Τσίμπημα καφέ αράχνης: Οι επιπλοκές που προκάλεσαν τον θάνατο του 48χρονου στην Ηλεία
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ
Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου 48χρονου άνδρα από τσίμπημα αράχνης χθες το απόγευμα (8.8.2024) στο νοσοκομείο του Πύργου.Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.com, ο άτυχος άνδρας ήταν διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ανδρέας Παπανδρέου» σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και δυστυχώς εξέπνευσε.
Πύργος: Το χρονικό της τραγωδίας
Ο 48χρονος, που βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές, δέχθηκε το τσίμπημα χωρίς να το καταλάβει, κάτι που μαρτυρά και το γεγονός πως πρώτα πήγε σε ιδιώτη γιατρό για τους έντονους πόνους που είχε στο πόδι. Ο γιατρός τον έστειλε επειγόντως στο νοσοκομείο.
Η αρχική εικόνα του 48χρονου δεν ενέπνεε ανησυχία, ωστόσο οι γιατροί προχώρησαν σε εισαγωγή.
Χθες το μεσημέρι η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, με τα συμπτώματα που παρουσίασε να παραπέμπουν σε δηλητηριώδες τσίμπημα.
Το ιατρικό προσωπικό έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τον κρατήσει στη ζωή.
“Δεν υπάρχει αντίδοτο για τσίμπημα καφέ αράχνης”
«Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς, αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Δυστυχώς, από τις περιγραφές και όλα αυτά θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως, δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τον τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Ήμασταν πάρα πολύ συγκλονισμένοι», δήλωσε στο Star η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας με καταγωγή από τη Φθιώτιδα δέχθηκε το τσίμπημα ενώ καθόταν σε παγκάκι στο Κατάκολο και βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές.
Οι δηλητηριώδεις αράχνες στην Ελλάδα
Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.
Στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο είδη αράχνης που είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Πρόκειται για τη Μεσογειακή Λοξοσκέλη (Loxosceles rufescens) και τη Μεσογειακή Μαύρη Χήρα (Latrodectus tredecimguttatus).
Καφέ Αράχνη-Ερημίτης
Σύμφωνα με άρθρο της Αντωνίας Χαιρετάκη, μοριακής βιολόγου-γενετίστριας, η καφέ αράχνη ερημίτης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Φέρει μεν μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, σε σχήμα βιολιού, αλλά κατά τα άλλα δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.
Αν όμως υπάρχει υποψία ότι κάποιος έχει δαγκωθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα.
Οι αράχνες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του, π.χ. σε ένα φορεμένο ρούχο ή μέσα σε παπούτσια.
Τα συμπτώματα
Όπως αναφέρθηκε, το τσίμπημα της αράχνης είναι κοινό με το τσίμπημα και άλλων εντόμων, οπότε ή θα περάσει απαρατήρητο ή προκαλεί κοκκινίλα, φλεγμονή, φαγούρα και μερικές φορές δημιουργείται ένα εξόγκωμα στο δέρμα που πονάει. Τα ήπια δαγκώματα από αράχνη δεν προκαλούν περαιτέρω συμπτώματα. Αρκετές πληγές στο δέρμα φαίνονται ίδιες, όμως οι αιτίες είναι διαφορετικές, όπως π.χ. μια βακτηριακή λοίμωξη. Ορισμένα είδη αράχνης όπως η αράχνη χήρα και η αράχνη της ερήμου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα στον άνθρωπο.
Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν από 1 έως 3 ημέρες. Τα συμπτώματα από τσίμπημα αράχνης χήρας είναι τα εξής: Κοκκινίλα, πρήξιμο και πόνος. Ο πόνος και το πρήξιμο γύρω από το σημείο που έχει τσιμπήσει η αράχνη μπορεί να εξαπλωθεί στην κοιλιά, την πλάτη και το στήθος σας. Κράμπες. Ίσως, δημιουργηθεί κοιλιακή ακαμψία ή κράμπες που καμιά φορά συγχέονται με τη σκωληκοειδίτιδα ή τη ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ναυτία, εμετός, τρόμος, εφίδρωση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά.
Τα συμπτώματα από τσίμπημα αράχνης ερημίτισσας μπορεί να είναι τα ακόλουθα: Πόνος που αυξάνεται τις πρώτες 8 ώρες μετά το τσίμπημα. Πυρετός, ρίγη και πόνοι στο σώμα. Πληγή από το τσίμπημα με το κέντρο του τσιμπήματος να γίνεται σκούρο μπλε ή μοβ και η περίμετρος κόκκινη. Η πληγή από το τσίμπημα μπορεί να μετατραπεί σε έλκος του δέρματος.
Θα επισκεφθείτε γιατρό εάν:
Διαπιστώσετε ότι σας τσίμπησε αράχνη χήρα ή αράχνη ερημίτισσα. Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ότι σας τσίμπησε επικίνδυνη αράχνη. Αν έχετε έντονο πόνο, κράμπες στην κοιλιά ή πληγή που επιδεινώνεται στο σημείο που σας έχει τσιμπήσει η αράχνη. Αν έχετε πρόβλημα στην κατάποση και αναπνέετε με δυσκολία. Αν το σημείο της πληγής έχει κοκκινίλα που εξαπλώνεται ή κόκκινες ραβδώσεις. Τα σοβαρά συμπτώματα από τσίμπημα αράχνης οφείλονται στο δηλητήριο που εγχέει στο δέρμα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων αυτών είναι ανάλογη με τον τύπο της αράχνης και την ποσότητα του δηλητηρίου που μπαίνει στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και πόσο ευαίσθητος ή αλλεργικός είναι ο κάθε άνθρωπος στο δηλητήριο.
Επιπλοκές
Το τσίμπημα αράχνης χήρας ή της αράχνης καφέ ερημίτισσας είναι σπάνια θανατηφόρο και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Όμως η πληγή που αφήνει η αράχνη καφέ ερημίτισσα μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες μέχρι να επουλωθεί και αφήνει μεγάλες ουλές.
Γενικά, τα τσιμπήματα αράχνης μπορούν να αντιμετωπισθούν στο σπίτι, αλλά υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που θα σας υποδείξουν ότι χρειάζεστε ιατρική φροντίδα. Εάν αφού έχετε πυρετό, ρίγη ή παρατηρήσετε ότι πύον βγαίνει από το τραύμα, καλέστε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό και μιλήστε του για τα συμπτώματά σας. Πού ζει η αράχνη χήρα Υπόστεγα Γκαράζ Γλάστρες χωρίς φυτά και εξοπλισμό κηπουρικής Ξυλόσομπες Κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε ντουλάπια Υπόγεια και σοφίτες χωρίς τακτοποίηση Πίσω από ράφια Σε ντουλάπια που δεν χρησιμοποιούνται Κάποιες φορές εισχωρούν στα κλινοσκεπάσματα και στα ρούχα και μπορεί να σας τσιμπήσουν τις πρωινές ώρες. Σε εξωτερικά σημεία θέλουν σκιά, ησυχία και ξηρά σημεία κι έτσι μπορεί να είναι κάτω από βράχους ή ξυλεία δέντρων. Πρόληψη
Οι αράχνες επιτίθενται για να αμυνθούν όταν νιώσουν παγιδευμένες. Για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα από αράχνη μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
Να φοράτε ρούχα που να σας προστατεύουν με μακριά μανίκια για τα χέρια και μακριά παντελόνια, κάλτσες, κλειστά παπούτσια ή μπότες όταν είστε κοντά σε ξυλεία ή σε χώρους που έχετε αποθηκευμένα αντικείμενα μέσα σε κουτιά όπως το γκαράζ, το υπόγειο, ή τη σοφίτα του σπιτιού σας. Ελέγξτε και τινάξτε καλά τα γάντια κηπουρικής, τις μπότες και τα ρούχα σας πριν τα χρησιμοποιήσετε. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά σώματος και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Τοποθετήστε σίτες σε πόρτες και παράθυρα και κλείστε τυχόν ρωγμές περιμετρικά του σπιτιού από όπου θα μπορούσαν να μπουν και χρησιμοποιήστε ασφαλή εντομοκτόνα για το εσωτερικό του σπιτιού σας. Καθαρίστε καλά περιμετρικά τον χώρο του κήπου σας ή την ξυλεία σας και μην αποθηκεύετε τα ξύλα για το τζάκι σας κολλητά στον τοίχο του σπιτιού σας.
Αφήστε μερικά εκατοστά απόσταση του κρεβατιού από τον τοίχο του δωματίου και να φροντίζετε να είναι στο δάπεδο μόνο τα ξύλα στήριξης του κρεβατιού κι όχι κλινοσκεπάσματα ή αντικείμενα πεταμένα.
Καθαρίστε τους ιστούς αράχνης στο σπίτι σας όπου τους αντιληφθείτε.
Αν δείτε αράχνη πάνω σας μην τη συνθλίψετε, αντίθετα ξεκολλήστε τη με το δάχτυλό σας.
Να φοράτε γάντια, μάσκα και γυαλιά για προστασία των ματιών όταν καθαρίζετε περιβλήματα αράχνης ταραντούλας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας