EDITOR'S PICK

Capital Economics: Οι υπεραποδόσεις της Ελλάδας θα συνεχιστούν με τη βοήθεια του τουρισμού

Capital Economics: Οι υπεραποδόσεις της Ελλάδας θα συνεχιστούν με τη βοήθεια του τουρισμού

Πηγή Φωτογραφίας: PIXABAY

Οι προοπτικές του τουρισμού

Η ελληνική οικονομία, όπως και εκείνες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά καλύτερους σε σχέση με τη Γαλλία και τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Capital Economics. Οι οικονομίες αυτές ευνοούνται από την ανάκαμψη του τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να εμφανίσει αξιοπρεπείς ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα, με τη βοήθεια των αυξανόμενων μισθών και της ενισχυμένης χωρητικότητας του κλάδου.

Ο τουρισμός αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Οι υπολογισμοί της Capital Economics μιλούν για συμβολή περίπου 0,5 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως για την ισπανική οικονομία και ακόμα μεγαλύτερη για την ελληνική και την πορτογαλική.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο οίκος δεν περιμένει υπεραποδόσεις από την Ιταλία, παρότι η χώρα διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο τουριστικό κλάδο. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί μικρότερο μερίδιο του ΑΕΠ της Ιταλίας από ό,τι στις άλλες χώρες της περιφέρειας και περιμένουμε ότι ο κατασκευαστικός τομέας θα αποτελέσει σημαντικό βαρίδι για την οικονομία, λόγω της απόσυρσης των φορολογικών κινήτρων», εξηγούν οι αναλυτές.

Οι προοπτικές του τουρισμού

Περιγράφοντας την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη, η Capital Economics σημειώνει ότι αρχικά επρόκειτο για μία αντίδραση στο άνοιγμα των οικονομιών μετά την πανδημία, αλλά πλέον ο κλάδος έχει ξεπεράσει τα προ-κορωνοϊού επίπεδά του. Στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο, οι διανυκτερεύσεις ήταν κατά μέσο όρο 2,8% υψηλότερες σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, αυτές οι ισχυρές επιδόσεις καταγράφηκαν παρά τη στασιμότητα στους πραγματικούς μισθούς το 2023. Οι αναλυτές τις αποδίδουν στη συσσωρευμένη ζήτηση από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, που έκαναν περισσότερα ταξίδια από ό,τι συνήθως, αφότου έχασαν τις διακοπές τους στην πανδημία.

Ένας ακόμα παράγοντας ήταν και η αύξηση των τουριστών εκτός της Ε.Ε., καθώς οι σχετικές δαπάνες αυξάνονται ταχύτερα τα τελευταία δύο χρόνια.

Έτσι, η Capital Economics εκτιμά ότι ο τουρισμός θα αναπτυχθεί φέτος το καλοκαίρι ταχύτερα από το σύνολο της οικονομίας, αν και πιο κοντά στους ιστορικούς μέσους όρους του.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ζήτηση για υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι αρκετά ισχυρή, ενώ και οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά την χωρητικότητα στον κλάδο μετριάζονται. Οι αεροπορικές περιμένουν αυξημένη επιβατική κίνηση αλλά χαμηλότερες τιμές, καθώς η χωρητικότητα αυξάνεται γρηγορότερα από τους αριθμούς των ταξιδιωτών.

Ο οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος για τους ρυθμούς του τουρισμού και κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς φέτος, τα πραγματικά εισοδήματα θα εμφανίσουν την γρηγορότερη αύξησή τους από την δημιουργία του ευρώ, λόγω της αύξησης των μισθών και της μείωσης του πληθωρισμού.

Βέβαια, η Capital Economics αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή και οι αντιδράσεις των ντόπιων προς τους τουρίστες απειλούν να περιορίσουν τη δυναμική του τουρισμού, ειδικά σε παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς. Όμως, η επίδραση στα συνολικά νούμερα δεν αναμένεται σημαντική, αφού εάν υπάρξουν έντονες αντιδράσεις σε ένα μέρος, οι τουρίστες θα κατευθυνθούν σε έναν εναλλακτικό προορισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments