Οδηγός

Έρχεται κούρεμα της εισφοράς αλληλεγγύης – Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας

Έρχεται κούρεμα της εισφοράς αλληλεγγύης – Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Έρχεται κούρεμα της εισφοράς αλληλεγγύης – Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας

Την κατάλληλη φόρμουλα για την περικοπή των συντάξεων χηρείας αναζητά το Υπουργείο Εργασίας, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει να λάβει οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα τις «ψαλιδίσει»

Νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που θα οδηγήσει σε έμμεση αύξηση των συντάξεων (από 20 έως και 150 ευρώ τον μήνα) για 400.000 δικαιούχους της, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πρόκειται για την καταβολή αυξήσεων μέσω της αναμόρφωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν θα λάβουν αυξήσεις το 2025, καθώς και για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ο οποίος θα οδηγήσει σε αυξήσεις.

Ειδικότερα:

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Αυξήσεις της τάξης των 50-80 ευρώ τον μήνα φέρνει η αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από το 2025.

Οι αποφάσεις για την αναμόρφωση της κλίμακας Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική, θα ληφθούν το φθινόπωρο.

Εξετάζεται δικαιότερη κατανομή και μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο θα ισχύσει από το νέο έτος.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι:

▪ Στο πρώτο σενάριο εξετάζεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος.

▪ Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας

Την κατάλληλη «φόρμουλα» για την περικοπή των συντάξεων χηρείας αναζητά το Υπουργείο Εργασίας, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει να λάβει οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα τις «ψαλιδίσει».

Συγκεκριμένα, η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου, πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης. Η ρύθμιση έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2021, αλλά ποτέ δεν μπήκε σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα, αν έχει αναδρομική ισχύ, να πρέπει να παρακρατηθεί το μέρος από τις τρέχουσες συντάξεις που πρέπει να επιστραφεί.

Τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν:

  • Στην περίπτωση δύο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.
  • Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.
  • Η επιστροφή των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας του ότι δεν έγινε η περικοπή να γίνει σε πολλές δόσεις από το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments