Πολιτική

Κυβέρνηση με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις της νέας σεζόν

Κυβέρνηση με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις της νέας σεζόν

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο δημοσκοπικός πήχης του 30%.

Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε ρυθμούς διαχείρισης της καθημερινότητας και προγραμματισμού για την πολιτική εκκίνηση του φθινοπώρου, αναζητώντας διεξόδους από την πίεση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η ευρωκάλπη του Ιουνίου, όπου η κυβερνητική παράταξη δέχθηκε σαφή σήματα δυσαρέσκειας από τους ψηφοφόρους, ακολούθησαν δημοσκοπήσεις που επιβεβαίωσαν τις απώλειες της ΝΔ και ανέδειξαν, κυρίως μέσω των focus group του Μαξίμου, το πεδίο της συσσωρευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Η ανησυχία για τους δείκτες αναζωπυρώνεται στο Μαξίμου, καθώς πλησιάζουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την καλοκαιρινή περίοδο.

Παρά την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβερνητικής ομάδας να μιλούν για «αποφασιστικότητα», «ταχύτητες» και «καθαρό» πολιτικό ορίζοντα τριετίας, στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι το πρώτο κρίσιμο βήμα για να σηματοδοτηθεί πειστικά η επιδιωκόμενη επανεκκίνηση θα προέλθει από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν στους συνομιλητές τους ότι δεν αρκεί πλέον μόνο η απουσία εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης στο αντιπολιτευτικό σκηνικό, ούτε το γεγονός ότι η ΝΔ κρατά αποστάσεις από τον δεύτερο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει νίκη με μεγάλη διαφορά. Υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσο απεγκλωβισμό της κυβέρνησης από τα μέτωπα που την πιέζουν.

Με άλλα λόγια, οι γαλάζιοι επιθυμούν να δουν σαφή σημάδια ότι η κυβέρνηση ανακτά το χαμένο έδαφος, αφήνοντας πίσω την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής που εκφράστηκε στις ευρωεκλογές.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις, ένας από τους αριθμητικούς στόχους που τίθενται ενόψει των νέων μετρήσεων είναι ο αριθμός «3», τον οποίο η ΝΔ δεν κατάφερε να πετύχει στις ευρωεκλογές. Η επιστροφή της ΝΔ σε ποσοστά άνω του 30% θα έδινε, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το απαραίτητο σήμα ότι η παράταξη δεν έχει εισέλθει σε πορεία φθοράς χωρίς επιστροφή μετά το εκλογικό 28%. Δύο ακόμη σημαντικές ανησυχίες είναι οι εξής:

Πρώτον, το πώς θα αποτυπωθεί σε δημοσκοπικές μετρήσεις το ύφος της εξουσίας, δηλαδή αν θα υπάρξουν πρόσφατα ή νέα κρούσματα αλαζονικής κυβερνητικής συμπεριφοράς.

Δεύτερον, εάν θα υπάρξουν βελτιώσεις στις κυβερνητικές επιδόσεις σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα του Μητσοτάκη, όπως η ασφάλεια. Αυτό το θέμα καταγράφεται σταθερά από τις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τουλάχιστον στη δεκάδα των σημαντικότερων θεμάτων.

«Η εγκληματικότητα αναδεικνύεται ως ένα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, ιδίως εκείνους που δηλώνουν αναποφάσιστοι σχετικά με την επιλογή κόμματος», σημειώνεται στις τάσεις της MRB (Ιούλιος 2024). Παράλληλα, όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με την κατάσταση της χώρας και την προσωπική ζωή των πολιτών έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments