Nέα της αγοράς

Η Morningstar DBRS προειδοποιεί: Το sell off στις αγορές και ο κίνδυνος αυτοεκπληρούμενης προφητείας

Η Morningstar DBRS προειδοποιεί: Το sell off στις αγορές και ο κίνδυνος αυτοεκπληρούμενης προφητείας

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Currency traders watch computer monitors near the screens showing the Korea Composite Stock Price Index (KOSPI), left, and the foreign exchange rate between U.S. dollar and South Korean won at a foreign exchange dealing room in Seoul, South Korea, Friday, July 19, 2024. Asian stocks mostly fell on Wednesday, July 24, as markets digested Japanese and Australian business data, after U.S. stocks held relatively steady as earnings reporting season ramped up for big companies. (AP Photo/Lee Jin-man, File)

Η συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς θα μπορούσε να γίνει μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» που τελικά θα οδηγήσει σε ύφεση, προειδοποιούν οι αναλυτές της Morningstar DBRS

Η συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς στον απόηχο του πρόσφατου παγκόσμιου sell-off θα μπορούσε να γίνει μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» που τελικά θα οδηγήσει σε ύφεση, προειδοποιούν οι αναλυτές της Morningstar DBRS.

«Κατά την άποψή μας, ο άμεσος αντίκτυπος αυτών των απότομων πτώσεων της αγοράς είναι περιορισμένος», ανέφεραν σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα 6/8.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι το sell-off της αγοράς θα γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που θα οδηγήσει τους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων να περικόψουν τις επενδύσεις και τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, οδηγώντας σε περαιτέρω περικοπές και ύφεση», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Οι παγκόσμιες αγορές άρχισαν να καταρρέουν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να χάνει πάνω από 12% τη Δευτέρα και τον αμερικανικό S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων σχεδόν δύο ετών στην αρχή της εβδομάδας. Οι τεχνολογικές και τραπεζικές μετοχές ήταν μεταξύ των μετοχών που επλήγησαν περισσότερο.

Ωστόσο σήμερα 6/8 οι αγορές ανέκτησαν μέρος των απωλειών της Δευτέρας.

Η απότομη παγκόσμια πτώση ήρθε μετά την ασθενέστερη της αναμενόμενης έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύθηκε από τις ΗΠΑ την Παρασκευή. Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες ανήλθαν σε μόλις 114.000 τον Ιούλιο, πολύ κάτω από τις προβλεπόμενες 185.000 και πολύ κάτω από το ποσοστό του προηγούμενου μήνα. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%.

Τα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχία για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και για το αν οδεύει προς ύφεση, εγείροντας επίσης ερωτήματα σχετικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε λάθος που δεν μείωσε τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλυτές της Morningstar δήλωσαν τη Δευτέρα ότι τα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν μια «επιβραδυνόμενη, αλλά ακόμη αναπτυσσόμενη» αμερικανική οικονομία και σημείωσαν ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι κάτω από το λεγόμενο φυσικό επίπεδο του 4,4% που αναμένει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Εν τω μεταξύ, τα έκτακτα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αντανακλούσαν οικονομική ανάπτυξη 2,8% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.

Ανθεκτικές οι τράπεζες των ΗΠΑ «Οι συνομιλίες με τις ομάδες διοίκησης των αμερικανικών τραπεζών και οι πρόσφατες ανακοινώσεις κερδών και οι κατευθυντήριες γραμμές υποδηλώνουν περαιτέρω ότι οι τράπεζες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας ήπιας προσγείωσης», αναφέρει η DBRS. Οι αναλυτές αναφέρουν επίσης ότι ο αντίκτυπος προς τις τράπεζες από την αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να περιορισμένος, ακόμα κι αν υλοποιηθούν περαιτέρω πτώσεις της αγοράς ή εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση.

«Παρά τις απότομες πτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες αγορές είναι ανθεκτικές, έχοντας επαρκή αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας, ακόμη και αν η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει να υποχωρεί ή οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της DBRS.

«Οι παράγοντες των κεφαλαιαγορών συνήθως επωφελούνται από τη μεταβλητότητα, αν και οι ταχείες αλλαγές στην αποτίμηση μπορούν να οδηγήσουν σε δυνητικά υψηλότερες ζημίες, εάν δεν αντισταθμιστούν σωστά» σημείωσαν.

Επίσης, εκτιμούν ότι δεν αναμένεται «ουσιώδης αντίκτυπος» για τη διαχείριση κεφαλαίου από τις τράπεζες στην Ιαπωνία, μια περιοχή που επίσης είδε απότομες μειώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments