Πολιτική

Η κυβέρνηση και το μέτωπο της ακρίβειας

Η κυβέρνηση και το μέτωπο της ακρίβειας

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στοίχημα η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πληθωρισμού των τροφίμων.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προερχόμενος από ένα κλίμα εκλογικής ευφορίας που δεν διατηρήθηκε για πολύ λόγω των πυρκαγιών και των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, οι οποίες ανέδειξαν σοβαρές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού μετά από τέσσερα χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης, παρουσίασε ως κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα για τη νέα τετραετία τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Εστίασε ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Περίπου έναν χρόνο αργότερα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να εισέλθει στην τελική φάση προετοιμασίας για την 88η ΔΕΘ, μετά την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών διακοπών, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σε αυτούς τους τομείς. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την αξιολόγηση των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος υποχώρησε από το 41% στο 28%.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας, η κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, κυρίως λόγω της αδυναμίας της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον πληθωρισμό των τροφίμων. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων που έχουν δοθεί σε μισθούς και συντάξεις.

Το αυστηρό δημοσιονομικό περιβάλλον περιορίζει την κυβέρνηση από το να εφαρμόσει δραστικά μέτρα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε άλλες χώρες, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Επιπλέον, δεν μπορεί να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική των προηγούμενων ετών, ενώ η στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος περιορίζεται στο ελάχιστο.

Παράλληλα, η τουριστική περίοδος πλησιάζει στην κορύφωσή της, χωρίς η κυβέρνηση να έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία σχετικά με τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης προτείνουν ως εναλλακτική λύση για την οικονομική αδυναμία πολλών Ελλήνων να ταξιδέψουν στα νησιά, τις διακοπές στο… χωριό.

Όσον αφορά την θετική πορεία ορισμένων αριθμητικών δεικτών και την ανάπτυξη που ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, η κυβέρνηση την προβάλλει ως «ιστορία επιτυχίας». Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν συνοδεύεται από ουσιαστική βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, καθώς η χώρα μας παραμένει προτελευταία στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί μισθωτοί αμείβονται με έως 1.000 ευρώ, ενώ μόλις το 10% λαμβάνει μισθό άνω των 2.000 ευρώ.

Σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία υπήρξε κεντρικό θέμα της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει από το βήμα της περσινής ΔΕΘ ότι «δεν είναι δυνατόν επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα κάτω από τον κατώτατο μισθό». Ωστόσο, το μήνυμα αποδοκιμασίας που εξέφρασαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε επανεξέταση αυτής της πολιτικής, με πιθανές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα τροποποιηθεί η βασική φιλοσοφία του νόμου.

Όσον αφορά τις επιδόσεις του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πέρυσι ότι η Υγεία αποτελεί το τρίτο μέτωπο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, μετά την οικονομία και την «νομιμότητα παντού». Ωστόσο, η πραγματικότητα έναν χρόνο αργότερα δείχνει ότι υπάρχουν κυβερνητικές αρρυθμίες και σε αυτόν τον τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments