Διεθνή

Τι σημαίνει η επίσκεψη Σοϊγκού στο Ιράν

Τι σημαίνει η επίσκεψη Σοϊγκού στο Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: The Jerusalem Post

Το Ιράν διαθέτει ήδη ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300, ενώ η Μόσχα έχει πλέον αναπτύξει το πιο προηγμένο σύστημα S-400.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν στον τομέα της Άμυνας, πραγματοποίησε χθες Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, τη στιγμή που η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φτάνει στο αποκορύφωμά της και οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή αυξάνονται.

Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να παραδίδει προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας και ραντάρ στο Ιράν, ύστερα από αίτημα της Τεχεράνης προς το Κρεμλίνο για τα συγκεκριμένα όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Τα τοπικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τεχεράνη είχε ζητήσει τον εξοπλισμό, ενώ μέλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσαν στους Times ότι το αίτημα είχε υποβληθεί και ότι οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στο κόκκινο η ένταση

Η εξέλιξη ήρθε με την ένταση στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται στα ύψη εν αναμονή άμεσης ιρανικής επίθεσης σε αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με drones κατά στρατιωτικών στόχων σήμερα στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγή από την οργάνωση δήλωσε στο Reuters ότι δεν πρόκειται για αντίποινα στη δολοφονία από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Από την επίθεση έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον επτά άτομα.

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του Σουκρ, δημιουργώντας ανησυχίες ότι μια μεγάλη κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση στην περιοχή.

Ο ιρανικός εξοπλισμός

Το άρθρο των Times δεν διευκρίνισε ποιον εξοπλισμό είχε ζητήσει το Ιράν από τη Ρωσία ούτε ποιος είχε παραδοθεί. Το Ιράν ήδη διαθέτει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300, ενώ η Μόσχα έχει πλέον στη διάθεσή της το πιο προηγμένο σύστημα S-400.

Τον Απρίλιο, το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία ανώτερου στρατιωτικού του διοικητή σε επίθεση στη Συρία, την οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ. Το κύμα των περίπου 300 πυραύλων και drones που εκτοξεύθηκαν αναχαιτίστηκε σχεδόν πλήρως από τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών χωρών.

Ενδυνάμωση των δεσμών Ιράν – Ρωσίας

Η δημοσίευση των Times συνέπεσε με την αναφορά των κρατικών μέσων ενημέρωσης του Ιράν, σύμφωνα με την οποία ο Πεζεσκιάν δήλωσε στον Σοϊγκού ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον «στρατηγικό της εταίρο, τη Ρωσία».

«Η Ρωσία είναι μία από τις χώρες που στήριξαν το ιρανικό έθνος σε δύσκολες περιόδους», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος στον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σοϊγκού, ο Πεζεσκιάν πρόσθεσε ότι οι «εγκληματικές ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα και η δολοφονία της Χανίγια στην Τεχεράνη την προηγούμενη εβδομάδα «αποτελούν σαφή παραδείγματα παραβίασης όλων των διεθνών νόμων και κανονισμών».

Η Τεχεράνη έχει εδώ και χρόνια προχωρήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ομάδων πληρεξουσίων στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης.

Η Ρωσία καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια και προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πεζεσκιάν φέρεται να δήλωσε ότι οι κοινές θέσεις του Ιράν και της Ρωσίας για την προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου θα συμβάλουν σίγουρα στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας και ειρήνης.

Ο Σοϊγκού υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της Ρωσίας πριν αναλάβει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments