Διεθνή

Ισραήλ: Εισβολή υπερορθόδοξων Εβραίων σε στρατολογικό γραφείο

Ισραήλ: Εισβολή υπερορθόδοξων Εβραίων σε στρατολογικό γραφείο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, athensvoce.gr, Ισραήλ - ανώτατο: Κι οι

Η στράτευση των σπουδαστών των ταλμουδικών σχολών (Χαρεντίμ) αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις αρχές του καλοκαιριού εν μέσω πολέμου στη Γάζα. Eκτοτε πραγματοποιούν διαδηλώσεις αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση.

Δεκάδες μέλη των Χαρεντίμ, των υπερορθόδοξων Εβραίων, εισέβαλαν στο στρατολογικό γραφείο του ισραηλινού στρατού, διαμαρτυρόμενα για την επιστράτευση σπουδαστών των Γεσίβα, των ταλμουδικών σχολών. Η στράτευση των υπερσυντηρητικών Εβραίων είναι ζήτημα-αγκάθι για την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες έπειτα από δικαστική απόφαση και αφού πλέον ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον δέκατο μήνα. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ αναμένει τα αντίποινα του Ιράν για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Δεκάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι διαδηλωτές εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση, πηδώντας πάνω από τον φράχτη για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη στράτευση σπουδαστών των Γεσίβα. Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας.

Είχε προηγηθεί διαδήλωση υπερορθόδοξων Εβραίων τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ, που επίσης συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στα τέλη Ιουνίου ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερσυντηρητικών Εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Είχε προηγηθεί απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, που όριζε την άρση της εξαίρεσης των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Το δικαστήριο στην απόφασή του ανέφερε ότι το κράτος διατηρούσε μια «άτοπη, επιλεκτική εφαρμογή του νόμου», γεγονός που «συνιστά σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου και της αρχής βάσει της οποίας όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Στο αποκορύφωμα ενός δύσκολου πολέμου, το βάρος της ανισότητας είναι πιο έντονο από ποτέ».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments