Κυβέρνηση: Οι 5 στόχοι σε προτεραιότητα μετά τις διακοπές
Πηγή Φωτογραφίας: [369241] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Με τον πρωθυπουργό να στέλνει, μετά από αρκετά χρόνια, ένα μήνυμα μικρής αποσυμπίεσης κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος σε «ολιγοήμερες διακοπές» που όλοι, ομολογουμένως, χρειάζονται, το βλέμμα στρέφεται αναπόφευκτα στις αρχές του φθινοπώρου, με αφετηρία τη ΔΕΘ. Σε αυτή τη νέα «σεζόν», η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει σταδιακά τα ανοιχτά μέτωπα που την ταλαιπωρούν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει, έπειτα από μετρήσεις σε focus group, ποια ζητήματα χρήζουν διόρθωσης, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης και τη διατήρηση των πολιτικών κεκτημένων. Αυτά τα ζητήματα αφορούν κυρίως την καθημερινότητα, καθώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι εκεί πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της.
Μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δημοσκοπικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εκλογικό σώμα που συνήθως υποστηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Στο Μαξίμου, επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στον νόμο για το τεκμαρτό εισόδημα, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για «προσαρμογές». Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Ενίσχυση στις εφημερίες: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς, παρά τις υποσχέσεις για αναμόρφωσή του, η κατάσταση παραμένει ασαφής. Το κύριο ζήτημα είναι ότι, παρά τις προκηρύξεις θέσεων, δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από υποψηφίους. Μια πιθανή λύση σε αυτή την κατάσταση είναι η αύξηση των αποδοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να εξετάσει την παροχή χρηματικών κινήτρων για τις εφημερίες, προκειμένου να ενθαρρύνει τους γιατρούς να δουν με διαφορετικό μάτι αυτή την προοπτική. Επιπλέον, ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η συνολική βελτίωση του ΕΣΥ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα εξωτερικά ιατρεία και τις υποδομές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι σε κακή κατάσταση και θυμίζουν άλλες εποχές.
Παρεμβάσεις στην εκπαίδευση: Το ζήτημα των κτιριακών υποδομών αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς πολλά σχολεία διαθέτουν ανεπαρκείς εγκαταστάσεις. Η αναβάθμιση των κτιρίων και η πιθανή μεταστέγαση σχολικών μονάδων είναι προτεραιότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη σε συνεργασία με τον Θοδωρή Λιβάνιο, δεδομένου ότι οι σχολικές υποδομές ανήκουν στους δήμους και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συντονιστικό ρόλο. Ο υπουργός Παιδείας επιθυμεί, μετά τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε με την εισαγωγή του Ψηφιακού Σχολείου και την πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών, να βελτιώσει και την καθημερινή ζωή στα σχολεία. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις για το δημόσιο σχολείο δεν θα περιοριστούν σε αυτά. Στον σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνονται και θεσμικές αλλαγές που αφορούν τη διοίκηση των σχολείων, καθώς και τροποποιήσεις στο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών και στη μεθοδολογία διδασκαλίας.
Οικογένεια: Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την οικογένεια θα πρέπει να θεωρούνται, από τον Σεπτέμβριο και μετά, ως ένας από τους κύριους άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μετάβαση από την οικογένεια με ένα παιδί σε αυτήν με δύο είναι πιο πιθανή από οποιαδήποτε άλλη μετάβαση. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει σημαντική εστίαση στο πώς οι τριμελείς οικογένειες θα μπορέσουν να γίνουν τετραμελείς. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται φοροαπαλλαγές για την απόκτηση δεύτερου παιδιού, καθώς και περαιτέρω μείωση του φόρου εισοδήματος.
Ακρίβεια: Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η ακρίβεια, η οποία ωστόσο είναι και το πιο περίπλοκο ζήτημα προς επίλυση. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση ότι τα υπαρκτά διεθνή προβλήματα που οδηγούν σε αύξηση των τιμών συχνά χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία από επιχειρηματικούς ομίλους και άλλους, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν, προκαλώντας γενικευμένες ανατιμήσεις. Ως εκ τούτου, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η αυστηρή και συστηματική επιτήρηση. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη αποφασιστεί η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τουλάχιστον 50 επιπλέον υπαλλήλους, κάτι που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας