Πώς θα επιτεθεί το Ιράν στο Ισραήλ
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια νέα μαζική επίθεση από το Ιράν, όπως αυτή του Απριλίου, αλλά αυτή τη φορά, υπάρχουν φόβοι ότι θα είναι πιο επικίνδυνη. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και ελικόπτερα της RAF βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο Αντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε στους ομολόγους του της G7 την Κυριακή ότι μια επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα. Η αναμενόμενη επίθεση θα είναι η απάντηση στις δολοφονίες στην Τεχεράνη την Τετάρτη του Ισμαήλ Χανίγια, του αρχηγού της Χαμάς, και στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, του Φουάντ Σουκρ, υποδιοικητή της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ.
Ο Χοσεΐν Σαλαμί, ηγέτης των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ «σκάβει τον δικό του τάφο». «Θα δουν το αποτέλεσμα του λάθους τους. Θα δουν πότε, πώς και πού θα πάρουν την απάντησή τους», είπε. Η Telegraph παρουσιάζει τα σενάρια για τις πιθανές απαντήσεις των Ιρανών. Επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Με περίπου 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους στη διάθεσή του, το Ιράν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Τον Απρίλιο, εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους Κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ -και οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη- προστέθηκαν στο μπαράζ. Περίπου το 99% καταρρίφθηκε από την ισραηλινή αεράμυνα και έναν στόλο συμμαχικών αεροσκαφών από πολλές χώρες και απέτυχε να πλήξει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη. Ομως η ζημιά που θα προκαλούσε ένας μόνο βαλλιστικός πύραυλος σε μια αστική περιοχή, θα ήταν τεράστια. Τα εξαιρετικά προηγμένα drones του Ιράν μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ. Ορισμένα μπορούν να εκτοξεύσουν βόμβες ακριβείας, ενώ άλλα, όπως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-136 καμικάζι, που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, μεταφέρουν 20-40 κιλά εκρηκτικών.
Το Ισραήλ αναμένει επίσης επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά ζωτικών υποδομών. Το 2020, ιρανοί χάκερ προσπάθησαν να αυξήσουν τα επίπεδα χλωρίου στα συστήματα ύδρευσης του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Financial Times. Υπήρξαν εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις που συνδέονται με το Ιράν τα τελευταία χρόνια σε ισραηλινούς στόχους, όπως το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κυβερνητικές ιστοσελίδες, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, λιμάνια, διυλιστήρια πετρελαίου και ενεργειακές εταιρείες. Εάν το Ιράν εξαπολύσει μια επιτυχημένη επίθεση στον κυβερνοχώρο, θα πρέπει να αναμένει παρόμοια απάντηση από το Ισραήλ.
Οι ισραηλινοί πολίτες, οι Εβραίοι και οι ισραηλινές πρεσβείες στο εξωτερικό θεωρούνται επίσης στόχος. Το Ισραήλ έχει αποτρέψει αρκετές επιθέσεις στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική όλα αυτά τα χρόνια και οι πρεσβείες του βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού από τις 7 Οκτωβρίου. Τον Ιανουάριο, η αστυνομία αφαίρεσε ένα «επικίνδυνο αντικείμενο» από την πρεσβεία στη Σουηδία, όπου ο σουηδός πρωθυπουργός καταδίκασε «απόπειρα επίθεσης». Εάν το Ιράν στοχεύσει μια πρεσβεία και εάν σκοτωθεί ένας πρεσβευτής ή αξιωματούχος, το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει επιτιθέμενο σε μια από τις πρεσβείες του Ιράν στην περιοχή, εξουδετερώνοντας πολύτιμους διοικητές. Το ίδιο είχε κάνει τον Απρίλιο στη Δαμασκό, βομβαρδίζοντας το ιρανικό προξενείο και σκοτώνοντας υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ενέργεια που προκάλεσε την ιρανική επίθεση.
Η τρομοκρατική οργάνωση με έδρα το Λίβανο έχει εκτοξεύσει σχεδόν 7.000 αντιαρματικούς πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του βορείου Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 40 άτομα. Μετά τη δολοφονία του Σουκρ, απειλεί να κλιμακώσει τις επιθέσεις της. Η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι έχει στη διάθεσή της 150.000 ρουκέτες, εκ των οποίων οι 4.500 μπορούν να φτάσουν στο κεντρικό Ισραήλ. Οι πιο προηγμένοι πύραυλοι είναι κατευθυνόμενοι ακριβείας και αποτελούν σημαντική απειλή. Ενώ το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό, οι ειδικοί λένε ότι μια πλήρους κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ με στόχο ευαίσθητες τοποθεσίες στο Ισραήλ, θα προκαλούσε μαζικές καταστροφές και θύματα. Η Χεζμπολάχ έχει κυκλοφορήσει αρκετά προπαγανδιστικά βίντεο από τις 7 Οκτωβρίου με δορυφορικές λήψεις ευαίσθητων ισραηλινών χώρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών βάσεων, του πυρηνικού αντιδραστήρα της Ντιμόνα και του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ. Τον Ιούνιο, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι κανένα μέρος στο Ισραήλ δεν θα ήταν ασφαλές και ότι η ομάδα του δεν θα περιοριζόταν από κανέναν διεθνή νόμο σε περίπτωση πολέμου πλήρους κλίμακας. Το Ισραήλ φοβάται ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου, οι εξέδρες φυσικού αερίου, τα νοσοκομεία, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και οι μη στρατιωτικές περιοχές θα δέχονταν επιθέσεις από τους πυραύλους που κατευθύνονται με GPS. Η Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης ένα τεράστιο οπλοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία χρησιμοποιεί τακτικά για να επιτεθεί στο Ισραήλ, προκαλώντας θύματα. Εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να επιτεθεί στο κεντρικό Ισραήλ και σε μη στρατιωτικές περιοχές, θα προκαλέσει πιθανότατα έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Οι «πελάτες» του Ιράν
Είναι ακόμη αβέβαιο ότι το Ιράν θα πραγματοποιήσει άμεση επίθεση στο Ισραήλ. Θα μπορούσε αντ’ αυτού να ενεργοποιήσει τους πληρεξουσίους του στο Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία για να κάνουν τη δουλειά του. Αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα στο Ισραήλ ότι το Ιράν δεν επιθυμεί έναν περιφερειακό πόλεμο. Οι πολυήμερες επιθέσεις από τους εταίρους της Τεχεράνης, θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ως ένας τρόπος για την αποδυνάμωση των IDF και του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ. Το Ισραήλ φέρεται να έχει αναπτύξει στρατιώτες σε πόλεις κοντά στη Δυτική Οχθη, φοβούμενο νέα διείσδυση παλαιστινίων τρομοκρατών που ενορχηστρώνονται από τη Χαμάς και το Ιράν. Το Ιράν έχει προμηθεύσει τρομοκρατικές ομάδες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη με χρήματα και όπλα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ προετοιμάζεται επίσης για επιθέσεις από άλλους πληρεξουσίους της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένων ενόπλων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη. Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ήταν μέχρι στιγμής οι πιο δραστήριοι, εκτοξεύοντας περισσότερα από 200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ από τον περασμένο Νοέμβριο. Τον Ιούλιο, ένας ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτόξευσαν οι Χούθι. Από όλες τις επιλογές του Ιράν, οι επιθέσεις από τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη θα ήταν οι λιγότερο δραματικές και οι ευκολότερες για το Ισραήλ να αποκρούσει, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ενόπλων και στις τρεις χώρες.
Η Βρετανία βοήθησε στην υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι της επίθεσης του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Απρίλιο και αναμένεται να κάνει το ίδιο και αυτή τη φορά, παρά τις εντάσεις μεταξύ των χωρών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Κιρ Στάρμερ. Πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και ελικόπτερα της RAF βρίσκονται σε ετοιμότητα, με το «HMS Duncan», ένα αντιτορπιλικό Type-45, και το «RFA Cardigan Bay», ένα μεταγωγικό πλοίο, να βρίσκονται επί του παρόντος στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ επίσης στέλνουν ένα αεροπλανοφόρο και πολεμικά αεροσκάφη στην ανατολική Μεσόγειο, για «κάθε πιθανότητα». Τι θα γίνει στη συνέχεια; Πολλοί Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων σκληροπυρηνικών υπουργών της κυβέρνησης, ζητούν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ για να επιστρέψει η ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου αποφάσισε αντ’ αυτού να περιορίσει την πολυμέτωπη σύγκρουση. Ομως, η τρέχουσα εκτίμηση μεταξύ των ισραηλινών εμπειρογνωμόνων είναι ότι μια άμεση επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ σε μη στρατιωτικές περιοχές, δεν θα άφηνε στον ισραηλινό πρωθυπουργό άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Οπως ανέφερε η Telegraph την περασμένη εβδομάδα, η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, ενθάρρυνε τον Νετανιάχου να αναλάβει πιο τολμηρή δράση κατά του Ιράν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται να πιστεύει ότι ο Μπάιντεν θα αισθανόταν ελεύθερος να υποστηρίξει το Ισραήλ περισσότερο τώρα που δεν διεκδικεί την επανεκλογή του. Ο καθοριστικός παράγοντας για την απάντηση του Ισραήλ θα είναι οι απώλειες μεταξύ των πολιτών και οι ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές. Ανάλογα με την κλίμακα, το Ισραήλ θα ενεργοποιήσει ένα από τα πολλά σχέδιά του για να αντεπιτεθεί, με τη Χεζμπολάχ να υφίσταται τις σοβαρότερες συνέπειες αν βρίσκεται πίσω από αυτό. Μια επίθεση στο Ιράν θα είναι πιο δύσκολη λόγω της απόστασης. Θα μπορούσε επίσης να δώσει στο Ισραήλ μια δικαιολογία για να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που απειλεί να κάνει εδώ και δεκαετίες, σημείωσε η Telegraph.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας