Διεθνή

Μπαγκλαντές: Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, ο νέος ισχυρός άντρας της χώρας μετά τη φυγή της πρωθυπουργού

Μπαγκλαντές: Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, ο νέος ισχυρός άντρας της χώρας μετά τη φυγή της πρωθυπουργού
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ζαμάν ανέφερε ότι μετά από συζητήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, αποφασίστηκε ο σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης

Ένα μήνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως αρχηγός του στρατού του Μπαγκλαντές, ο στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν βρέθηκε στο προσκήνιο, ανακοινώνοντας χθες την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο, κατευθυνόμενη προς την Ινδία και τελικό προορισμό, μάλλον, τη Μεγάλη Βρετανία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ζαμάν ανέφερε ότι μετά από συζητήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, αποφασίστηκε ο σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν ο στρατός θα έχει κάποιο ρόλο. Από την πλευρά τους βέβαια οι φοιτητές προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν καμιά κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται ο στρατός, προτείνοντας για την πρωθυπουργία τον νομπελίστα Μουχάμαντ Γιουνούς, γνωστός ως «τραπεζίτης των φτωχών».

Παράλληλα, ο Ζαμάν απεύθυνε έκκληση στο προσωπικό του στρατού να μεριμνήσει για την ασφάλεια των ζωών, των περιουσιών και σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων.

Το Μπαγκλαντές ταλανίζεται εδώ και ένα μήνα από βίαιες διαδηλώσεις που κόστισαν τη ζωή σε σχεδόν 250 άτομα, όταν οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν απαιτώντας την κατάργηση ενός αμφιλεγόμενου συστήματος ποσοστώσεων για θέσεις εργασίας σε κυβερνητικές θέσεις. Στη συνέχεια, το κίνημα κλιμακώθηκε σε μια εκστρατεία για την απομάκρυνση της Χασίνα, η οποία βρισκόταν στην εξουσία για 15 χρόνια.

Ο 58χρονος Ζαμάν είναι παντρεμένος με την κόρη του στρατηγού Μουχαμάντ Μουσταφιζούρ Ραχμάν, που ήταν αρχηγός του στρατού από το 1997 έως το 2000. Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μπαγκλαντές και κάτοχος μεταπτυχιακού στις Αμυντικές Σπουδές από το King’s College του Λονδίνου. Πριν γίνει αρχηγός του στρατού, υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Από αυτή τη θέση επέβλεπε, μεταξύ άλλων, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τον ρόλο του Μπαγκλαντές στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, συνεργάστηκε στενά με την Χασίνα, υπηρετώντας ως επικεφαλής αξιωματικός της Διεύθυνσης Ενόπλων Δυνάμεων στο Γραφείο της Πρωθυπουργού.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments