Πολιτική

Υποκλοπές και ακρίβεια στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Υποκλοπές και ακρίβεια στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Πηγή Φωτογραφίας: [371090] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εμφανίζεται η αντιπολίτευση.

Σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία παραδοσιακά σηματοδοτεί την αρχή της νέας πολιτικής και οικονομικής χρονιάς, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τις έντονες αντιπαραθέσεις τους σε όλα τα ζητήματα.

Η ατζέντα της καθημερινότητας, με κύριο θέμα την ακρίβεια που πιέζει τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών, κυριαρχεί στις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των “γαλάζιων” και κυρίως των αριστερών κομμάτων της Βουλής. Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της συγκράτησης των τιμών, ενώ η αντιπολίτευση το κατηγορεί για αδιαφορία ή καθυστερημένη αντίδραση στα κοινωνικά προβλήματα.

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα ξεκινήσουν οι εσωτερικές συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης. Στο πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις σχετικές εντολές, θα φτάσουν οι αναφορές των υπουργών για θέματα της αρμοδιότητάς τους, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για ένα σημαντικό τμήμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

“Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στην κορυφή της ατζέντας για τους επόμενους δώδεκα μήνες βρίσκονται ζητήματα όπως η ακρίβεια, η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η στέγαση, η Παιδεία, τα εργασιακά θέματα, οι υποδομές και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο ελέγχου των τιμών στα σούπερ μάρκετ και στην ενέργεια, στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι έχει υιοθετηθεί ένα τρίπτυχο στρατηγικών. Αυτό περιλαμβάνει τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τη συνεχή παρακολούθηση της αγοράς και τις μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Ο γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης, Πάνος Αμυράς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παρεμβάσεων στο ενεργειακό κόστος, σημειώνοντας ότι παρατηρείται αποκλιμάκωση σε ορισμένα προϊόντα και ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, υποδεικνύοντας μια σταθεροποίηση. “Ελπίζουμε σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών τους επόμενους μήνες. Ήδη έχουμε λάβει μέτρα για τον Αύγουστο και αν χρειαστεί, θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση στην αγορά ενέργειας και θα προχωρήσουμε σε ανάλογες ενέργειες”, δήλωσε ο κ. Αμυράς, μιλώντας σε ιδιωτικό ενημερωτικό σταθμό.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία εντείνει τη φωνή της, εστιάζοντας στην αύξηση των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στην ηλεκτρική ενέργεια. “Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ οι ενέργειες σχετικά με την ακρίβεια και την εκτίναξη των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια είναι καθυστερημένες και δεν καλύπτουν το σύνολο των πολιτών. Αφορούν μόνο τον μήνα Αύγουστο και δεν περιλαμβάνουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά μόνο τα νοικοκυριά, και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα μέτρα, οι επιδοτήσεις να είναι πιο γενναίες και δραστικές, και να έχουν γίνει πρωτοβουλίες για το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Από τον Μάιο έχουμε τονίσει ότι το περιθώριο κέρδους για τους παρόχους ενέργειας δεν μπορεί να ξεπερνά το 5%”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση στρέφει τα βέλη της και στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, μετά την έκθεση του Αρείου Πάγου. Οι σφοδρές αναφορές των κομμάτων του κέντρου και της αριστεράς ενδέχεται να προμηνύουν συνεργασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τη Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη να συνεχίζουν να απαιτούν απαντήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών. “Αυτό είναι ζήτημα αρχών ενός κράτους δικαίου και δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να δρα θεσμικά, ανεξαρτήτως των εμποδίων που θα συναντήσει, και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποκαλύψει όλες τις πτυχές αυτού του πρωτοφανούς σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπήρξε παραποίηση των γεγονότων που αποδεικνύουν τη λειτουργία ενός ενιαίου κέντρου παρακολούθησης, μεταξύ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των διαχειριστών του predator”, τόνισε η κ. Κεχαγιά, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments