Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για επικύρωση της νίκης του

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για επικύρωση της νίκης του

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για επικύρωση της νίκης του

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς παρατηρητές και αντιπολίτευση λένε πως το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ), όπως και το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία

Εν μέσω έντονων αμφισβητήσεων από την αντιπολίτευση, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, θα εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στο οποίο προσέφυγε ο ίδιος, για να επικυρωθεί η νίκη του, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει πως έχει αποδείξεις πως έγινε νοθεία από τον κυβερνητικό μηχανισμό.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς παρατηρητές και αντιπολίτευση λένε πως το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ), όπως και το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. 

«Θέλουμε ειρήνη, ηρεμία, γι’ αυτό υπέβαλε την προσφυγή (…) Θα έχουμε δυο ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, κλήθηκαν όλοι οι υποψήφιοι και όλα τα κόμματα και τώρα είναι η σειρά μου», είπε ο πρόεδρος απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του που πήγαν να του εκφράσουν υποστήριξη σε συγκέντρωση στο Καράκας.

Την περασμένη Παρασκευή 2η Αυγούστου, το CNE επικύρωσε τη νίκη του Μαδούρο με το 52% των ψήφων, ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί η πλήρης καταμέτρηση των ψήφων, ούτε πρακτικά καταμετρήσεων από τα εκλογικά τμήματα, επιχειρηματολογώντας ότι υπέστησαν πειρατεία τα συστήματα πληροφορικής του.

Η αντιπολίτευση, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα δικά της πρακτικά, που εξασφάλισε από δικούς της εκλογικούς αντιπροσώπους  – ο Μαδούρο δεν τα θεωρεί έγκυρα, λέει πως ο Εδμούνδο Γκονζάλες Ουρούτια, που χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή την αρχηγό της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αφού κρίθηκε πως δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφια, είναι ο νικητής των εκλογών και έλαβε το 67% των ψήφων.

Η αντιπολίτευση και παρατηρητές λένε επίσης πως η πειρατεία που επικαλέστηκε το CNE είναι εφεύρημα της κυβέρνησης, για να μη δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της καταμέτρησης.

Ο πρόεδρος Μαδούρο προσέφυγε την 1η Αυγούστου TSJ στο για να «επιβεβαιωθεί» η νίκη του.

Τη Δευτέρα, αφού δέχθηκε τον πρόεδρο του CNE, που διαβεβαίωσε ότι παρέδωσε όλα τα πρακτικά των καταμετρήσεων στη δικαιοσύνη, η πρόεδρος του TSJ Καρίσλια Ροδρίγκες ανακοίνωσε πως ο δικαστικός θεσμός έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες, προθεσμία που μπορεί να «παραταθεί», για να πάρει την απόφασή του.

Κινώντας τη διαδικασία αυτή, ο Μαδούρο «παραδέχεται έμμεσα πως κανένας δεν πιστεύει την ανακήρυξη (της νίκης του από το CNE), σε βαθμό που ζήτησε από άλλη εξουσία να επέμβει για να επιβεβαιώσει» το αποτέλεσμα, έκρινε ο Πέρκινς Ρότσα, δικηγόρος της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως ο αρχηγός του κράτους μπορεί να λογαριάζει στην υποστήριξη του «γονατισμένου μπροστά του», κατ’ αυτόν, TSJ.

Ο Εδμούνδο Γκονζάλες Ουρούτια, που είχε κληθεί στο δικαστήριο την Τετάρτη, δεν παρουσιάστηκε, αναφέροντας μέσω X πως «αν πήγαινα» στο Ανώτατο Δικαστήριο «θα έθετα σε κίνδυνο όχι μόνο την ελευθερία μου, αλλά επίσης κάτι πιο σημαντικό, τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας που εκφράστηκε την 28η Ιουλίου», την ημέρα των εκλογών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments