Διεθνή

Στο κόκκινο η αγωνία για τη Μέση Ανατολή

Στο κόκκινο η αγωνία για τη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή, καθώς από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή, καθώς από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ η εκτίμηση είναι ότι η επίθεση είναι θέμα ημερών ή και 48 ωρών και ότι μπορεί να εκδηλωθεί διαμέσου της Χεζμπολάχ ή των Χούτι στην Υεμένη ή φιλοϊρανικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ – με όλες τις οργανώσεις, δηλαδή, που είναι υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της Τεχεράνης. Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν χθες από την ομάδα εθνικής ασφάλειας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Λάβαμε ενημερώσεις σχετικά με απειλές από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και προετοιμασίες για υποστήριξη του Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί ξανά επίθεση», έγραψε στο Χ ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενθάρρυνε άλλες χώρες να μεταφέρουν μέσω διπλωματικών καναλιών στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν θα ήταν προς το συμφέρον του. Αυτό δήλωσε χθες Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έχει καταβάλει «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να μειωθεί η ένταση, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές αντιποίνες που ετοιμάζει η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την προηγούμενη εβδομάδα.

«Όλες οι πλευρές πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Αυστραλή ομόλογό του, Πένι Γουόνγκ, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Προληπτικό χτύπημα στον Λίβανο πρότειναν ισραηλινοί αξιωματικοί

Ανώτεροι αξιωματικοί του Ισραηλινού Στρατού (IDF) προέτρεψαν χθες τον Υπουργό Άμυνας Γιάβ Γκάλαντ και τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην περιμένουν μια πιθανή επίθεση από τη Χεζμπολάχ, αλλά να προχωρήσουν σε προληπτικά χτυπήματα κατά του Λιβάνου. “Οι πιθανότητες κλιμάκωσης στο βόρειο μέτωπο αυξάνονται. Θα ήταν σοφό να αναλάβεις την πρωτοβουλία”, ανέφεραν σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 13.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς, σε δηλώσεις του από τη Ρωσία, τόνισε ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε επιθέσεις, ένα μήνυμα που μεταφέρθηκε στο Ισραήλ μέσω του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο IDF ανακοίνωσε ότι χθες το απόγευμα σκοτώθηκε ένας διοικητής της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο νότιο Λίβανο.

Ο Αλί Τζαμαλ αλ-Ντιν Τζαουάντ (Ali Jamal al-Din Jawad) χτυπήθηκε στο χωριό Aabba στο νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τον IDF, ήταν διοικητής της μονάδας Radwan.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο του Τζαουάντ μετά το χτύπημα, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για τον βαθμό του. Ο θάνατός του ανεβάζει τον απολογισμό της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου από τον Οκτώβριο σε τουλάχιστον 393.

Πέρα από την εξουδετέρωση του διοικητή της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν, οι δυνάμεις των IDF ανέφεραν ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ, καθώς και άλλες υποδομές στο Κφαρ Κιλά του νότιου Λιβάνου.

Επιπλέον, τη Δευτέρα (5/8) το βράδυ, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αρκετά drones με εκρηκτικά από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις IDF, ένα από αυτά τα drones αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα, ενώ τα υπόλοιπα κατέπεσαν στην περιοχή του όρους Μερόν, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Οι σειρήνες ήχησαν στην περιοχή του όρους Μερόν κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δηλώνοντας ότι εκτόξευσε πολλά εκρηκτικά drones σε ισραηλινή στρατιωτική βάση.

Αναστάτωση στις αγορές

Η κρίση στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι έχει επηρεάσει και τις χρηματιστηριακές αγορές. Παρά την ανάκαμψη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500, του Dow Jones Industrial Average και του Nasdaq 100 κατά τη διάρκεια των νυχτερινών συναλλαγών, προσφέροντας κάποια ανακούφιση, χθες παρατηρήθηκε παγκόσμια αναταραχή στα χρηματιστήρια.

Η διεθνής πτώση των αγορών δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη Wall Street, η οποία βίωσε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη της χρονιάς. Τα σημάδια της κακής πορείας είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανή από την προηγούμενη Παρασκευή, όταν δημοσιοποιήθηκαν απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τους φόβους για μια ενδεχόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Οι αιτήσεις για ανεργία αυξήθηκαν περισσότερο από τον Αύγουστο του 2023, ενώ ο δείκτης μεταποίησης ISM, ο οποίος αποτελεί δείκτη της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε στο 46,8%, ποσοστό χειρότερο από τις προσδοκίες και ένδειξη οικονομικής συρρίκνωσης. Αυτά τα αδύναμα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να καθυστερεί στη μείωση των επιτοκίων και στην αποτροπή μιας ύφεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments