Διεθνή

Λευκός Οικός για Μέση Ανατολή: Επιμένει ότι το Ισραήλ βρίσκεται κοντά σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς

Λευκός Οικός για Μέση Ανατολή: Επιμένει ότι το Ισραήλ βρίσκεται κοντά σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Λευκός Οικός για Μέση Ανατολή: Επιμένει ότι το Ισραήλ βρίσκεται κοντά σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται αρκετά κοντά σε συμφωνία

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απευλεύθερωσης ομήρων είναι εφτική ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς επαναλμβάνει ο Λευκός Οίκος, εν μέσω κλιμάκωσης της κατάστασης με το Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Κίρμπι έχει επαναλάβει αυτές τις εκτιμήσεις.

Ο Μπλίνκεν καλεί Ιράν και Ισραήλ να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε -για πρώτη φορά δημόσια- το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς, αντιστοίχως.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας».

Όσον αφορά τον νέο ηγέτη της Χαμάς, ο Μπλίνκεν δήλωσε: «Ο Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αξιοποιήσουμε το δικαίωμά μας για Άμυνα

Ως μοναδική επιλογή την απάντηση της Τεχεράνης για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματός της για Άμυνα, έθεσε ο μεταβατικός Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Ιράν «έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να αποφευχθεί η σύγκρουση [με το Ισραήλ]».

Προσέθεσε, επίσης, ότι «η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ».

Τέλος, τόνισε ότι «η απάντηση της Τεχεράνης για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς θα έρθει την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments