Πολιτική

Κυβέρνηση: Συνέπειες της κρίσης στη Μ. Ανατολή σε οικονομία, ενέργεια και εφοδιαστική αλυσίδα

Κυβέρνηση: Συνέπειες της κρίσης στη Μ. Ανατολή σε οικονομία, ενέργεια και εφοδιαστική αλυσίδα

Πηγή Φωτογραφίας: [363232] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ανησυχία αλλά και ετοιμότητα για τις επιπτώσεις της κρίσης.

Από το περασμένο Σάββατο, η Μέση Ανατολή έχει εισέλθει σε μια νέα κατάσταση. Δεκάδες drones και πύραυλοι πέρασαν τον ισραηλινό εναέριο χώρο, σε μια στρατιωτική ενέργεια που αποτελεί αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Από την άλλη, η ισραηλινή αεράμυνα κατάφερε να αποκρούσει την ιρανική επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους. Από τότε, ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον κίνδυνο μιας ευρύτερης κλιμάκωσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η ανησυχία για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή είναι έντονη και στην Αθήνα. Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο, διεξάγεται ένας διπλωματικός αγώνας ταχύτητας με σκοπό να αποτραπεί μια πιθανή επίθεση του Ιράν κατά ισραηλινών στόχων.

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από το Ισραήλ, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών.

Οι πρώτες επιπτώσεις από τις πολεμικές ιαχές στη Μέση Ανατολή έγιναν αισθητές στην οικονομία κατά τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου, όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν πτώση στην Ασία, ακολουθούμενοι από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο έκλεισε με πτώση 6,27%.

Επιπλέον, μια στρατιωτική σύρραξη στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να επαναφέρει την ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται. Η κυβέρνηση, που έχει δεσμευτεί να στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή. Σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου, υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές του πετρελαίου, που βρίσκονται σε χαμηλά τριετίας, να ασκήσουν πίεση στον Προϋπολογισμό λόγω της ανάγκης για επιδοτήσεις προς τους οικονομικά ευάλωτους.

Εκτός από τον καταστροφικό αντίκτυπο που θα έχει μια παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στο ενεργειακό ζήτημα, η Αθήνα θεωρεί ότι η κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών θα αναδείξει και ζητήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ανησυχίες εντείνονται λόγω της πρωτοφανούς λειψυδρίας που πλήττει τη χώρα, με φόβους για σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments