Policy Briefs

Ο Μακρόν εν μέσω πιέσεων για πρωθυπουργό

Ο Μακρόν εν μέσω πιέσεων για πρωθυπουργό

Πηγή Φωτογραφίας: France 24

Προτάσεις με ονόματα πολιτικών προσωπικοτήτων.

Δεξιά και αριστερά αυξάνουν την πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να διορίσει γρήγορα Πρωθυπουργό μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες την Κυριακή 11 Αυγούστου, προτείνοντας ονόματα προσωπικοτήτων για τον Matignon που είναι επίσης πιθανό να δημιουργήσουν έναν προϋπολογισμό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε, στο τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων που λήγουν στις 11 Αυγούστου και πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στις 28 Αυγούστου, να διορίσει έναν αρχηγό κυβέρνησης που θα απέπνεε μια «μυρωδιά συμβίωσης» για να προσπαθήσει να οικοδομήσει έναν συνασπισμό. φόρμουλα στενός φίλος του προέδρου.

Ο απερχόμενος υπουργός Ισότητας Aurore Bergé παρουσίασε τρία ονόματα δεξιών ηγετών την Κυριακή: Xavier Bertrand, νυν πρόεδρος της περιφέρειας Hauts-de-France και πρώην υπουργός του Nicolas Sarkozy, Michel Barnier, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και πρώην Υπουργός Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ζακ Σιράκ ή ο σημερινός πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ.

« Έχουν ισχυρή εμπειρία από την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και τον συμβιβασμό» , υποστήριξε στη Le Figaro η βουλευτής της Yvelines, η ίδια από τη δεξιά.

Ως εκ τούτου, αποκλείει το ενδεχόμενο η Lucie Castets, υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που ήρθε πρώτη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, να διοριστεί στο Matignon επειδή, δεδομένης της σύνθεσης της νέας Συνέλευσης χωρισμένης σε τρία μπλοκ, « Κανείς δεν μπορεί να πει «όλο το πρόγραμμά μου, τίποτα εκτός από το πρόγραμμά μου».

Η κ. Bergé ελπίζει ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει «να πάει πέρα ​​από τη δεξιά, στους σοσιαλδημοκράτες» με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψουν «την αφύσικη συμμαχία τους με το LFI».

Η πρώην δεξιά προεδρική υποψήφια Valérie Pécresse θα επέλεγε επίσης τον Xavier Bertrand, ο οποίος είναι «πολύ καλός υποψήφιος». «Σήμερα το θέμα είναι η ικανότητα» , η «εμπειρία» και η «ικανότητα διαχείρισης της χώρας» , τόνισε στη France Inter.

Και δεν υπάρχει «ταίριασμα» από αυτή την άποψη με τη Lucie Castets, σύμφωνα με αυτήν. Διότι θα χρειαστεί «μεγάλο πνεύμα ευθύνης και να ξεφύγουμε από τη στάση» για να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό.

Ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Δημοσίων Λογαριασμών, Thomas Cazenave, κάλεσε όλες τις πολιτικές ομάδες να ξεκινήσουν έναν «διάλογο» γύρω από τον προϋπολογισμό του 2025, προειδοποιώντας για τις «σοβαρές» συνέπειες ενός πολιτικού μπλοκαρίσματος στα δημόσια οικονομικά.

Η έγκριση του δημοσιονομικού νομοσχεδίου υπόσχεται να είναι περίπλοκη καθώς η Εθνοσυνέλευση δεν διαθέτει σαφή πλειοψηφία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινήσει διαδικασίες κατά της Γαλλίας για υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα.

Η Γαλλία πρέπει να εξοικονομήσει 25 δισ. ευρώ το 2024 για να αποκαταστήσει τα οικονομικά της, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Bruno Le Maire, ο οποίος έστειλε στον Gabriel Attal προτάσεις για ανώτατα όρια δαπανών από το υπουργείο, με «μείωση πιστώσεων για το κράτος» , με στόχο μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2027.

Η προοπτική ενός συμβιβασμού φαίνεται ακόμα μακριά. Ο αρχηγός των Πρασίνων Marine Tondelier κατήγγειλε τη Δευτέρα στο δίκτυο X έναν «προϋπολογισμό λιτότητας που θα βλάψει τους Γάλλους» , φοβούμενος διαιτησίες «χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική δικαιοσύνη» ή «περιβαλλοντική».

Ενώ η αριστερά εξακολουθεί να είναι ενωμένη πίσω από τη Lucie Castets, ανησυχεί για ένα καθυστερημένο ραντεβού στο Matignon που θα εμπόδιζε τον ενοικιαστή της να «επέμβει πραγματικά».

«Αυτή η ολυμπιακή εκεχειρία δεν είναι μόνο επειδή ο Εμανουέλ Μακρόν είναι κουρασμένος, είναι επειδή θέλει χρόνο» και «να εμποδίσει κάθε προσπάθεια πολιτικής αλλαγής, να σπάσει με τον Μακρονισμό» , πιστεύει ο οικολόγος.

Ο δεξιός γερουσιαστής Philippe Bas, κοντά στον Gérard Larcher, διαπιστώνει επίσης ότι “ο πρόεδρος δεν πρέπει να προσθέσει αναβλητικότητα στη διάλυση” , επειδή “η καθυστέρηση του σχηματισμού κυβέρνησης δεν αυξάνει τις πιθανότητες εξεύρεσης πλειοψηφίας” , ενώ ο προϋπολογισμός πρέπει να υποβλήθηκε στη Βουλή πριν από την 1η Οκτωβρίου.

Βασίζεται στο γεγονός ότι οι βουλευτές θα μπορούσαν να «συμφωνήσουν να δώσουν μια ευκαιρία» σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στον Τύπο για αυτή τη θέση, αρνήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε πρόσφατα ανταλλαγή απόψεων με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ένας κεντροαριστερός υποψήφιος θα είχε στην πραγματικότητα λιγότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Bruno Cautres, επειδή «το κρίσιμο σημείο της επιλογής (του προέδρου) είναι η μη αμφισβήτηση των μακρονιστικών επιτευγμάτων», όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ή οι χαμηλότεροι φόροι. υποστηρίζει έναν «κεντροδεξιό» πρωθυπουργό.

Αλλά αυτές οι υποθέσεις πρέπει να ληφθούν με μια πρέζα αλάτι, γιατί στον Πρόεδρο «αρέσει να εκπλήσσει», θυμάται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments