Το ευρώ στους κερδισμένους από την ταραχή στις αγορές – Για πόσο ακόμα;
Πηγή Φωτογραφίας: PIXABAY
Ενας από τους κερδισμένους της παγκόσμιας αναταραχής στις αγορές ήταν το ευρώ, το οποίο θεωρήθηκε ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο». Τη Δευτέρα μάλιστα, όσο βυθίζονταν τα περιουσιακά στοιχεία σε Ασία, ΗΠΑ και Ευρώπη, η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό δολάριο εκτινάχθηκε στο 1,1, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, προτού υποχωρήσει κοντά στο 1,09 την επόμενη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις αυτές αντανακλούν ένα κοινό αίσθημα που επικρατεί στις αγορές: όταν οι επενδυτές θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο στρέφονται το ευρώ, ενώ όταν υπάρχει διάθεση για ρίσκο, το ευρώ πέφτει.
Το ευρώ, βέβαια, θεωρείτο ανέκαθεν ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» λόγω της υψηλής ρευστότητας και της θέσης του ως αποθεματικού, αλλά και χάρη στο μέγεθος της οικονομίας της Ευρωζώνης και στις σταθερές πολιτικές της ΕΚΤ. Αυτό το καθεστώς, όμως, δοκιμάστηκε έντονα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις χαμηλές αναπτυξιακές προοπτικές του μπλοκ και την πρόσφατη πολιτική αναστάτωση. Κι όμως, τελικά οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές απέδειξαν ξανά ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζει να είναι ασφαλές «καταφύγιο».
Τώρα, παρότι οι διεθνείς αγορές δείχνουν να ανακάμπτουν από τη βουτιά της Δευτέρας, αναλυτές, οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι η αστάθεια θα επιμείνει. Έτσι, πιθανολογείται ότι το ευρώ θα έχει περαιτέρω στηρίγματα.
Η πρόσφατη βουτιά αποδόθηκε στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να ανεβάσει τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, για μόλις δεύτερη φορά μετά το 2007, με αποτέλεσμα να ανέβει απότομα το ιαπωνικό γιέν και να χαλάσει το carry trade.
Παράλληλα, υπήρξαν ενδείξεις περί διαφαινόμενης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες χάλασαν το αφήγημα περί ομαλής προσγείωσης που είχαν χτίσει οι επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, όσο αυτοί οι δομικοί παράγοντες της αστάθειας στις αγορές συνεχίζουν να υπάρχουν, είναι πιθανό το δολάριο να εξακολουθήσει να δέχεται πίεση και το ευρώ να συνεχίσει να ανεβαίνει, όπως και άλλα νομίσματα που επηρεάζονται λιγότερο από τις διεθνείς τάσεις, όπως το αυστραλιανό δολάριο και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας.
Στο επίκεντρο η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Η κατεύθυνση του ευρώ, όμως, θα καθοριστεί και από την πορεία που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε αιφνιδιαστικά στο 2,6% τον Ιούλιο, από 2,5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, επηρεάζοντας και τις προσδοκίες για δεύτερη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Επίσης, όσο οι επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερη σταθερότητα εν μέσω «καταιγίδας» στις διεθνείς αγορές, η Ευρωζώνη μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερες ροές κεφαλαίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας