SPOTLIGHTS

Αλλάζει τα δεδομένα στις συναλλαγές το IRIS, υπό πίεση οι τραπεζικές κάρτες

Αλλάζει τα δεδομένα στις συναλλαγές το IRIS, υπό πίεση οι τραπεζικές κάρτες

Πηγή Φωτογραφίας: facebook/ Iris Pay

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η ενίσχυση της χρήσης του IRIS θα εντείνει τις πιέσεις προς την κατεύθυνση μείωσης των χρεώσεων στις κάρτες. Σε μείωση των προμηθειών του IRIS για επαγγελματικές συναλλαγές προχωρούν οι τράπεζες.

Εντείνει τις πιέσεις για περαιτέρω μείωση των χρεώσεων στις συναλλαγές με κάρτες, το σύστημα άμεσων IRIS μέσω των χαμηλών προμηθειών που προσφέρει. Το IRIS που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ποσών έως 500 ευρώ από ιδιώτη σε ιδιώτη χωρίς χρέωση, επεκτείνεται δυναμικά και σε εμπορικές συναλλαγές με την κυβέρνηση να ενθαρρύνει τη χρήση του στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.

Το γεγονός ότι οι χρεώσεις της υπηρεσίας IRIS παραμένουν χαμηλές την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική για τους επαγγελματίες, οι οποίοι, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο BD, «σπεύδουν πλέον όλο και περισσότεροι να εγκαταστήσουν το σύστημα πληρωμών και έχουν αυξηθεί οι ερωτήσεις στις τράπεζες».

Παράλληλα και οι τράπεζες προωθούν πιο ενεργά την υπηρεσία με την Πειραιώς να ανακοινώνει στα τέλη Ιουλίου μειώσεις στις χρεώσεις του IRIS. Παράλληλα οι τράπεζες «παγώνουν» κάθε σκέψη που υπήρχε για μελλοντική αύξηση των προμηθειών.

Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας παραμένει το γεγονός ότι το ύψος των συναλλαγών μέσω της υπηρεσίας είναι χαμηλό φτάνοντας μόλις τα 500 ευρώ, καθιστώντας δύσκολο να αυξηθεί η διείσδυσή του IRIS στις συναλλαγές με επιχειρήσεις. Το επόμενο βήμα, μετά την πλήρη υιοθέτησή του από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους αποτελεί η αύξηση του ορίου συναλλαγών από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς στο BD, πολλοί που θέλουν να πραγματοποιήσουν μέσω IRIS μεγάλες αγορές, όπως επίπλων, που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, «σπάνε» την πληρωμή στο ταμείο σε όσες πληρωμές χρειαστεί μέσω των λογαριασμών e-banking που έχουν.

Στέλεχος του τραπεζικού κλάδου επισημαίνει πως «δεν είναι ζήτημα των προμηθειών η αύξηση της διείσδυσης του IRIS, αλλά είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες ώστε να το υιοθετήσουν. Αποτελεί μια εξαιρετική λύση που προσφέρει άμεσες πληρωμές χωρίς ο επαγγελματίας να χρειάζεται να προβληματίζεται για τα μετρητά ή για το πότε θα πιστωθεί η πληρωμή της κάρτας». Προσθέτει πως «θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα καταναλωτών που θα πληρώνουν μέσω IRIS, αλλά χρόνος είχε χρειαστεί για να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την κάρτα. Πλέον οι περισσότεροι πληρώνουν με κάρτα και η χρήση των μετρητών υποχωρεί, ενώ και με το IRIS πρόκειται να περιοριστεί ακόμα περισσότερο».

Οι προμήθειες των τραπεζών για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν IRIS

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε νέα μείωση κατά 50% στο τιμολόγιο χρεώσεων του IRIS για επαγγελματίες, ενώ παράλληλα, μηδένισε την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη, επίσης, μέσω Phone Banking.

Μετά και τις νέες μειώσεις, η Πειραιώς, για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω IRIS χρεώνει ένα λεπτό του ευρώ, ενώ για συναλλαγές πάνω από 10 ευρώ και έως 500 ευρώ η προμήθεια είναι στο 0,20% και κυμαίνεται από 0,02 ευρώ έως 1 ευρώ.

Η Alpha Bank αποτελεί τη μοναδική τράπεζα μέχρι σήμερα που έχει διατηρήσει τις μηδενικές χρεώσεις στην υπηρεσία IRIS και για τους επαγγελματίες, με Εθνική και Eurobank να έχουν ιδιαίτερα χαμηλά χρεώσεις που ανταγωνίζονται ευθέως τις κάρτες. Ειδικότερα, η Εθνική δεν έχει καμία χρέωση για πληρωμές έως και ένα ευρώ. Στις συναλλαγές από ένα έως πέντε ευρώ η χρέωση είναι 0,01 ευρώ και σε συναλλαγές πάνω από πέντε ευρώ η προμήθεια είναι στο 0,3%. Στη Eurobank η προμήθεια είναι στο 0,5% που ξεκινάει από τα 0,10 ευρώ και φτάνει έως τα 2,5 ευρώ.

Άλμα της χρήσης IRIS στην καθημερινότητα των Ελλήνων

Σύμφωνα με ανάρτηση της ΔΙΑΣ στο Linkedin, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω IRIS τον Ιούλιο ξεπέρασαν τα 5 εκατ.. Ειδικότερα, ο φετινός Ιούλιος «ήταν μήνας ρεκόρ για τα προϊόντα IRIS. Με 5,3 εκατομμύρια συναλλαγές, πετύχαμε μια εκπληκτική αύξηση 148% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους και μια εκπληκτική αύξηση 20x σε συναλλαγές σε σύγκριση με 3 χρόνια πριν (Ιούλιος 2021). Ειδικότερα, το IRIS P2B σημείωσε απίστευτη αύξηση των συναλλαγών κατά 1.170% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι».

Η ΔΙΑΣ σημείωσε πως το IRIS συνεχίζει να αναπτύσσεται με περισσότερους από 100.000 νέους χρήστες να εντάσσονται στην υπηρεσία τον Ιούλιο, και τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών να έχει φτάσει τους 2.863.167. Επίσης, ακόμα 20.000 επαγγελματίες εντάχθηκαν στην υπηρεσία IRIS P2B τον Ιούλιο, με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων επιχειρήσεων να φτάνει τις 358.624.

Παράλληλα, κομβικής σημασίας εξέλιξη για την ΔΙΑΣ είναι η εξαγωγή των υπηρεσιών της εκτός Ελλάδας με την ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στην τεχνολογία των άμεσων πληρωμών που έχει αναπτύξει η εγχώρια εταιρία. Η ένταξη της μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας στην ΔΙΑΣ αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη των instant payments ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες ξένες τράπεζες.

Πηγή: Στέφανος Τσουλάκης,businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments