Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τώρα

Φον ντερ Λάιεν: Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τώρα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

"Η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι όρος για να αναγεννηθεί η ελπίδα για την ειρήνη".

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτίμησε την Παρασκευή 9 Αυγούστου ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν απαραίτητη για να αναζωογονηθεί η ελπίδα για ειρήνη, ενώ το Ισραήλ συμφώνησε να επαναλάβει τις συζητήσεις με σκοπό την εκεχειρία.

«Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός τώρα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν ζωές, να αποκατασταθεί η ελπίδα για ειρήνη και να διασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων », έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X.

«Γι’ αυτό υποστηρίζω σθεναρά τις προσπάθειες που αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας που χρειάζεται η περιοχή », πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός.

Το Ισραήλ μάλιστα συμφώνησε την Πέμπτη 8 Αυγούστου να επαναλάβει, από τις 15 Αυγούστου, τις συζητήσεις με σκοπό την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς. Και αυτό υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, ενώ το εβραϊκό κράτος προετοιμάζεται για μια πιθανή απάντηση από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τον διορισμό ως επικεφαλής της Χαμάς του Yahya Sinouar, ο οποίος κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές ως ένας από τους εγκέφαλους της επίθεσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η ισλαμιστική ομάδα στο ισραηλινό έδαφος, γεγονός που εγείρει φόβους ότι οι ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις εξελίσσονται. ακόμα πιο περίπλοκο.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να «εξολοθρεύσει» τον Yahya Sinouar, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου.

Η ΕΕ ανησυχεί για τον περιφερειακό πόλεμο Στις 18 Ιουλίου, την ημέρα της επανεκλογής της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ursula von der Leyen δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο: «Πάρα πολλά παιδιά, γυναίκες και πολίτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της απάντησης του Ισραήλ τον άγριο τρόμο της Χαμάς» , απαιτώντας «άμεση και διαρκή» κατάπαυση του πυρός .

Στις 31 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε «όλα τα μέρη» στη Μέση Ανατολή να επιδείξουν «ύψιστη αυτοσυγκράτηση», καθώς οι φόβοι για έναν περιφερειακό πόλεμο μεγάλης κλίμακας κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία ενός ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς στο Ιράν, του Ισμαήλ Χανίγιε.

«Καμία χώρα ή έθνος δεν μπορεί να κερδίσει από μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή », απάντησε στο Euractiv ο Peter Stano, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η δολοφονία του Ismail Haniyeh, την οποία δεν ανέλαβε επίσημα το Ισραήλ, ήρθε λίγες ώρες μετά το θάνατο ενός ανώτερου διοικητή της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ σε ένα πυκνοκατοικημένο προάστιο της Βηρυτού μετά από ισραηλινό χτύπημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments