Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαγραφές σε μόνιμη ημερήσια διάταξη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαγραφές σε μόνιμη ημερήσια διάταξη

Πηγή Φωτογραφίας: [371009] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ξένο σώμα για την ηγεσία του κόμματος ο Σπίρτζης.

Το τελευταίο διάστημα, η λέξη «διαγραφή» έχει γίνει ιδιαίτερα συχνή στον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο πρόσωπα έχουν αναδειχθεί ως κεντρικοί παίκτες στη σχετική συζήτηση: ο Παύλος Πολάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώτος διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ για τον δεύτερο πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, κατόπιν αιτήματος 70 μελών του κόμματος.

Αν και οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν στη διαδικασία, αναδεικνύουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των επικριτών του.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει κανόνες για τις ποινές που επιβάλλονται στα μέλη του, ενώ σε κάθε συνέδριο εκλέγεται Επιτροπή Δεοντολογίας που εξετάζει τα σχετικά ζητήματα. Τα μέλη αυτής της επιτροπής πρέπει να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στο τελευταίο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, εκλέχθηκαν οι Γιάννης Μπενίσης, ο οποίος αναδείχθηκε και πρόεδρός της, καθώς και οι Κώστας Αντωνιάδης, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Τόνια Δαμίγου, Έφη Ζήση, Θόδωρος Καλογήρου, Σωτήρης Κοντονάσιος, Δημήτρης Μάρδας, Μαργαρίτα Μπουραντά, Μανώλης Παναγιωτάκης, Κατερίνα Παπαθεοδώρου, Στέλιος Παππάς, Ελένη Σακισλή, Φιλήμονας Ρούσσος και Ζωή Χωματά.

Τα μέλη του οργάνου δημιουργούν μια υπο-επιτροπή που αναλαμβάνει την εξέταση του εκάστοτε ζητήματος. Αυτή η υπο-επιτροπή εξετάζει τις καταγγελίες που αφορούν ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί το εν λόγω μέλος να δώσει εξηγήσεις. Στη συνέχεια, διαμορφώνεται μια αρχική εισήγηση για κάθε περίπτωση, καθώς και -αν κρίνεται απαραίτητο- οι ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν. Οι πιθανές ποινές περιλαμβάνουν: Σύσταση, Επίπληξη, Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για έως έναν χρόνο και Διαγραφή.

Σε περιπτώσεις όπου η Επιτροπή προτείνει την αναστολή ή τη διαγραφή, ζητά τη γνώμη του ανώτατου οργάνου στο οποίο ανήκει το ελεγχόμενο μέλος. Ακολούθως, η απόφαση λαμβάνεται οριστικά με πλειοψηφία 2/3 των μελών της.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας πραγματοποίησε χθες συνεδρίαση με θέμα την επιστολή 70 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατήγγειλαν τον Χρήστο Σπίρτζη και ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Τα μέλη αυτά, που αυτοχαρακτηρίζονταν ως «υπερκασσελακικοί», προέρχονταν κυρίως από δύο οργανώσεις της Ανατολικής Αττικής και κατηγορούσαν τον Χρήστο Σπίρτζη για αντικομματική και αντικαταστατική συμπεριφορά, υποστηρίζοντας ότι ακολουθεί «ατομική ατζέντα» που αμφισβητεί ανοιχτά την ικανότητα του νεοεκλεγέντος Προέδρου.

Ο Χρήστος Σπίρτζης έλαβε στις 1 Αυγούστου επιστολή από την Επιτροπή Δεοντολογίας, καλούμενος να απαντήσει στις καταγγελίες των 70 μελών. Την επόμενη ημέρα, απέστειλε απαντητική επιστολή, αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε σε τακτικισμό, σε «πιθανές πιέσεις» που έχει δεχτεί η επιτροπή, καθώς και στον «ζήλο» που επιδεικνύουν τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης, «σε μια περίοδο που απουσιάζει ακόμη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Επιπλέον, γνωστοποίησε την απόφασή του να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής, δηλώνοντας δημόσια ότι «αν διαγραφώ για τους λόγους της καταγγελίας, επειδή δηλαδή εξέφρασα την άποψή μου, θα είναι μεγάλη μου τιμή». Επίσης, σημείωσε ότι θα απαντήσει στην επιστολή των 70 εντός Αυγούστου, όταν θα έχει τη δυνατότητα, καθώς «δυστυχώς αυτή την περίοδο, εκτός από την εργασία μου, ασχολούμαι με την δικογραφία της υπόθεσης των υποκλοπών, στην οποία, όπως γνωρίζετε, υπήρξα θύμα παρακολούθησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments