Διεθνή

Σε κρίσιμη καμπή η Ρωσία μετά την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Σε κρίσιμη καμπή η Ρωσία μετά την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Σε κρίσιμη καμπή η Ρωσία μετά την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ από τον Πυρηνικό Σταθμό του Κουρσκ

Σκληρές είναι και σήμερα οι μάχες στην περιφέρεια του Κουρσκ, με τους Ουκρανούς να επιχειρούν συνεχείς βομβαρδισμούς σε πόλεις και χωριά και τη ρωσική αεράμυνα να προσπαθει να αμυνθεί.

Οπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρηρητές, φαίνεται ότι η ουκρανική επίθεση έχει σαφή στόχο το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ, από το οποίο οι ουκρανοί απέχουν 40χλμ.

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σε επίσημη ενημέρωση έκανε λόγο για «κάποιες ομάδες που επιχείρησαν να παρενοχλήσουν τα σύνορα», όμως στο πεδίο αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για επίθεση μεγάλων επίλεκτων ουκρανικών μονάδων, 10.000-15.000 ανδρών, που σχεδιάστηκε και καθοδηγείται από αμερικανούς, βρετανούς κι άλλους νατοϊκούς αξιωματικούς.

Η ουσία είναι ότι οι ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιάστηκαν στον ύπνο, κάτι που εξηγεί τη φανερή δυσαρέσκεια του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Μάλιστα, ανεξάρτητοι παρατηρητές αλλά και αναλυτές προσκείμενοι στη Ρωσία, ασκούν κριτική στον ρώσο πρόεδρο επισημαίνοντας ότι «μιλάει με τους λάθος ανθρώπους. Ο Πούτιν συνεχίζει να συνδιαλέγεται με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχουν φύγει ποτέ από τη Μόσχα. Μια δεύτερη τέτοια ανούσια συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες. Κάθε ένα από αυτά τα κενά κοστούμια θα πρέπει να αντικατασταθεί από διοικητές στο πεδίο».

Σήμερα, το Ρωσικό επιτελείο μετέφερε επειγόντως Τσετσένους μαχητές στην περιοχή του Κουρσκ μαζί με μονάδες της Wagner, και διοικητή τον στρατηγό Απτί Αλαουντίνοφ με στόχο να απωθήσουν την ουκρανική επίθεση, η οποία αποδεικνύεται πολύ σοβαρότερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί από τις ρώσους διοικητές.

Ήδη, τα πρώτα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την περιοχή, καταγράφουν μεγάλες ρωσικές απώλειες, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν στην νοτιοδυτική περιοχή Κουρσκ με τακτικό στρατό και ειδικές δυνάμεις,  με το Κρεμλίνο να απαντά κηρύσσοντας χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ομοσπονδιακής κλίμακας».

Οι πολεμικοί ανταποκριτές που βρίσκονται στα μέτωπα αναφέρουν ότι για δεύτερη μέρα τα πράγματα είναι δύσκολα για τις Ρωσικές δυνάμεις με τους Ουκρανούς να έχουν προχωρήσει σε μια ζώνη βάθους 15-22 χλμ και πλάτους 25χλμ. Μάλιστα αυτή την ώρα οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από τα 40 χλμ από τον Πυρηνικό Σταθμό του Κούρσκ. Έντεκα χωριά και η πολιτεία της Σούτζα έχουν καταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις ενώ άλλοι 26 οικισμοί εκκενώθηκαν ήδη από τους Ρώσους κατοίκους τους.

Την ίδια στιγμη αναφέρονται απώλειες οπλισμού, συλλήψεις αιχμαλώτων ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για εκτελέσεις αμάχων που δεν έχουν διασταυρωθεί.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφέρθηκε εμμέσως χθες στην εισβολή επί ρωσικού εδάφους, σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τις τελευταίες τρεις ημέρες», για να συμπληρώσει πως «πρέπει να επιστρέψουμε την ελευθερία σε όλους τους ανθρώπους μας που παραμένουν στη ρωσική αιχμαλωσία».

Η επιτυχημένη -μέχρι τώρα- επιχείρηση μετά από δύο και πλέον χρόνια σύγκρουσης, τονώνει την αυτοπεποίθηση όχι μόνο όσων μάχονται εκ του συστάδην, αλλά και εκείνων που εργάζονται για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας στο διπλωματικό πεδίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments