Διεθνή

Al Arabiya: Ίσως αύριο ή την Παρασκευή η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ -Γιατί καθυστερεί [vid]

Al Arabiya: Ίσως αύριο ή την Παρασκευή η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ -Γιατί καθυστερεί [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Palestinians carry children on their shoulders, one holding a toy gun and the other a Palestinian flag, as they protest the assassination of Hamas top leader Ismail Haniyeh, in the West Bank city of Ramallah, Wednesday, July 31, 2024. Two back-to-back strikes in Beirut and Tehran, both attributed to Israel and targeting high-ranking figures in Hezbollah and Hamas, have left Hezbollah and Iran in a quandary. (AP Photo/Nasser Nasser)

Η αναμονή για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ, για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και της Χεζμπολάχ για την εξόντωση του στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό, ίσως καθυστερήσει περισσότερο απ’ όσο περίμεναν αρχικά οι ΗΠΑ.

Όπως δήλωσαν στο αραβικό δίκτυο Al Arabiya πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η ιρανική επίθεση ίσως εκδηλωθεί αύριο, Πέμπτη, ή την Παρασκευή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, είχαν προειδοποιήσει ότι η επίθεση ενδεχομένως να γινόταν τη Δευτέρα ή την Τρίτη, αλλά μέχρι στιγμής ούτε το Ιράν, ούτε η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν προβεί σε αντίποινα.

Αν και παραμένει ασαφές πώς ακριβώς θα χτυπήσει το Ιράν το Ισραήλ, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι σίγουρο ότι επίκειται η επίθεση και οι τελευταίες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι μπορεί να καθυστερήσει μέχρι αύριο ή μεθαύριο.

Το Ιράν ίσως περιμένει τη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ιράν πιστεύεται ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που γίνεται σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με θέμα την απάντηση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθορίσουν τι μορφή θα λάβει η ιρανική επίθεση κι αν υπάρξει συντονισμένη δράση της Τεχεράνης με τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξουσίους της στο Ιράκ ή την Υεμένη. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλ, έχει ήδη πει ότι τόσο η Τεχεράνη όσο και η οργάνωσή του θα πάρουν εκδίκηση, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης ευρείας κλίμακας επίθεσης σε πολλά μέτωπα.

Η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα κατευθυνόμενων πυραύλων και πυραύλων ακριβείας πέρα από τους εδάφους – εδάφους και τα drone. Το μέγεθος του οπλοστασίου της ανησυχεί την Ουάσιγκτον ακόμη περισσότερο από τους διάφορους τύπους οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Al Arabiya οι αμερικανικές πηγές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα πλήγματα από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, αλλά μια παρατεταμένη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ θα αποτελέσει πρόκληση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments