Νέα μέτωπα συνεχώς αναφύονται στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, καθώς η ηγεσία γύρω από τον κ. Στέφανο Κασσελάκη προσπαθεί να κλείσει ή να περιορίσει παλαιότερες διαφορές, διατηρώντας έτσι το τοπίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εκρηκτική κατάσταση. Αυτό καθιστά τις προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί από το ερχόμενο φθινόπωρο εξαιρετικά αβέβαιες.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά παραμένει μέλος του κόμματος, συνεχίζει τις σφοδρές επιθέσεις του προς κάθε κατεύθυνση, με επαναλαμβανόμενες αναφορές στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού. Πλέον, οι επιθέσεις του απευθύνονται σε όλους, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπου Τύπου και, κατ’ επέκταση, του κ. Κασσελάκη. Χθες το πρωί, η κ. Βούλα Κεχαγιά, ερωτηθείσα από την ΕΡΤ για την αντιπαράθεση Πολάκη – Λινού, εξέφρασε σαφή πολιτική στήριξη προς την κ. Λινού, δηλώνοντας: «Δεν αγνοούμε και δεν υποτιμούμε το κοινωνικό έργο που προσφέρει η κ. Λινού. Το εκτιμούμε». Ωστόσο, απέφυγε να καταδικάσει την επιθετικότητα του Πολάκη προς τη βουλευτή του κόμματος.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Πολάκης, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε με χλευαστικό τρόπο στη δήλωση της Κεχαγιά, γράφοντας: «Για να εκτιμήσουμε και εμείς “το κοινωνικό έργο της κυρίας Λινού”…». Επανέφερε επίσης τους ισχυρισμούς του σχετικά με τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει το πρόγραμμα ευθύνης της βουλευτού για τη σίτιση μαθητών. Στο τέλος της ανάρτησής του, ο Πολάκης σημείωσε: «Θα πούμε σύντομα, κυρία Λινού».
Αυτά συνέβησαν, αν και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είχε φροντίσει να εξηγήσει ότι ο διαγραφείς βουλευτής δεν κλήθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας για τη συμπεριφορά του. «Δεν έχει υπάρξει καμία καταγγελία από μέλος ή στέλεχος κατά του κ. Πολάκη μέχρι στιγμής. Απομακρύνθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα λόγω μιας λεκτικής αστοχίας απέναντι σε συνεργάτιδα του κ. Αδωνι Γεωργιάδη», δήλωσε η κ. Κεχαγιά. Παράλληλα, επιδίωξε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και απέναντι στον κ. Χρήστο Σπίρτζη, η περίπτωση του οποίου απασχολεί την επιτροπή μετά από καταγγελίες στελεχών και μελών του κόμματος, με το ζήτημα της διαγραφής να είναι σε εκκρεμότητα.
Ωστόσο, από την εσωκομματική αντιπολίτευση εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το «πειθαρχικό» του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται «αυτεπαγγέλτως» με τη συμπεριφορά του Πολάκη, ειδικά μετά τη σφοδρή επίθεσή του, με τους επικριτές να επισημαίνουν ότι δεν επρόκειτο απλώς για «λεκτική αστοχία», όπως ανέφερε η κ. Κεχαγιά.
Στο παρασκήνιο, υπάρχει η εκτίμηση ότι η απουσία της Επιτροπής Δεοντολογίας από την εξέταση της υπόθεσης του Κρητικού πολιτικού είναι ο λόγος που ο κ. Σπίρτζης αντιμετωπίζεται με ήπιο τρόπο αυτή τη στιγμή.
Ταυτόχρονα, πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε μια εκτενής διαδικτυακή σύσκεψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, το κλίμα σχετικά με την ηγεσία του Κασσελάκη, καθώς και για τον ίδιο τον πρόεδρο και την «προεδρική φρουρά» –τα στελέχη που τον υποστηρίζουν και επιτίθενται σε όσους τον κριτικάρουν– ήταν ιδιαίτερα αρνητικό. Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να ζήτησε από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να του υποβάλουν «απολογισμό κοινοβουλευτικής δράσης» μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι οι εξελίξεις στο ανοιχτό μέτωπο της εσωκομματικής σύγκρουσης –με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο νέας διάσπασης παραμένει ισχυρό– θα εκδηλωθούν είτε λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Σεπτεμβρίου είτε ενόψει του καταστατικού συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.