Γεωπολιτικά

Πώς τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών θα διαμορφώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Πώς τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών θα διαμορφώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: A Palestinian man carries a wounded girl at the site of Israeli strikes, in Khan Younis in the southern Gaza Strip October 14, 2023. REUTERS/Yasser Qudih

Το αμερικανικό Κογκρέσο οδεύει και πάλι προς μια χαμένη προθεσμία και τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την κυβερνητική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων για τις διπλωματικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή.

Οι νομοθέτες αναμένεται να οριστικοποιήσουν τη χρηματοδότηση στο εξωτερικό αφού οι ψηφοφόροι αποφασίσουν για το νέο Κογκρέσο και τον νέο πρόεδρο τον Νοέμβριο.

Το αμερικανικό Κογκρέσο οδεύει και πάλι προς μια χαμένη προθεσμία και τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την κυβερνητική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων για τις διπλωματικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή.

Η αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Και τα δύο σώματα θα μπορούσαν να σημειώσουν οριακή πρόοδο στα 12 νομοσχέδια δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου για το κράτος και τις εξωτερικές επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), όταν επιστρέψουν στο Καπιτώλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το τελικό πακέτο για το δημοσιονομικό έτος 2025 είναι πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να εγκριθεί μετά την ορκωμοσία του επόμενου Κογκρέσου τον Ιανουάριο του 2025.

Εάν οι ψηφοφόροι εκλέξουν άλλη μια διαιρεμένη κυβέρνηση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μήνες εξαντλητικών συνομιλιών για τον προϋπολογισμό προτού οριστικοποιηθεί η κυβερνητική χρηματοδότηση. Αλλά αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο, οι ακροδεξιές προτεραιότητες για τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους στο τελικό πακέτο χρηματοδότησης της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, τα κονδύλια τελειώνουν την 1η Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο προσωρινής χρηματοδότησης για να αποφύγουν το κλείσιμο της λειτουργίας.

Ανταγωνιστικά σχέδια για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού

Κάθε αίθουσα συντάσσει το δικό της νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τη δική της εκδοχή τον Ιούνιο με βαθιές περικοπές στη χρηματοδότηση της αμερικανικής διπλωματίας και σαρωτικές αλλαγές στη στήριξη των ΗΠΑ προς τους Παλαιστίνιους. Η Γερουσία προώθησε την έκδοσή της από την επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας είναι διακομματικό και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως το πλαίσιο για το τελικό νομοσχέδιο, εάν οι Δημοκρατικοί διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν την εξουσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων απουσιάζουν ορισμένες από τις πιο κομματικές διατυπώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της χρήσης ομοσπονδιακών κονδυλίων για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες από τη Γάζα να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας θα παρέχει 61,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την USAID και άλλες διεθνείς υπηρεσίες και προγράμματα. Αντίθετα, το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα περικόψει τη χρηματοδότηση του εξωτερικού κατά 11% σε σύγκριση με το δημοσιονομικό έτος 2024. Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανάγκαζε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την USAID να εφαρμόσουν πάγωμα των προσλήψεων, να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους και να αναστείλουν τις συμβάσεις στο εξωτερικό.

Βοήθεια για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτάχθηκε επίσης σθεναρά στις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αναδιατύπωση της πολιτικής των ΗΠΑ για τη βοήθεια προς τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

“Η Διοίκηση ανησυχεί βαθύτατα για τον αυξανόμενο αριθμό περιορισμών και απαιτήσεων για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τη διάσπαση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας σε ξεχωριστές μονάδες, τους περιορισμούς σε ορισμένους τύπους βοήθειας και την απαγόρευση της επανεγκατάστασης προσφύγων από τη Γάζα”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα έθετε αναμφίβολα ζήτημα με τις προτεινόμενες αλλαγές πολιτικής, εάν εκλεγόταν πρόεδρος. Το νομοσχέδιο της Γερουσίας διατηρεί ένα κοινό πρόγραμμα για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ενώ διατηρεί τις διατάξεις εποπτείας για τη χρηματοδότηση των Παλαιστινίων που είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Για το Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητούσε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια. Τόσο το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και το νομοσχέδιο της Γερουσίας περιλαμβάνουν τα αιτούμενα κονδύλια και αμφότερα περιλαμβάνουν απαγόρευση μετακίνησης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ σε άλλη τοποθεσία εκτός της Ιερουσαλήμ. Και τα δύο νομοσχέδια περιορίζουν επίσης τα κονδύλια για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εκτός εάν το σώμα λάβει “σημαντικά μέτρα” για να αφαιρέσει το Ισραήλ ως μόνιμο σημείο της ημερήσιας διάταξης, και μπλοκάρουν τα κονδύλια για την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για το Ισραήλ.

Η επιτροπή πιστώσεων της Γερουσίας ψήφισε επίσης να τροποποιήσει το νομοσχέδιό της ώστε να συνεχίσει να παγώνει τη βοήθεια για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2025. Το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων περιέχει παρόμοια διάταξη. Οι Γερουσιαστές Τζον Τέστερ,Τζο Μάντσιν και Κίρστεν Σίνεμα ψήφισαν με τους Ρεπουμπλικάνους για να προσθέσουν την αναστολή της βοήθειας προς την UNRWA στο νομοσχέδιο της Γερουσίας. Αλλά οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι η αποχρηματοδότηση της UNRWA θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή. Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν δήλωσε ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί ότι η UNRWA έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Χαμάς “δεν ευσταθούν”. Η τροπολογία δημιουργεί μια έντονα κομματική συζήτηση, με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών να υποστηρίζει σταθερά ότι μόνο η UNRWA είναι εξοπλισμένη για να παραδώσει την αμερικανική βοήθεια στη Γάζα και τους Ρεπουμπλικάνους να ορκίζονται να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο αν αυτό περιέχει χρήματα για την υπηρεσία.

Μια άλλη τροπολογία του γερουσιαστή Κρις Κουνς πρόσθεσε ένα σχέδιο για τις ΗΠΑ να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA εάν η υπηρεσία πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της “ενισχυμένης εξέτασης όλου του ενεργού προσωπικού της UNRWA στη Γάζα”. Η προστιθέμενη γλώσσα διατάσσει επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενισχύσει την ικανότητα άλλων οργανισμών-εταίρων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ στη Γάζα, μια διάταξη που αντανακλά τη γλώσσα του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ανάπτυξη ενός “μεταβατικού σχεδίου” για την παροχή βοήθειας στη Μέση Ανατολή χωρίς να χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί η UNRWA.

Χρήματα για τους Άραβες εταίρους

Τόσο το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και το νομοσχέδιο της Γερουσίας περιλαμβάνουν ισχυρή χρηματοδότηση για τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

Η γλώσσα στο νομοσχέδιο της Γερουσίας που θα μπορούσε να γίνει νόμος διατάσσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την USAID να προσδιορίσουν συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να αναλάβουν οι ΗΠΑ για την αύξηση της οικονομικής, ανθρωπιστικής βοήθειας και της βοήθειας για την ασφάλεια προς την Ιορδανία, σημειώνοντας ότι η οικονομία της έχει πληγεί σκληρά από την περιφερειακή αστάθεια μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Και τα δύο νομοσχέδια εξαρτούν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο από την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για κοινή γλώσσα, αλλά για μια απαίτηση από την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει παραιτηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Το νομοσχέδιο της Γερουσίας περιλαμβάνει έναν πρόσθετο όρο για τα 320 εκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας για τη λήψη μέτρων από την Αίγυπτο για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας περιλαμβάνει επίσης πρόσθετη διατύπωση από τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ για την αποστολή στρατιωτικής χρηματοδότησης στο Μπαχρέιν, η οποία θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσό που θα παρασχεθεί το οικονομικό έτος 2023. Η πρόταση του κορυφαίου Ρεπουμπλικάνου της Γερουσίας θα μπορούσε προβλέψιμα να καταλήξει σε ένα τελικό πακέτο χρηματοδότησης.

Όμως η διαφωνία σχετικά με το αποδεκτό ποσό σε δολάρια που πρέπει να δαπανηθεί στο εξωτερικό δημιουργεί μια μάχη για τις δαπάνες, το περίγραμμα της οποίας θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα των εκλογών. Ακόμη και αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα, ο Μακόνελ και άλλοι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα μπορούσαν να αντιδράσουν σκληρά στις περικοπές δαπανών των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων τους στη Βουλή.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (R-S.C.) δήλωσε ότι οι περικοπές είναι επικίνδυνες σε μια εποχή που το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του αποτελούν άμεση απειλή για τα συμφέροντα και το προσωπικό των ΗΠΑ στην περιοχή. “Δεν έχει κανένα νόημα”, πρόσθεσε. “Αυτό το 1% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού χρησιμοποιείται για την προστασία εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο εκπροσωπώντας τα συμφέροντά μας σε μακρινά μέρη”.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments