Nέα της αγοράς

UBS: Γιατί «αιμορραγεί» η Ιαπωνία – Ο παράγοντας του γιεν και το carry trade

UBS: Γιατί «αιμορραγεί» η Ιαπωνία – Ο παράγοντας του γιεν και το carry trade

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το να επενδύσει κάποιος στην ιαπωνική αγορά αυτή τη στιγμή είναι σαν να πιάνει «ένα μαχαίρι που πέφτει», είπε στο CNBC ο Kelvin Tay της UBS Global Wealth Management.

Ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα δέχονται οι ιαπωνικές αγορές από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Οι δείκτες Nikkei και Topix σημείωσαν πτώση πάνω από 12% και μπήκαν σε bear market, με τον πρώτο, μάλιστα, να σημειώνει την χειρότερη ημέρα του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.

Το να επενδύσει κάποιος στην ιαπωνική αγορά αυτή τη στιγμή είναι σαν να πιάνει «ένα μαχαίρι που πέφτει», είπε στο CNBC ο Kelvin Tay της UBS Global Wealth Management.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο η ιαπωνική αγορά ανέβηκε τόσο έντονα τα τελευταία δύο χρόνια είναι επειδή το γιεν ήταν πολύ, πολύ αδύναμο. Μόλις το νόμισμα αντιστραφεί, πρέπει κανείς να αποχωρήσει αμέσως και νομίζω ότι όλοι βγαίνουν αυτή τη στιγμή, ως αποτέλεσμα αυτού», εξήγησε.

Το γεν, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό 38 ετών στα 161,99 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Ιούνιο, ανέστρεψε την πορεία του κατά την περίοδο πριν από την πρόσφατη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Το νόμισμα ενισχύθηκε απότομα όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Το γιεν κινείται τώρα στα 144,82 έναντι του δολαρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Ένα ισχυρότερο γιεν πιέζει τα ιαπωνικά χρηματιστήρια, στα οποία κυριαρχούν οι εμπορικοί οίκοι και εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αυτών.

Ένας ακόμα παράγοντας για τον οποίο το γιεν επηρεάζει τόσο έντονα την ιαπωνική αγορά είναι η αντιστροφή του λεγόμενου «carry trade του γιεν». Όταν το γιεν ήταν αδύναμο και τα επιτόκια της Τράπεζας της Ιαπωνίας ήταν μηδενικά ή αρνητικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε γιεν και επένδυαν τα χρήματα αυτά σε επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων. Πρακτικά, ένας επενδυτής θα μπορούσε να έχει δανειστεί γιεν με επιτόκιο 0% και να επενδύσει τα χρήματα στις ΗΠΑ, κερδίζοντας τόκο 5,25%.

Τώρα, με τη Fed να δείχνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων πλησιάζουν και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξάνει τα επιτόκια, η διαφορά επιτοκίου μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών πρόκειται να μειωθεί, καθιστώντας το carry trade λιγότερο ελκυστικό και οδηγώντας, δυνητικά, στην περαιτέρω ενίσχυση του γιεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments