Policy Briefs

Τυχόν επανεκλογή του Τραμπ θα κλόνιζε τις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ

Τυχόν επανεκλογή του Τραμπ θα κλόνιζε τις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnbc

Σοβαρή η απειλή ενός καταστροφικού οικονομικού πολέμου.

Μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να κατακερματίσει σοβαρά την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική τάξη και ενδεχομένως να προκαλέσει έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, προειδοποιούν αρκετοί αναλυτές που μίλησαν στην Euractiv.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια σφιχτή προεκλογική κούρσα με την υποψήφια των Δημοκρατικών και νυν αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, δεσμεύτηκε να εισαγάγει δασμούς τουλάχιστον 60% στα κινεζικά προϊόντα και 10% δασμούς στις εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο, εάν επανεκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο.

Αυτές οι προτάσεις εγείρουν φόβους για μια δεύτερη θητεία για τον Ντόναλντ Τραμπ ακόμη πιο προστατευτική από την πρώτη, κατά την οποία εισήγαγε τελωνειακούς δασμούς σε μια ολόκληρη σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των πλυντηρίων, των ηλιακών συλλεκτών, του αλουμινίου και του χάλυβα.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται τις ριζοσπαστικές πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» και ενδιαφέρεται ελάχιστα για ένα ανοιχτό διατλαντικό οικονομικό σύστημα », δήλωσε στο Euractiv ο Γκέοργκ Ρικέλες, αναπληρωτής διευθυντής της βελγικής δεξαμενής σκέψης.

«Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, κινδυνεύουμε να δούμε έναν εμπορικό και επενδυτικό πόλεμο για τα στεροειδή », πρόσθεσε.

Ο Γκέοργκ Ρικέλες πιστεύει ότι η επανεκλογή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ «θα οδηγήσει σε και θα σκορπίσει τεράστιες απώλειες όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητα».

«Η οικολογική μετάβαση θα γίνει πολύ πιο δαπανηρή, οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν δραματικά και η ανεργία θα αυξηθεί καθώς οι χώρες βυθίζονται στη σπείρα του προστατευτισμού », είπε.

Η Alicia García-Herrero, ερευνήτρια στο think tank Bruegel, είπε ότι η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει τον γερουσιαστή του Οχάιο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς ως αντιπρόεδρο υποδηλώνει ότι η στάση του προστατευτισμού είναι εξίσου ισχυρή, αν όχι ισχυρότερη, από ό,τι όταν ήταν πρόεδρος από το 2017 έως το 2021.

Έντονος επικριτής του ελεύθερου εμπορίου, ο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς έχει επανειλημμένα τονίσει την «ανάγκη προστασίας των αμερικανικών βιομηχανιών» από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό μέσω «εκτεταμένων δασμών, ιδιαίτερα σε προϊόντα από την Κίνα » .

«Αν είχαμε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν […] διαφορετικός, […] πιο ελκυστικός για την Ευρώπη, για οποιονδήποτε λόγο, νομίζω ότι τώρα ξέρουμε καλύτερα », είπε η Alicia García-Herrero στο Euractiv.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ πιθανότατα θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τον πιθανό απομονωτισμό των ΗΠΑ εμπλακώντας σε μια «ξέφρενη κίνηση» για να σφυρηλατήσουν βαθύτερες οικονομικές και ερευνητικές συνεργασίες με άλλους «ομοϊδεάτες» εταίρους , όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Ο Γκέοργκ Ρικέλες, από την πλευρά του, τόνισε ότι η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα αναγκάσει την Κίνα να «ανταγωνιστεί ακόμη σκληρότερα για άλλες αγορές και να ασκήσει επιρροή και δύναμη στον κόσμο».

«Θα είναι ένας αγώνας για όλους τους BRICS [Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα]. Θα είναι επίσης ένας αγώνας για χώρες πλούσιες σε πόρους και χώρες του Νότου », συνέχισε. «Πιστεύω ότι ο κόσμος θα μπορούσε να χωριστεί πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε”.

Κίνδυνος «ασύμμετρου» εμπορικού πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και ΕΕ Οι αναλυτές έχουν επισημάνει τουλάχιστον δύο τρόπους με τους οποίους οι προτεινόμενοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πρώτον, οι δασμοί 60% στις κινεζικές εισαγωγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναπροσανατολισμό και «ντάμπινγκ» πολλών αγαθών που προορίζονταν αρχικά για την αγορά των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αναγκάζοντας έτσι την Ευρώπη να υιοθετήσει τα δικά της προστατευτικά μέτρα.

«Πιστεύω ότι η μία βιομηχανία μετά την άλλη στην Ευρώπη θα κοιτάξει τις πρωτεύουσες [κρατών-μελών] και τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Πρέπει να μας σώσετε — με επιδοτήσεις και προστασία του εμπορίου», εξήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Από αυτή την άποψη, η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισαγάγει δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής είναι απλώς μια προεπισκόπηση του τι θα ακολουθήσει, σημείωσε.

Ο Sander Tordoir, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (CER), δήλωσε ότι οι δασμοί 10% του Ντόναλντ Τραμπ στα παγκόσμια αγαθά θα επηρεάσουν περισσότερο τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη πλήττεται από τη μείωση της ζήτησης και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τελωνειακοί δασμοί του 10% δεν είναι τεράστιοι, αλλά σίγουρα θα βλάψουν τις γερμανικές εξαγωγές, όταν ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες » .

Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν πρόσφατα την Κίνα ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και η ΕΕ στο σύνολό της παρουσιάζει εμπορικό πλεόνασμα άνω των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κίνδυνοι ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον είναι «ασύμμετρα» .

Ο Sander Tordoir σημείωσε επίσης ότι ο προστατευτισμός των ΗΠΑ θα επιδεινώσει μόνο τις δυσκολίες της Γερμανίας να βρει σχετικές εξαγωγικές αγορές, δεδομένης της αυξανόμενης τάσης της Κίνας να εμποδίζει την πρόσβαση των ξένων εταιρειών στη δική της οικονομία.

«Θα ανησυχούσα πολύ για αυτό αν διαχειριζόμουν την οικονομική πολιτική του Βερολίνου, γιατί πραγματικά δεν είναι σαφές πού να πουλήσω γερμανικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εάν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο δεν παρέχουν πλέον αυτού του είδους την πρόσβαση στην αγορά », καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments