιτικό χώρο με μυριάδες φατρίες και πολιτικές παρατάξεις.
Η Τουρκία ξεκίνησε πρόσφατα μια διαδικασία τριμερούς διαλόγου για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ της Σομαλίας και της Αιθιοπίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Άγκυρα να αποφύγει τις τριβές με την Αντίς Αμπέμπα, επειδή μια ομάδα κρούσης της Αφρικανικής Ένωσης υπό αιθιοπική ηγεσία κρατά την Αλ Σαμπάαμπ σε απόσταση (αν και πολλοί Σομαλοί θεωρούν ότι το κύριο συμφέρον της Αιθιοπίας είναι να κρατήσει τη χώρα τους αδύναμη και διαιρεμένη).
Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών Τουρκίας-Αιθιοπίας-Σομαλίας θα διεξαχθεί στην Άγκυρα τον Σεπτέμβριο και η Τουρκία ελπίζει ότι μια συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας και της Αιθιοπίας που θα διατηρεί την εδαφική ακεραιότητα της πρώτης, θα χορηγεί οφέλη στη Σομαλιλάνδη που δεν θα είναι ακόμη ανεξάρτητη και θα επιτρέπει στην Αντίς Αμπέμπα πρόσβαση στη θάλασσα θα ωφελήσει όλα τα μέρη, μειώνοντας έτσι τις εντάσεις.
Εκτός από το να διατηρεί την Αιθιοπία ως ενδιαφερόμενο μέρος, η Τουρκία συνεχίζει να εμπλέκει άλλες περιφερειακές χώρες, όπως το Τζιμπουτί, με το οποίο υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης τον Φεβρουάριο.
Εν τω μεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι και αναλυτές που μίλησαν στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας επισημαίνουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ο άλλος σημαντικός εξωπεριφερειακός παίκτης στο Κέρας της Αφρικής, έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σιωπηλός σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για ενεργειακή εξερεύνηση, καθώς και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Μογκαντίσου και Αντίς Αμπέμπα. Οι δεσμοί Τουρκίας-ΗΑΕ ήταν παγωμένοι για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 2010, αλλά η πρόσφατη προσέγγισή τους έχει υπερφορτώσει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου και της αμυντικής βιομηχανίας μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.
Όλη η εξωτερική πολιτική είναι τοπική
Παραδόξως, η εσωτερική πολιτική της Τουρκίας αποδεικνύεται σχεδόν εξίσου εριστική με τις εσωτερικές ή διεθνείς υποθέσεις της Σομαλίας. Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια για ναυτική ενίσχυση της Σομαλίας και την ενεργειακή εξερεύνηση.
Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων σχετικά με την εντολή την περασμένη εβδομάδα, ο Ναμίκ Ταν, νομοθέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν.
“Αν περάσει αυτή η εντολή, οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε έναν δακτύλιο φωτιάς που είναι η Σομαλία”, είπε.
Πρόσθεσε ότι οι ζωές των Τούρκων στρατιωτών “θα διακινδυνεύσουν ανεύθυνα στη Σομαλία, η οποία βιώνει έναν εμφύλιο πόλεμο στη δίνη της τρομοκρατίας, έχει τεταμένες σχέσεις με την Αιθιοπία, έχει έντονες πειρατικές δραστηριότητες στα χωρικά της ύδατα και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άλλη ζώνη συγκρούσεων, την Υεμένη”.
Ο Ταν πρόσθεσε ότι η Σομαλία έχει σχεδόν το ίδιο εδαφικό μέγεθος με την Τουρκία και ότι ακόμη και αν όλα τα τουρκικά ναυτικά μέσα αναπτύσσονταν εκεί, θα ήταν δύσκολο να προστατευθούν τα σομαλικά ύδατα. “Το θεμελιώδες καθήκον του ευγενούς στρατού μας είναι η προστασία της πατρίδας. Παρακολουθούμε τους στρατιώτες μας να παρασύρονται σε μια περιπέτεια χωρίς σαφές τέλος για χάρη των φιλοδοξιών κάποιων ανθρώπων ή ξένων χωρών με καθαρά ιμπεριαλιστικούς στόχους και οικονομικά συμφέροντα στη Σομαλία”, είπε.
Ενώ οι βουλευτές του CHP καταψήφισαν την εντολή, ορισμένα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης την υποστήριξαν. Τόσο οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και οι σύμμαχοί τους στο κοινοβούλιο, όσο και οι βουλευτές των εθνικιστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι οι προοπτικές ενός λειτουργικού κράτους στη Σομαλία θα μπορούσαν να ωφελήσουν το Κέρας της Αφρικής, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια στρατηγική θέση της Τουρκίας.
Από αποτυχημένο σε κατακερματισμένο και εύθραυστο – αλλά όλο και πιο λειτουργικό – κράτος
Μέχρι πρόσφατα, το 2011, οι τίτλοι ειδήσεων αναφέρονταν σχεδόν πάντα στη Σομαλία ως “αποτυχημένο κράτος” που δεν μπορούσε να ελέγξει τα εδάφη του ή να παράσχει τις πιο βασικές υπηρεσίες στους πολίτες του. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η βελτίωση των συνθηκών της χώρας συνέβαλε στο να αλλάξει αυτό. Αυτές τις μέρες, η Σομαλία χαρακτηρίζεται περισσότερο ως “εύθραυστη” παρά ως “αποτυχημένη”.
Αλλά το έργο δεν έχει ακόμη τελειώσει. Πολλοί Σομαλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συνθήκες πείνας και οι βασικές υπηρεσίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένες. Ίσως η τουρκική εμπειρία μπορεί να είναι διδακτική από αυτή την άποψη. Όπως η διαδικασία της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας διήρκεσε αιώνες και όχι δεκαετίες, το ίδιο θα συμβεί και με τη Σομαλία. Και όπως οι σημαντικότερες επιτυχίες και αποτυχίες της Τουρκίας ήταν τα αποτελέσματα των ενεργειών του ίδιου του λαού και των ηγετών της, το ίδιο θα ισχύει και για τη Σομαλία.
Η Τουρκία, η οποία συχνά θέτει φιλόδοξους στόχους για τον εαυτό της, καλό θα ήταν να θυμάται ότι οι Σομαλοί πρέπει να είναι οι κύριοι της μοίρας τους.
Πηγή: Al Monitor
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας