Οικονομία

Ξεκινά η ανακατασκευή του εμβληματικού ακινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην συμβολή των οδών Κοραή

Ξεκινά η ανακατασκευή του εμβληματικού ακινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην συμβολή των οδών Κοραή

Πηγή Φωτογραφίας: nextdeal.gr/

Το συνολικό κόστος ανάπτυξης για τα ακίνητα που θα περιλαμβάνεται στο αρχικό στάδιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 500 εκατ. ευρώ, καθώς αφορά σε έργα συνολικής επιφάνειας άνω των 130.000 τ.μ. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, το πρώτο ακίνητο θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2026, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα με ορίζοντα έως το τέλος της δεκαετίας.

Στις “ράγες της εκκίνησης” βρίσκεται το έργο της ανακατασκευής του εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα ακινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου, το οποίο προορίζεται για να στεγάσει τα νέα κεντρικά γραφεία του ομίλου της Τρ. Πειραιώς. Πρόκειται για το “plan b” που επεξεργάστηκε και υλοποιεί ο τραπεζικός όμιλος, σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, μετά την περσινή απόφαση να μην ενεργοποιήσει τελικά το MOU που είχε υπογράψει με την Lamda Development, για την αγορά γραφείων στο ακίνητο του Ελληνικού, σε μια συμφωνία που θα ήταν συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, αν τελικά προχωρούσε.

Το ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε αποκτηθεί λίγους μήνες πριν από την Dimand Real Estate, η οποία, κατόπιν συμφωνίας με την Τρ. Πειραιώς, το μεταβίβασε στην τελευταία, έναντι ποσού 52 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτει και την χρηματοδότηση που είχε συνάψει η Dimand για την κάλυψη του κόστους εξαγοράς του ακινήτου. Πλέον, το ακίνητο βρίσκεται στην κατοχή της Πειραιώς, η οποία θα χρηματοδοτήσει και το πρώτο στάδιο των εργασιών αναβάθμισης, με βάση το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Dimand, που με τη σειρά της θα αποκομίσει και πρόσθετα έσοδα, μέσω της παροχής υπηρεσιών, κάτι που συνηθίζει να πράττει, όταν αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και ανάπλαση ακινήτων τρίτων.

Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 14.500 τ.μ. Με βάση τον σχεδιασμό, πρόκειται να ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου και να μετατραπεί σε ένα “πράσινο” κτίριο γραφείων, πιστοποιημένο κατά LEED Gold, ενώ οι ισόγειοι χώροι, αναμένεται να αξιοποιηθούν ως εμπορικά καταστήματα. Η επένδυση αυτή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Στο ακίνητο θα στεγαστούν εργαζόμενοι, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτοι σε μέρος των άλλων 19 κτιρίων, που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας η Τρ. Πειραιώς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η μετακίνηση στα νέα γραφεία, θα μειώσει το κόστος στέγασης του ομίλου κατά 50%.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο διαθέτει και σημαντικό ιστορικό αποτύπωμα, καθώς στα υπόγειά του, φιλοξενούνταν τα κρατητήρια των Γερμανών κατακτητών επί κατοχής, ενώ στεγάζει και τον κινηματογράφο “Άστυ”, που επίσης έχει ιστορική αξία. Παράλληλα, φιλοξενεί και μια εξαιρετική στοά, την οποία, η Dimand σχεδιάζει να αξιοποιήσει και αναδείξει, προκειμένου να τονώσει την κίνηση στο ακίνητο, καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Σημειωτέον ότι όλες οι ιστορικές χρήσεις θα διατηρηθούν, περιλαμβανομένου και του κινηματογράφου.

Ασφαλώς, η συνεργασία μεταξύ της Πειραιώς και της Dimand δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο κτίριο, καθώς οι δύο πλευρές σχεδιάζουν την από κοινού ανάπτυξη μιας σειράς ακινήτων, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που ανακοίνωσαν πριν από μερικές εβδομάδες. Σε πρώτη φάση, προβλέπεται και η αξιοποίηση δύο ακόμα ακινήτων, του πρώην ακινήτου της Αφοί Λαμπρόπουλοι, στην Πλατεία Κοτζιά, που σήμερα στεγάζει κατάστημα της Notos.com, όπως επίσης κι έκτασης έκταση 100 στρεμμάτων που διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς στο λιμάνι του Λαυρίου. Πρόκειται για ένα ακίνητο, όπου επιτρέπεται η δόμηση συνολικά 60.000 τ.μ. Το αρχικό στάδιο προβλέπει την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου από την Dimand, ώστε να εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια. Μόλις γίνει αυτό, η Dimand αναμένεται να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία που ελέγχει την έκταση, την οποία σήμερα ελέγχει σε ποσοστό άνω του 70% η Τρ. Πειραιώς. Στην έκταση αναμένεται να αναπτυχθούν ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες, επιχειρήσεις εστίασης και χώροι αναψυχής, καθώς, όπως ανέφερε χθες ο κ. Ανδριόπουλος, “θα πρόκειται ουσιαστικά για μια επέκταση της πόλης του Λαυρίου”.Το συνολικό κόστος ανάπτυξης για τα ακίνητα που θα περιλαμβάνεται στο αρχικό στάδιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 500 εκατ. ευρώ, καθώς αφορά σε έργα συνολικής επιφάνειας άνω των 130.000 τ.μ. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, το πρώτο ακίνητο θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2026, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα με ορίζοντα έως το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments