Βρετανία: Πολιτική πυγμής από Στάρμερ για τα επεισόδια βίας
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Με αθρόες συλλήψεις και διαδικασίες-εξπρές για τη δικαστική δίωξη των πρωταιτίων, η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ προσπαθεί να αναχαιτίσει το κύμα των αντιμεταναστευτικών ταραχών που εξαπλώθηκε σε αρκετές βρετανικές πόλεις ύστερα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για την ταυτότητα του δράστη φονικής επίθεσης εναντίον τριών μαθητριών στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας.
Τα επεισόδια βίας εναντίον μεταναστών και μουσουλμάνων, στα οποία πρωταγωνιστούν κύκλοι της Ακροδεξιάς και χούλιγκαν, συνεχίστηκαν για έβδομη συνεχή νύχτα τη Δευτέρα προς Τρίτη, με κυριότερα επίκεντρα το Πλίμουθ και το Μπέλφαστ. Εκατοντάδες ταραξίες επιχείρησαν να κινηθούν απειλητικά προς τζαμιά και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, εκτοξεύοντας τούβλα και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών. Στο Μπέλφαστ, ένας μεσήλικας τραυματίστηκε σοβαρά αφού δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από αφιονισμένο ακροδεξιό, ενώ ένα σούπερ μάρκετ που ανήκε σε αλλοδαπό παραδόθηκε στις φλόγες.
Στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Βρετανίας, το Μπέρμιγχαμ, ασιατικής καταγωγής πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με παλαιστινιακές σημαίες για να εμποδίσουν προγραμματισμένη εκδήλωση αντιμεταναστευτικών ομάδων. Σοκ προκάλεσε ο βανδαλισμός του μουσουλμανικού τμήματος κοιμητηρίου στο Μπάρνλεϊ της βορειοδυτικής Αγγλίας, με τη Δικαιοσύνη να διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των υπαιτίων.
«Θα πράξουμε με τρόπο ώστε όλοι αυτοί που θα καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή για τις ταραχές να έχουν μια θέση στη φυλακή που θα τους περιμένει», διαβεβαίωσε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Χάιντι Αλεξάντερ, μιλώντας στο BBC. Καθώς οι βρετανικές φυλακές αντιμετώπιζαν πρόβλημα συμφόρησης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την πρόωρη αποφυλάκιση περίπου 600 κρατουμένων, προκειμένου να απελευθερωθούν κελιά για τους ταραξίες. Ηδη έχουν συλληφθεί από τις Αρχές περισσότερα από 400 άτομα, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Στάρμερ έχει προχωρήσει σε εκτεταμένη επιστράτευση αστυνομικών δυνάμεων ώστε να κατασταλεί το συντομότερο δυνατό το κύμα βίας. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν ήδη κινητοποιηθεί περίπου 6.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, δηλαδή το ένα τρίτο του συνόλου σε πανεθνική κλίμακα. «Το μήνυμά μου προς όποιον επιλέγει να πάρει μέρος στη βία και στους τραμπουκισμούς είναι απλό: η αστυνομία, τα δικαστήρια και οι φυλακές είναι έτοιμα και θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των απεχθών πράξεών σας», δήλωσε η αρμόδια υπουργός Σαμπάνα Μαχμούντ. Οι δυνάμεις καταστολής βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή ενόψει της σημερινής ημέρας, καθώς ιστοσελίδες ακροδεξιών κύκλων έχουν προαναγγείλει επιθέσεις σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και οργανώσεις που παρέχουν νομικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες.
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο Τόμι Ρόμπινσον, ιδρυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ενωση για την Υπεράσπιση της Αγγλίας» που πρωταγωνιστεί στις ταραχές, παρότρυνε τους οπαδούς του να στραφούν εναντίον των μεταναστών, από την Αγία Νάπα της Κύπρου, όπου έκανε ακριβοπληρωμένες διακοπές. Οσο για τον Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του εθνικιστικού «Κόμματος της Μεταρρύθμισης» (πρώην Κόμμα του Brexit), ζητούσε έκτακτη σύγκληση του κοινοβουλίου για το μεταναστευτικό από το Χονγκ Κονγκ, στο οποίο μέχρι χθες βρισκόταν.
Εντονες επικρίσεις συνεχίζει να προκαλεί η στάση του μεγαλοεπιχειρηματία Ελον Μασκ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Χ, ο οποίος έσπευσε να αποφανθεί ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» λόγω του μεταναστευτικού. Η υφυπουργός Δικαιοσύνης Χάιντι Αλεξάντερ χαρακτήρισε «βαθιά ανεύθυνη» τη στάση του Μασκ και προσέθεσε: «Η χρήση φρασεολογίας περί εμφυλίου πολέμου είναι εντελώς απαράδεκτη. Βλέπουμε αστυνομικούς να τραυματίζονται σοβαρά, κτίρια να πυρπολούνται και πιστεύω ότι όλοι όσοι διαθέτουν μια πλατφόρμα θα έπρεπε να ασκούν την εξουσία τους με υπεύθυνο τρόπο».
Σε μια άλλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε χθες ότι θα ακυρώσει τη νομοθεσία των Συντηρητικών προκατόχων της, που έθετε σοβαρούς περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα, επιβάλλοντας στα συνδικάτα καίριων τομέων (σιδηρόδρομοι, σχολεία και νοσοκομεία) αυξημένο προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση απεργίας. Η αναίρεση του συγκεκριμένου νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ ήταν μία από τις δεσμεύσεις του Κιρ Στάρμερ ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου, στις οποίες οι Εργατικοί κατήγαγαν συντριπτική νίκη. Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή των Κοινοτήτων νέο νομοσχέδιο για τα εργατικά δικαιώματα εντός των πρώτων 100 ημερών της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας