Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα εντατικοποιεί τις έρευνες στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα εντατικοποιεί τις έρευνες στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: medium.com

Σε εννέα περιοχές στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα πραγματοποιήσει έρευνες έπειτα από κρατική άδεια η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαϊκών Ερευνών.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις των πλοίων της τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών (ΤΡΑΟ) στο βορειοανατολικό Αιγαίο, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Στην κυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας δημοσιεύθηκαν οι συντεταγμένες για εννέα περιοχές, που βρίσκονται βόρεια και νότια της Ίμβρου, καθώς και σε διάφορα σημεία του Κόλπου του Ξηρού. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί μια περιοχή στο Αιγαίο, λίγα μίλια ανατολικά των εκβολών του Έβρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλείων και Πετρελαιοειδών του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα διεξαχθούν έρευνες για πετρέλαιο. Είναι σαφές ότι οι έρευνες της ΤΡΑΟ εντός τουρκικών υδάτων δεν ανησυχούν την Αθήνα, καθώς θα γίνουν σε περιοχές που ανήκουν αποκλειστικά στην τουρκική δικαιοδοσία.

Ωστόσο, μετά από μήνες ηρεμίας, η Άγκυρα επαναφέρει το ζήτημα των ερευνών στο Αιγαίο, μια συζήτηση που είχε περιθωριοποιηθεί, παρά τις σποραδικές εξόδους ερευνητικών πλοίων εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική θέση σχετικά με τη δικαιοδοσία στο Αιγαίο έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία αναδείχθηκε μετά τη σύγκρουση για τα θαλάσσια πάρκα.

Η Άγκυρα έχει διακηρύξει την πολιτική της να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που ενδέχεται να βρίσκονται εντός των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας της, στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο.

Οι έρευνες στο βορειοανατολικό Αιγαίο ανακοινώθηκαν αμέσως μετά την τουρκική NAVTEX, η οποία επιβεβαίωσε για πρώτη φορά τη θέση της Άγκυρας ότι δεν υπάρχει κοινά συμφωνημένη οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων στις εκβολές του Έβρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τουρκική αντίδραση σχετίζεται με τις έρευνες του σκάφους «Alkyon», το οποίο διεξάγει κυρίως μετρήσεις για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν είναι ικανές να ανακόψουν τη διαδικασία που στοχεύει στη διατήρηση της ηρεμίας στην περιοχή, η οποία είναι και η επιθυμία τόσο της Αθήνας όσο και της Άγκυρας. Ωστόσο, αποτελούν ένδειξη των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι ελληνοτουρκικές επαφές τα τελευταία 16 χρόνια, όπως διαμορφώθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος οδήγησε την κυβέρνηση Ερντογάν σε πλήρη αναθεώρηση της στρατηγικής της.

Θυμίζουμε ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παρά τις πρόσφατες τριβές, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, είχαν χθες μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διεξήχθη στα Σκόπια. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του πολιτικού κουρδικής καταγωγής που κρατείται στις τουρκικές φυλακές από το 2016. «Το γεγονός ότι κάνετε αυτές τις ερωτήσεις μας προβληματίζει. Κυρίως μας λυπεί το ότι ένα μέλος του Τύπου υπερασπίζεται αυτούς τους τρομοκράτες», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments