Πολιτική

Γ.Γ. υπουργείου Περιβάλλοντος: Δεν θα διψάσουμε – Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα

Γ.Γ. υπουργείου Περιβάλλοντος: Δεν θα διψάσουμε – Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Γ.Γ. υπουργείου Περιβάλλοντος: Δεν θα διψάσουμε - Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα

Το φαινόμενο της λειψυδρίας και ερωτήματα όπως εάν θα μπει δελτίο στο νερό, τι θα γίνει με τις καλλιέργειες και τις παραγωγές των αγροτών αλλά και το πόσο καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή, κλήθηκε να απαντήσει ο Πέτρος Βαρελίδης

Το φαινόμενο της λειψυδρίας και ερωτήματα όπως εάν θα μπει δελτίο στο νερό, τι θα γίνει με τις καλλιέργειες και τις παραγωγές των αγροτών αλλά και το πόσο καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή, κλήθηκε να απαντήσει ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου  Περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6«Δεν θα διψάσουμε διότι νομίζω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, είτε είναι οι πάροχοι, είτε είναι η κεντρική κυβέρνηση, καταβάλλουν όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για να μη συμβεί αυτό. Απλά εμείς τώρα, το μέλημά μας είναι ότι πέρα από τις πυροσβεστικές λύσεις που είναι να νοικιάσουμε μία μονάδα αφαλάτωσης και να την πάμε στο χ ή ψ νησί για να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα, θα πρέπει να δούμε και μεσοπρόθεσμα σε τι λύσεις προχωράμε, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνουμε στις πιο ακριβές λύσεις της προσωρινής άμβλυνσης του προβλήματος μέσω της ενοικίασης μονάδων αφαλάτωσης».

ΕΥΔΑΠ: Ο μεγάλος αδερφός που θα εποπτεύει τους φορείς διαχείρισης νερού

«Η ΕΥΔΑΠ θα έχει εποπτικό, κεντρικό ρόλο σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς διαχείρισης νερού»

Και συμπλήρωσε «Θα έλεγα λοιπόν, ότι η ΕΥΔΑΠ αποκτά το ρόλο του μεγάλου Αδερφού που θα συνδράμει του τεχνικούς παρόχους. Η επιδίωξη λοιπόν, της κυβέρνησης είναι να πάει σε μια μεταρρύθμιση η οποία θα είναι συναινετική. Επομένως, προχωράμε με συναινετικά βήματα, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, προς μία κατεύθυνση μεγαλύτερης συγκέντρωσης και αξιοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που είναι ο πιο ισχυρός πάροχος με διαφορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε αν αυτό το μοντέλο θα λειτουργήσει ή θα πρέπει μετά σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσουμε και σε άλλες παρεμβάσεις. Πάντως, σε πρώτο χρόνο νομίζω ότι θα προχωρήσουμε έτσι όπως είπαμε, ευελπιστώντας ότι αυτό θα αποτελέσει ένα μοντέλο καλύτερης λειτουργίας. Διότι, βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η ύδρευση και η αποχέτευση αντίστοιχα έχει και μία έντονη διάσταση τοπικότητας. Υπάρχει το τοπικό στοιχείο. Γίνεται δηλαδή, η βλάβη και πρέπει κάποιος να πάει εκεί άμεσα από το διπλανό χωριό να διορθώσει τη βλάβη γιατί αλλιώς δεν θα έχεις νερό. Άρα, υπάρχει ένα έντονο στοιχείο τοπικότητας. Για αυτό και πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο ικανό μέγεθος και την τοπική διάσταση».

 «Στόχος είναι το μοντέλο του Ισραήλ, όπου το 90% του νερού προέρχεται από επεξεργασμένα λύματα»

Έπειτα, ο κ. Βαρελίδης-σχετικά με το αν μπορεί να αλλάξει κάτι με τα λύματα, δηλαδή τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να μπορέσει το νερό να πάει στην αγροτική παραγωγή-δεν παρέλειψε να επισημάνει στο δημοσιογράφο το εξής «Υπάρχει και πρόσφατη σχετικά τριών χρόνων οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υδάτων στην άρδευση. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει μια αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε τριτοβάθμια επεξεργασία και βέβαια μετά την σύνδεση των επεξεργασμένων λυμάτων με το αρδευτικό δίκτυο, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό. Υπάρχουν άλλες χώρες, όπως φαντάζομαι θα ξέρετε, το Ισραήλ, για παράδειγμα, το 90% του αρδευτικού νερού που χρησιμοποιεί, προέρχεται από επεξεργασμένα λύματα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μετατροπή της ερήμου Νεγκέβ στο λαχανόκηπο της Ευρώπης». Και όσο το αν μπορούμε και εμείς να το κάνουμε αυτό, εάν δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα, τις εγκαταστάσεις, ανέφερε «Φυσικά μπορούμε να το κάνουμε, αλλά είναι κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Σε βάθος χρόνου, αναγκαστικά νομίζω ότι θα κινηθούμε προς μια τέτοια κατεύθυνση. Δηλαδή, όταν λέω σε βάθος χρόνου είναι ένα πρότζεκτ το οποίο προκειμένου να αρχίσει να έχει πραγματικά ουσιαστική συμμετοχή στην επίλυση του προβλήματος, δηλαδή σε ικανά ποσοστά θέλει μια εξαετία-με δεκαετία έτσι ώστε να ωριμάσουν αυτές οι επενδύσεις, να υλοποιηθούν, να γίνουν τα δίκτυα».

«Δεν πρόκειται να μπει δελτίου νερού – Υπάρχουν όμως, ήδη διακοπές σε κάποιες περιοχές της χώρας»

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με το αν υπάρχει περίπτωση να μπει δελτίου νερού-μιας και κάποιες περιοχές έχουν διακοπές-σημείωσε «Κοιτάξτε, δελτίο νερού με την έννοια που το λέτε, νομίζω ότι δεν πρόκειται να μπει. Προφανώς και το γνωρίζουμε όλοι και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι μία χρόνια κατάσταση. Υπάρχουν δηλαδή περιοχές στην Ελλάδα που το καλοκαίρι έχουν διακοπές νερού, συνήθως, διότι δεν φτάνει η πίεση, δεν επαρκεί η πίεση. Και ειδικά τα μέρη που είναι πιο ψηλά έχουν προβλήματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments