Διεθνή

ΝΥΤ: Η Ρωσία παρέχει εξελιγμένα όπλα στο Ιράν για πιθανό πόλεμο με το Ισραήλ

ΝΥΤ: Η Ρωσία παρέχει εξελιγμένα όπλα στο Ιράν για πιθανό πόλεμο με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Το Ιράν ζήτησε σύγχρονα συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία.

Το Ιράν ζήτησε σύγχρονα συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία καθώς προετοιμάζεται για έναν πιθανό πόλεμο με το Ισραήλ, με τις παραδόσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι μη κατονομαζόμενους Ιρανούς αξιωματούχους.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας και πρώην υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Τεχεράνη στις 5 Αυγούστου, καθώς η χώρα φέρεται να προετοιμάζεται να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος στις 31 Ιουλίου.

Ο Σόιγκου συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, τον διοικητή των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ταξίαρχο Μοχάμαντ Μπαγκερί, ο οποίος ηγείται του σχεδιασμού στρατιωτικών επιδρομών κατά του Ισραήλ, και τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.

Δύο Ιρανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τον πολεμικό σχεδιασμό, ένας εκ των οποίων ανήκει στον Στρατό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, επιβεβαίωσαν στους NYT ότι το Ιράν ζήτησε από τη Ρωσία εξοπλισμό αεράμυνας.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να προμηθεύει την Τεχεράνη με σύγχρονα ραντάρ και εξοπλισμό αεράμυνας, σύμφωνα με τους Ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε τον Σόιγκου και τον Μπαγκερί να χαιρετούν ο ένας τον άλλον, να συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο και στη συνέχεια να συμμετέχουν σε μια μεγαλύτερη συνάντηση με μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας και Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

“Είμαστε έτοιμοι για πλήρη συνεργασία με το Ιράν σε περιφερειακά ζητήματα”, φέρεται να είπε ο Σόιγκου.

Ο Μπαγκερί είπε επίσης στον Σόιγκου ότι η σχέση μεταξύ των χωρών του είναι “βαθιά, μακροπρόθεσμη και στρατηγική” και θα διευρυνθεί υπό τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή. Οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει μόνο τη στρατιωτική και πολιτική τους συνεργασία από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Συγκεκριμένα, το Ιράν έχει παράσχει στη Ρωσία χιλιάδες drones-καμικάζι τύπου Shahed από την έναρξη του ολοκληρωτικού πολέμου. Τον Φεβρουάριο, το Reuters ανέφερε επίσης ότι η Τεχεράνη έστειλε “ένα μεγάλο αριθμό ισχυρών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους” για να βοηθήσει την εισβολή της Μόσχας.

Η Ρωσία διατηρεί ταυτόχρονα οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το Ισραήλ, καθώς μεγάλος αριθμός Ρώσων εβραίων ζει εκεί. Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί να βοηθήσει την Τεχεράνη, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, ανέφεραν οι NYT.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments