Πολιτική

De facto ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

De facto ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ FS GUEPRATTE ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

Για τους σκοπούς άσκησης, που θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεµβρίου, η Αθήνα δέσµευσε ήδη δύο περιοχές νοτιοανατολικά Κάσου και Καρπάθου.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία προχωρούν σε de facto ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου μέσω της τετραήμερης κοινής αεροναυτικής άσκησης «Ευνομία», η οποία θα διεξαχθεί σε περιοχή που περιλαμβάνεται στις αβάσιμες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση, που θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου, έχει ήδη δεσμεύσει δύο περιοχές νοτιοανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να μην επιτρέψει στους τουρκικούς ισχυρισμούς, είτε αυτοί αφορούν το μνημόνιο είτε την υφαλοκρηπίδα και την αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX και ΝΟΤΑΜ, να αποκτήσουν έρεισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική ρητορική, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην Κάσο, υποστήριξε (ψευδώς) ότι η Ελλάδα υποχωρεί και αποσύρει τα πολεμικά πλοία που είχε στείλει, διαδίδοντας μέσω τουρκικών ΜΜΕ ότι η Ελλάδα αναγνώρισε την τουρκική δικαιοδοσία στην εν λόγω περιοχή.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να διαψεύδει κατηγορηματικά τα τουρκικά ψεύδη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η «Ευνοµία» συνιστά στην πραγματικότητα μια ευρωπαϊκή στρατιωτική άσκηση, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Άγκυρα. Η άσκηση αυτή ξεκίνησε το 2020 ως μια τετραμερής πρωτοβουλία με σκοπό την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφορά τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών να εφαρμόσουν και να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να προάγουν και να διατηρούν τη σταθερότητα σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή, καθώς και να συμβάλλουν στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Οι συμμετέχουσες χώρες στην «Ευνοµία» φέρουν τους δικούς τους συμβολισμούς: η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Ελλάδας, με σημαντική συμβολή στην πώληση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, όπως τα Belharra και Rafale. Επιπλέον, το ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» που συμμετείχε στην πρόσφατη ένταση που προκάλεσε η Άγκυρα στην Κάσο, εκπροσωπούσε την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι στην περυσινή άσκηση η Ελλάδα έλαβε μέρος με οκτώ μαχητικά, ένα ιπτάμενο ραντάρ, μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και μια μονάδα ειδικών δυνάμεων, ενώ Γαλλία και Ιταλία συμμετείχαν με βαριές μονάδες των πολεμικών τους στόλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments