Πολιτική

Μέση Ανατολή: Σε διαρκή εγρήγορση η Ελλάδα

Μέση Ανατολή: Σε διαρκή εγρήγορση η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σχεδιασμοί για εκκένωση αμάχων.

Η Αθήνα εξετάζει επιχειρησιακά σχέδια για όλα τα πιθανά σενάρια που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διατηρεί άμεσες επαφές με τα Γενικά Επιτελεία για την αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ ο Νίκος Δένδιας έχει τακτική επικοινωνία με τη στρατιωτική ηγεσία προκειμένου να εκτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα από την ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καθώς το διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τις πιθανές αντιδράσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ, καθώς και την αντίδραση του Ισραήλ σε μια ενδεχόμενη μεγάλη κλίμακας επίθεση, ειδικά αν στο στόχαστρο βρεθούν πολιτικές υποδομές και άμαχοι, η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης πληθυσμών με στρατιωτικά ή πολιτικά μέσα.

Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται τρεις μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή για διαφορετικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η φρεγάτα «Ψαρά» βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Aspides για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι, ενώ η πυροβολαρχία Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, που εγκαταστάθηκε στη Σαουδική Αραβία το 2021, καλύπτει με τα ραντάρ της εκτενή περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή εδώ και αρκετές ημέρες, με τα επιτελεία να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στο πεδίο και να ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ένα από τα κύρια σενάρια που εξετάζονται είναι η πιθανότητα εκκένωσης πολιτών, είτε Ελλήνων είτε αλλοδαπών, από περιοχές που αναμένεται να γίνουν θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Στον Λίβανο, η φρεγάτα «Κουντουριώτης», αν και ενταγμένη στη δύναμη του ΟΗΕ, είναι σε ετοιμότητα να συνδράμει στην απομάκρυνση αμάχων εφόσον χρειαστεί. Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει σχετική εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις, καθώς το 1997 είχε απομακρύνει πολίτες από την Αλβανία, ενώ το 2014 η φρεγάτα «Σαλαμίς» συμμετείχε στην επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από τη Λιβύη.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, ανάλογα με τις εξελίξεις, η απόφαση για τη χρήση στρατιωτικών ή πολιτικών πλωτών μέσων για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από τον Λίβανο ανήκει στην κυβέρνηση. Προς το παρόν, οι σχετικές διαδικασίες είναι σε επίπεδο σχεδιασμού, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αν και είναι σαφές ότι έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές για την παροχή πολιτικών μέσων σε περίπτωση που χρειαστεί η απομάκρυνση πολιτών.

Σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν μονάδες ή συμβατικά μέσα για την εκκένωση αμάχων, ένα από τα σχέδια περιλαμβάνει τη μεταφορά τους στην Κύπρο, η οποία θα λειτουργήσει ως κόμβος για τη συγκέντρωση του πληθυσμού που θα απομακρυνθεί από τις εμπόλεμες περιοχές.

Ακολούθως, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα διατεθούν αεροπορικά μέσα, είτε συμβατικά είτε στρατιωτικά, για τη μεταφορά των πολιτών σε άλλους προορισμούς. Η «αερογέφυρα» θα έχει ως προτεραιότητα την ασφαλή μεταφορά Ελλήνων πολιτών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η παροχή βοήθειας και σε άλλες εθνικότητες, εφόσον ζητηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments