Διεθνή

Βρετανία: Σκληρή γραμμή Στάρμερ κατά των ταραξιών

Βρετανία: Σκληρή γραμμή Στάρμερ κατά των ταραξιών

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων και σκληρές τιμωρίες σε όσους συμμετείχαν στα ξενοφοβικά επεισόδια.

Τη δημιουργία ειδικού σώματος της αστυνομίας για την αντιμετώπιση αστικών ταραχών και τη βαριά τιμωρία των «αλητών» που πρωταγωνιστούν εδώ και μία εβδομάδα σε εγκληματικές επιδρομές εναντίον κέντρων φιλοξενίας μεταναστών υποσχέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ύστερα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων COBRA, όπου συμμετείχαν ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οποιο κι αν ήταν το κίνητρο, αυτό το πράγμα δεν είναι διαδήλωση. Είναι καθαρή βία και δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον τζαμιών ή εναντίον των μουσουλμανικών κοινοτήτων μας. Οσοι διαπιστωμένα έλαβαν μέρος σε παρόμοιες δυνατότητες θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου», δήλωσε ο Στάρμερ, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας εσωτερική κρίση μόλις ένα μήνα μετά τη συντριπτική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές. Ο νέος πρωθυπουργός ετοιμαζόταν για ολιγοήμερες διακοπές, τις οποίες υποχρεώθηκε να αναβάλει μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων.

Για έκτη κατά σειράν ημέρα συνεχίστηκαν, την Κυριακή, οι ταραχές που προκαλούν ομάδες οργισμένων ακροδεξιών με αφορμή το θανάσιμο μαχαίρωμα τριών κοριτσιών σε εργαστήρι χορού για παιδιά, στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας, στις 29 Ιουλίου. Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από μασκοφόρους ακροδεξιούς στο Ρόδερχαμ, όπου επιχείρησαν να πυρπολήσουν κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Στόχος των ακροδεξιών έγινε και ένα δεύτερο κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο κοντά στο Μπέρμιγχαμ, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Λάνκαστερ και στο Μίντεσμπρο. Οι ταραξίες ήταν ντυμένοι με βρετανικές σημαίες και κραύγαζαν «Σταματήστε τα σκάφη», παραπέμποντας στις βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες στο Στενό της Μάγχης.

Το Σάββατο, εκατοντάδες ακροδεξιοί και χούλιγκαν επιδόθηκαν σε λεηλασίες καταστημάτων και πυρπολήσεις αυτοκινήτων σε αρκετές πόλεις, όπως το Λίβερπουλ, το Μπρίστολ και το Λιντς. Ο Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «ακροδεξιά αλητεία» και, απευθυνόμενος στους υπαιτίους της βίας, τόνισε: «Σας υπόσχομαι ότι θα μετανιώσετε που πήρατε μέρος στις ταραχές, είτε άμεσα είτε παρακινώντας άλλους μέσω του Διαδικτύου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments