Πολιτική

Κινητικότητα στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Κινητικότητα στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Μεταναστευτικό, οικονομία και ενεργειακό κυριαρχούν στην ελληνική ατζέντα.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης προκαλούν σοβαρή ανησυχία στην Αθήνα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση, διατηρώντας ανοιχτή επικοινωνία με εταίρους και συμμάχους. Μια νέα κρίση στην ευρύτερη περιοχή εγείρει εύλογες ανησυχίες για αναταράξεις στον τομέα της ενέργειας, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και γενικότερα στην οικονομία. Το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει ότι οι κρίσεις μπορούν να επηρεάσουν ευρύτερους τομείς με μεγάλη ευκολία.

Σχετικά με την ενέργεια, υπάρχει δικαιολογημένος προβληματισμός για την πιθανότητα μιας νέας ενεργειακής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και να διαταράξει τις οδούς μεταφοράς ενέργειας. Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια επάρκεια, οδηγώντας αναμφίβολα σε αύξηση των τιμών.

Η πρόσφατη εμπειρία από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει δείξει ότι μια ενεργειακή κρίση μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αύξηση τιμών σε υπηρεσίες και αγαθά, αύξηση του κόστους μεταφοράς και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Όλα αυτά μεταφράζονται σε αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά, τα οποία ήδη επιβαρύνονται σοβαρά, χωρίς να έχει γίνει πλήρης διόρθωση από τις προηγούμενες αυξήσεις.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και αξιολογεί τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι σημαντικές αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια την περασμένη Δευτέρα υποδεικνύουν την ευαισθησία των αγορών και τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει η γενίκευση της κρίσης. «Όταν μόνο η φήμη για πιθανή έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων προκαλεί τέτοιες αναταραχές, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς την επίδραση που θα έχει μια πραγματική κλιμάκωση της σύρραξης», επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, υπάρχει εγρήγορση και για άλλα ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Υπάρχει έντονη ανησυχία για ένα νέο κύμα μετανάστευσης και προσφυγιάς, το οποίο θα μπορούσε να αποκτήσει μαζικά χαρακτηριστικά σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Ακόμη και οι σχετικές φήμες και η συνακόλουθη ανησυχία ενισχύουν την αύξηση των ροών. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Έβρο, όπου διαβεβαίωσε ότι η περιοχή «είναι ασφαλής και αυτή η ασφάλεια θα διατηρηθεί, καθώς οι πιέσεις από το περιβάλλον μας εντείνονται».

Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε μια εξαιρετικά εύφλεκτη περιοχή, η οποία ήδη βιώνει σοβαρές κρίσεις και αναταραχές. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένας νέος πόλεμος και η κατάρρευση του Λιβάνου, ο οποίος φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων Σύρων και Παλαιστινίων, που έχουν καταφύγει εκεί λόγω προηγούμενων συγκρούσεων».

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι οι πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό από μια γενικευμένη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ανησυχία που μπορεί να προκύψει λόγω της γειτνίασης της χώρας μας με τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει σε πρόσφατες κρίσεις ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες, και αυτή η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να διαταραχθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα εκτιμούν ιδιαίτερα ότι η χώρα μας διατηρεί ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο και σημαντικό και στην τρέχουσα συγκυρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments