Ελλάδα

Τέσσερα βουνά διέσχισε η φωτιά στο Ρέθυμνο: Χωρίς ενιαίο μέτωπο – Προβληματίζουν οι άνεμοι

Τέσσερα βουνά διέσχισε η φωτιά στο Ρέθυμνο: Χωρίς ενιαίο μέτωπο – Προβληματίζουν οι άνεμοι

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISS(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς - Εκκενώθηκαν 9 χωριά

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πάνω από 300 πυροσβέστες για τρίτη μέρα μάχη στο Ρέθυμνο στη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη και αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, προσπαθώντας να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μάχες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σήμερα Παρασκευή (09.08.2024) το πρωί η εικόνα είναι βελτιωμένη, χωρίς ενιαίο μέτωπο, και η Πυροσβεστική ελπίζει ότι με τη βοήθεια των εναέριων μέσων θα καταφέρει να περιορίσει τη φωτιά. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Η φωτιά έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις με ελιές αλλά και δάσος. Οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς οδήγησαν σε εκκένωση τουλάχιστον 9 οικισμών στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, το πρωί της Παρασκευής δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός, στο σημείο, όμως βρίσκονται εκατοντάδες πυροσβέστες

Επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως σηκώθηκαν και τα εναέρια.

Μπορεί σήμερα η εικόνα να είναι καλύτερη, όμως, χθες οι κάτοικοι του Ρεθύμνου, έζησαν στιγμές αγωνίας, με το 112 να ηχεί συνέχεια και τις Αρχές να εκκενώνουν εννιά χωριά. Οι καταστροφές, πάντως, στον Δήμο Αμαρίου, είναι μεγάλες, με την έκταση τους να φαίνεται μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο Cretalive του συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Μανώλη Παραβολιδάκη, ο οποίος επισήμανε ότι «οι φλόγες διέσχισαν τέσσερα βουνά, και σε ευθεία γραμμή το μέτωπο φτάνει τα 20 χιλιόμετρα μήκος».

Ρέθυμνο: Εκκενώθηκαν 9 χωριά – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης

Υπάρχουν εννιά χωριά του Ρεθύμνου, τα οποία έχουν εκκενωθεί μετά από ειδοποιήσεις του «112» για την πυρκαγιά. Πρόκειται για τα χωριά: Αγία Παρασκευή, Πλάτανος, Αποδούλου, Βαθιακό, Λοχριά, Άδραχτος, Ρίζικας, Σάττα και Χορδάκι.

Σε πλήρη επιστράτευση και κινητοποίηση βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης.

Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα, 20 ομάδες πεζοπόρων και εθελοντές ενώ συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης. Με το πρώτο φως της ημέρας παγιώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στη κατάσβεση.

Σημειώνεται πως η φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη (7.8.2024), ενώ το πρωί της Πέμπτης είχε περιοριστεί σε διάσπαρτες εστίες.

Οι άνεμοι εντάθηκαν και το κακό δεν άργησε να γίνει. Οι αναζωπυρώσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη και ως αποτέλεσμα την Πέμπτη το 112 έστειλε εννέα μηνύματα ζητώντας από τους κατοίκους 8 οικισμών να εκκενώσουν την περιοχή. Πρόκειται για τις περιοχές: Αποδούλου, Αγίας Παρασκευής, Βαθιακού, Πλάτανου, Σάτας, Ρίζικα, Άρδάκτου και Λοχριάς.Στο Ρέθυμνο βρέθηκε την Πέμπτη και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος. Ο Βασίλης Κικίλιας προήδρευσε σε σύσκεψη με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, τον δήμαρχο Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανό, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη, Μαρία Ιωνή και αρμόδιους αξιωματικούς για το συντονισμό και το σχεδιασμό της πυρόσβεσης στα μέτωπα της φωτιάς.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν σε περιοχές που αναζωπυρώθηκε η φωτιά, ενώ το κύριο μέτωπο βρίσκεται στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή. Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε χθες η Πυροσβεστική σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανό.

Το βράδυ η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς την περιοχή της δυτικής Μεσαράς, προς το Τυμπάκι. Οι καπνοί από νωρίς το απόγευμα είχαν «βάψει» πορτοκαλί τον ουρανό στο Τυμπάκι, στις Μοίρες και στο Πετροκεφάλι και η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη.

Στα πύρινα μέτωπα γινόντουσαν συνεχώς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που άλλαζαν κατεύθυνση.

Στο έργο των πυροσβεστών συνδράμουν και 40 δασοκομάντος από την Αθήνα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, κατόπιν εντολής του Βασίλη Κικίλια, οι πυροσβέστες επιτηρούσαν τα μέτωπα της φωτιάς, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή έχουν ελαφρώς εξασθενήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments